Süt Dişi Çekimi

Sayfa İçeriği

Kalıcı dişlerden önceki dişler olan süt dişleri, çocukların genel sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Süt dişleri, çocukların konuşma yetenekleri, çene kaslarının gelişimi, çiğneme ve beslenmeleri, alta gelecek daimi dişlerin yer tutması ve estetikleri üzerinde etkilidir. Bilinenin aksine vaktinden önce kaybedilen süt dişleri bu bireylerde ciddi sorunlara yol açabilir. Süt dişlerinin erken kaybı halinde altında gelecek daimi dişlerin sürme yönlerinde sapma görülebilir. Bazen dişin hiç sürememesi dolayısıyla diş çarpıklıkları ya da çene bozuklukları meydana gelebilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, sizler için süt dişleri çekimi konusunda merak edilenleri anlattı.

Süt Dişi Nedir? Çekimi Nedir?

Süt veya bebeklik dişleri; çocuk doğduktan 6 veya 8 aydan itibaren görünmeye başlayan, 2,5-3 yaşında çıkması tamamlanan, alt çenede 10, üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 adet dişlerdir.

Süt Dişi Çekimi Nedir?

Süt diş çekimi, bir çocuğun süt dişinin (bebek dişi) çeşitli nedenlerle diş hekimi tarafından ağızdan çıkarılması işlemidir. Bu prosedür, daha çok kanal tedavisiyle kurtarılamayan veya süt dişinin yaşı gelmiş kalıcı dişe engel olması durumunda tasarlanır. Genellikle çocuklarda 6 aylıkken çıkmaya başlayan süt dişleri yaklaşık 3 yaşına kadar sonlanır. Bu dişler, çocuğun kalıcı dişleri çıkana kadar geçici olarak ağızda kalır.

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Bebeklerin ilk dişleri olan süt dişleri, onların sağlıklı gelişiminde ciddi rol oynar. Bebeğin beslenmesinden düzgün konuşmasına, gelecek kalıcı dişler için rehberlik etmesinden süt dişi dizisine kadar pek çok fonksiyonu olan “süt dişleri” deyip geçilmemelidir. İşte süt dişlerinin başlıca işlevleri:

Çiğneme ve Beslenme: Çocukların sağlıklı beslenmeleri gelişimleri ve genel sağlıkları için gereklidir. Kalıcı dişler kadar kritik işlevlere sahip süt dişleri, çocuğun besinleri düzgün bir şekilde çiğnemesine ve bunları sindirmesine yardımcı olur.

Konuşma Becerilerinin Gelişimi: Diş eksikliği ya da diş problemleri kişide konuşma bozukluklarına yol açabilir. Süt dişleri, çocuğun doğru şekilde konuşmayı öğrenmesi ve fonasyon (sesin meydana gelmesi) üzerinde de etkilidir.

Yer Tutma: Süt dişleri, alttan gelecek kalıcı dişler için yer tutarlar, bir başka ifadeyle sürekli dişlere rehberlik eder. Tutulan dişin diğer dişlerle iyi hizalanması beklenir. Aksi halde dişlerin bakımı daha zordur. Bu durum çürüklere ve dişeti hastalıklarını neden olabilir. Süt dişlerinin sağlıklı olması aynı zamanda alttan gelecek olan kalıcı dişleri daha sağlıklı sürmeleri demektir. Erken kaybedilen süt dişleri, kalıcı dişlerin yanlış pozisyonda çıkmasına, dolayısıyla ortodontik sorunlara zemin hazırlayabilir.

Çene Kaslarının Gelişimi: Çene yapısının sağlıklı gelişimi, ilerleyen yaşlarda dişlerin düzgün sıralanması için gereklidir. Süt dişi dizisi, çiğneme fonksiyonunu yerine getirir, çene kemiğinin ve kaslarının orantılı bir şekilde gelişimini sağlar.

Estetik Bakımdan Önemlidir: Süt dişleri, çocuğun yüz estetiği ve güzel bir gülümseme için de vazgeçilmez değerdedir. Diş eksikliği özellikle okul çağı çocuklarında psikolojik sorunlara yol açabilir. Sağlıklı ve düzgün dişler, çocuğun özgüvenini artırır.

Genel Sağlıkla İlişkilidir: Ağız ve diş sağlığı genel sağlıkla doğrudan ilişkilidir. Çocukluk çağındaki süt dişleri kaynaklı beslenme yetersizlikleri gelecekte başka sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca enfekte veya çürük süt dişleri, ağrıya, enfeksiyona ve genel sağlık problemlerini beraberinde getirebilir.

Süt Dişi Hangi Durumlarda Çekilebilir?

Tıpta diş çekimi en son tercih edilmesi gereken bir tedavi yöntemidir. Süt dişleri vaktinden önce kaybedildiğinde çocukta estetik olarak birtakım şikâyetler başlayabilir. Beslenmede ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Konuşmada gecikme ya da çiğneme kaslarında gerilemeler yaşanabilir. Ancak diş çürüğü kanal tedavisi ile kurtarılmayacak durumdaysa çekilmesi söz konusu olabilir. Çünkü çürük diş tedavi edilmediğinde enfeksiyon ve iltihap oluşumu yan dişlere de zarar verebilir. Çocuğun kalıcı dişleri çıkana kadar geçici olarak ağızda kalması gereken süt dişleri şu durumlarda çekilebilir:

  • Kanal tedavi yapılmayacak diş çürüğü veya enfeksiyonu,
  • Dişin kaza benzeri bir travma sonucu hasar görmesi,
  • Dişin zamanında düşmemesi, alttan gelen kalıcı dişe yer açmak için,
  • Dişlerin düzgün sıralanması gibi ortodontik tedavi gereksiniminden dolayı,

Süt Dişleri Nasıl Çekilir?

Diş hekimi, gerekli muayeneleri yaptıktan sonra, süt dişi çekimi genellikle çocuğun bir ağrı hissetmemesi için lokal anestezi koşullarında gerçekleştirilir. Bazı durumlarda, özellikle çocuk çok küçükse ya da dişteki bulgular çok karmaşıksa, genel anestezi de kullanılabilir. Çekim sonrasında diş hekiminin verdiği talimatlara uyulması iyileşme sürecini hızlandırır.

Süt Diş Çekiminin Yan Etkileri Nelerdir?

Süt dişinin çekimi ya da sonrasında nadiren şöyle yan etkiler görülebilir: Kısa süreli ağrı, kanama, geçici uyuşukluk, şişlik, çekim yerinde renk değişikliği, ağız hareketlerinde kısıtlılık.

Süt Diş Çekimi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kısa sürede tamamlanan süt diş çekimi sonrasında şu hususlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Lokal anestezinin etkisi kaybolana kadar dudak ve yanakları ısırmamaya özen gösterilmelidir.
  • Hekimin önerdiği süre içinde katı ve sıvı bir gıda tüketilmemelidir.
  • Diş hekimi tarafından reçete edilen ağrı kesici ve gargara kuralına uygun kullanılmalıdır.
  • Çekim yerine yerleştirilen gazlı bez 20-30 dakika sonra çıkartılmalıdır.
  • Diş çekimi sonra ağızda biriken tükürük dışarı tükürülmemelidir.
  • Diş boşluğuna dil ile temas edilmemelidir.
  • Çekim günü çok sıcak, çok soğuk besinler veya asitli içecekler tüketilmemelidir.
  • Erken dönemde çekilen süt dişinden oluşan boşluğa yer tutucu uygulanmalıdır.

Süt Dişlerinin Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

Süt dişlerini vaktinden önce kaybetmemek için düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması şarttır. Hekimler, süt dişlerinde herhangi bir çürük görüldüğünde gerekli tedavileri yapılarak düşme yaşına kadar ağızda tutulmasını öneriyor. Vaktinden önce kaybedilen süt dişleri dolayısıyla çenede herhangi bir bozukluk ya da dişlerde çarpıklık olmaması, aynı zamanda altından gelecek dişlere yön vermeleri bakımından mutlaka bir diş hekimi kontrolünde bu bölgeye yer tutucu planlanmalıdır.

Süt Dişi Çekimi Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Süt diş çekimi fiyatları, tercih edilen kliniğin konumuna, diş hekimi ve ekibinin deneyimine, kullanılan araç ve gereçlerin niteliğine, vakanın karmaşıklığına göre değişebilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’u telefonla arayarak veya ziyaret ederek süt dişi fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Çocuk Diş Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü