Flor Uygulaması
Çocukluk dönemi dişlerinin mine ve dentin tabakaları incedir. Bu yüzden daha naziktir ve dayanaklıkları yetişkinlere oranla düşüktür. Bu durum ağız sağlığını zorlaştırabilir. Çeşitli koruyucu tedavi yöntemleriyle çocukların dişleri doku kayıplarına karşı dirençli hale getirilebilir. Diş hekimliğinde koruyucu önleyici tedaviler kapsamında başvurulan tekniklerden biri de flor uygulamasıdır.
Flor prosedürü, dişlerin çürümeye, bakteri ve enfeksiyonlara karşı direncini artırır, mine yüzeyini iyileştirir. Dental tedaviler arasında yer alan flor, remineralizasyon sürecini; yani diş yüzeyinde kaybedilen minerallerin geri kazanılmasını artırır, çürük oluşumunu engeller. Adana Özel Ağız ve Diş Polikliniği Dentrum, çocukların diş sağlığını yakından ilgilendiren flor uygulamalarının detaylarını anlattı.
Flor Nedir?
Vücut için önemli fonksiyonlara sahip flor, hava, su ve toprak gibi ana elementlerin aracılığıyla canlılarda çeşitli miktarlarda bulunan bir halojendir. İnsan vücudu, doğal bir mineral olan flor ihtiyacını su, balık, elma, ıspanak, et, çay yumurta gibi besinlerden karşılar. Metabolizmada oluşabilecek aşınma, ağır darbe benzeri durumlara karşı vücudun mukavemetini artıran flor, özellikle kemik ve diş dokusunun ihtiyacı olan kalsiyumu destekler. Diş sağlığında kritik rol oynayan flor, aynı zamanda kemik erimesi (osteoporoz) tedavisinde de değerlendirilir.
Flor Uygulaması Nedir?
Flor uygulamaları ve fissür örtücüler koruyucu diş hekimliğinin temel işlevleri arasında gelmektedir. Çocukların diş mineleri 4 yaşına kadar olgunlaşmadığından, çürüklere karşı dayanıksızdır. Bu bireylerin diş yapıları flor tedavileriyle daha güçlü hale getirebilir.
Flor uygulaması, dişlerin üzerine florür içeren bir madde sürülerek gerçekleştirilir. Bu işlem, diş minesinin sertliğini artırır ve diş çürümelerine karşı koruma sağlar. Florür, dişlerin remineralizasyon sürecine katkı sunar ve asitlerin diş minesine verdiği zararları onarır.
Flor Hangi Durumlarda Uygulanır?
Çocuklara dişlerde meydana gelen çürüklerin önüne geçmek için flor uygulaması genel olarak üç yaşında itibaren başlar. Çocuklarda çürüklere karşı diş minelerini güçlendirmesiyle tercih edilen flor uygulaması, şu durumlarda tercih edilir:
Çürük Riskinin Yüksekliği: Flor uygulaması, özellikle çocuk ve gençlerde, çürük riski yüksek olduğunda diş hekimleri tarafından önerilebilir.
Ağız Hijyeninin Yetersizliği: Düzenli ağız ve diş bakımı yapılmadığında dişlerde çürük riski artar. Bu bireyler için flor uygulaması tasarlanabilir.
Ortodontik Tedavi Görmek: Diş çapraşıkları ve eğriliklerinin düzeltilmesi amacıyla kullanılan ve “diş teli” olarak adlandırılan braketler, dişlerin temizlenmesini zorlaştırır. Bu durum dişlerde çürük riskine neden olur. Böyle vakalar için bu teknik kullanılabilir.
Ağız Kuruluğu Olan Kişiler: Ağızda yeterli miktarda tükürük salgısı olmamasını ifade eden ağız kuruluğu; dişlerde çürüme, diş eti hastalıklarına ve diş ağrılarına yol açabilir. Ağızda nem dengesini ve ağız florasını koruyan tükürük üretiminin yetersiz olması halinde ağız içindeki asitler nötralize edilemez ve çürük riski oluşabilir. Bu tarz olgular için planlanabilir.
Geçmişte Sık Çürük Yaşamak: Geçmişte sık sık çürük problemi yaşayan kişilerde önleyici olarak flor uygulamasına ihtiyaç duyulabilir.
Flor Uygulaması İle Çürükler Önlenebilir Mi?
Düzenli flor uygulamaları, yüksek ve orta ölçekli çürükleri iyi bir hijyenle birlikte önemli düzeyde azaltabilir. Araştırmalar, florlu diş macunlarının diş çürüklerini iyileştirebileceğini gösteriyor. Ancak unutmamak gerekir ki; flor uygulaması yapılsa bile esas olan yaşam boyu sürdürülmesi gereken doğru ağız bakımıdır. Çocuğun ağız ve diş sağlığı, çürüklerin tedavisi ve koruyucu tedbirlerinin yanında nitelikli ağız ve diş bakımıyla sağlanabilir.
Flor Uygulaması Ne Şekillerde Yapılabilir?
- Flor uygulaması çoğunlukla ağrısızdır. Birkaç dakika içinde tamamlanır. Uygulama sonrası hekimin önerdiği süre içinde katı ve sıvı tüketiminden kaçınılması yararlı olur. Flor uygulaması “topikal ve sistemik ” olmak üzere iki başlık altında ele alınabilir.
- Sistemik flor; florlu içme suyu, florlu diş macunu, sofra tuzu, süt gibi etken ürünlerle dişlerin çürüğe karşı korunmasıdır.
- Topikal flor; hekim tarafından klinik ortamında vernik, jel, köpük, tablet ve damla gibi maddelerin doğrudan diş yüzeylerine uygulanmasıdır.
- Diş çürüklerinin önlenmesinde etkili olan bu yöntemler şöyle hayata geçiriliyor:
- Flor Vernik: Uygulama öncesinde dişler hijyenik hale getirilir. Yapışkan özellikteki flor vernik, diş hekimi tarafından diş yüzeyine (diş minesi) fırça ile sürülür. Diş sağlığı için güvenilir olan bu prosedür oldukça kolay ve hızlıdır.
- Flor Jel: Hazır formda bulunan jel moleküllü flor maddesi diş yüzeyine sürüldükten sonra belirli bir süre bekletilir. Okul çağındaki 6 yaş üzeri çocuklara yönelik sıklıkla tatbik edilen bu işlem ağrı ve acı oluşturmaz. Diş hekiminin kontrolünde çürükleri önlemek için bu ürün kullanılabilir.
- Flor Durulama: Özellikle okul çocuklarında yaygın olarak başvurulan florürlü ağız gargaralarıdır. Haftalık veya aylık olarak gerçekleştiribilir.
- Flor Tablet ve Damla: Özellikle flor eksikliği olan çocuklar için flor, tablet veya damla olarak ağız yoluyla alınan florürdür. Flor tabletler ve damlalar tüm vücutta etkisini gösterir. Ancak bu metot, vücudu etkilemesi ve dişteki dozu düşük kaldığı için çok fazla tercih edilmiyor.
Flor Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Flor uygulamasından sonra hekimin tavsiyeleri doğrultusunda bir saat herhangi besin tüketilmemelidir. Flor vernik seçeneğinde aynı günün akşamında dişler fırçalanmamalıdır. Bir sonraki gün yeniden rutin ağız diş bakımına devam edilebilir.
Hangi Sıklıkla Flor Uygulaması Yapılabilir?
Flor formülü, hastanın çürük risk bulgularına göre 4 veya 6 ayda bir tekrarlanabilir.
Flor Uygulaması Mutlaka Yapılmalı Mı?
Flor tedavisi, bireyin yaşı, çürük sayısı ve beslenme alışkanlıkları faktörleri bir arada değerlendirildikten sonra hekim tarafından karar verilir.
Flor Uygulaması Zararlı Mıdır?
Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (AAPD), Avrupa Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (EAPD) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan flor uygulaması, hekim kontrolünde ve uygun koşullarda yapıldığında bilinen bir zararı yoktur.
Flor Uygulaması İle Çürükler Önlenebilir Mi?
Flor alternatifinin, düzenli ağız bakımı ve dengeli beslenme ile desteklenmesi önemlidir. Bu koşullarda, doğru bir şekilde kullanıldığında çürük oluşumun önüne geçmek yüksek oranda mümkündür.
Flor Uygulamasının Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
Modern diş hekimliğinde öncelikle çocuklar olmak üzere yaygın şekilde tercih edilen flor uygulamaları için kesin bir fiyat aralığından söz etmek mümkün değildir. Hastanın müracaat ettiği kliniğin donanımı, hekimin deneyimi, kullanılan maddelerin niteliklerine göre maliyetler değişebilir.
Adana Ağız ve Diş Polikliniği Dentrum’un flor uygulamaları hakkında bilgi edinmek için telefonla ya da web sitemizdeki iletişim formunu kullanarak destek sağlayabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.