Uyku Apnesi ve Horlama Apareyi

Uyku apnesi ve horlama şikayeti kişinin gece boyunca defalarca uykusunun bölünmesine neden olur. Hem kendisinin hem de uyku partnerlerinin yaşam kalitesine zarar verir. Günlük yaşamına devam edebilmek için ihtiyaç duyduğu sağlıklı uykuyu almasına engel olur. Uyku apnesi ve horlama şikayetlerinin çözümünde kullanılan en etkili yöntemlerden biri de horlama apareyidir. Diş hekimleri tarafından kişiye özel şekilde tasarlanıp, laboratuar koşullarında üretilen bu apareyler uyku sırasında solunum yollarının açık kalmasını sağlar ve bu sayede horlamayı önler. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Dentrum Horlama apareyi ile horlama tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Horlama Apareyi

Horlama problemi kişinin üst solunum yolundaki direnç ve türbülanstan kaynaklanan sestir. Pek çok insan horlama sesinin burundan geldiğini düşünse de horlama solunum yolunun arka kısmında başlar. Dilin arkasında orofarenks uyku sırasında kasılabilmektedir. Horlama apareyi, kişinin horlamasını sonlandırmasına yardımcı olmak için en ideal ve uzun vadeli tedavi seçeneğidir. Horlama apareyi, uyku esnasında kişinin alt çenesinin geri doğru düşmesini önler. Bu sayede uyku sırasında solunum yollarının kapanmasını engeller. Horlama apareyi, son derece etkili bir tedavi yöntemi olarak horlamayı engellemektedir.

Horlama apareyinin kişinin dişlerine tam olarak uyması için laboratuarda özel olarak üretilmesi gerekir. Yumuşak bir iç astara benzeyen horlama apareyi, alt çenenin yan yana hareketine izin vermektedir. Üstelik hasta, uyku apareyinden maksimum verim almak için ayarlama yapma şansına sahiptir.

Hastalar için yüksek konfor seviyeleri sağlayan uyku apareylerini kullanan hastaların yüzde 98’lik bir kısmı horlama sorununun çözüldüğünü ifade ediyor. Horlamayı durdurmak konusundaki başarısı klinik araştırmalarla görülen uyku apareyleri gelişmiş yapıda, iki parçadan oluşan bir çeşit ağızlıktır.

Horlama apareyinin önemli avantajlarını sıralamamız gerekirse tutma konusunda çok başarılı olmasından, hasta tarafından ayarlanabilir olmasından ve maksimum düzeyde konfor sağlamasından söz edebiliriz.

Horlama Apareyi’nin Temel Faydaları

  • Kişiye özel tasarlandığı için hasta açısından maksimum konfor sağlar
  • Uzun ömürlü ve esnekliğe müsaade eden bir araçtır.
  • Yüzde 95-98 oranlarında bir başarı yüzdesine sahiptir.
  • Diş tedavileri için modifikasyon yapılabilmesi
  • Sağlam yapılı ancak ince bir hat görünümünde olması
  • Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığından kaynaklanan yıpranma, aşınma ve hasarı önlemesi
  • Aşınma tehlikesine karşı yan yana hareket imkanı sunması

Horlama apareyi, uyuduğumuz sırada hava akışını iyileştirmektedir. Hava yolumuzu açar ve uyku apnesi semptomlarının tedavisine yardımcı olur.

Horlama ve Uyku Apnesi Hakkında

Kişi derin uykuya daldığı sırada boğaz dokuları, dili ve yumuşak damağı gevşek bir yapıya bürünür.

Horlama sorunu yaşayan kişiler boğaz dokularının gevşemesinden dolayı solunum yollarının oksijen geçirmekte zorlanması ve kısıtlanması ile titreşimli yüksek ses çıkarırlar.

Uyku apnesi olan kişilerde bu dokular aşırı derecede gevşer ve boğazın arka kısmına çöker. Bu durum, kişinin hava yolunun tıkanmasına yol açar. Oksijen akışının durması halinde beyin bilinçli olarak solunumu sürdürmek için kişiyi uyanmaya zorlar. Bu da hem hastanın hem de çevresindeki uyku partnerlerinin uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Uyku esnasında yaşanan bu bölünmeler, bir gece içerisinde defalarca tekrarlanabilir. Kişinin vücudunu yeniden şarj edebilmesi için gereken onarıcı uykuyu almasına engel olur.

Horlamanın Sebepleri Nelerdir?

İnsan popülasyonunun yarıya yakını horlama şikayeti yaşıyor. Uyku sırasında üst solunum yolunu açık tutmakla görevli kasların gevşemesi horlamanın temel nedenidir. Bu da REM uykusu esnasında ya da rüya uykusu adını verdiğimiz, kasların en rahat olduğu aşamada daha belirgin şekilde yaşanır. Hava yolundaki küçülme ne kadar fazlaysa hava türbülansı da o derece şiddetli olmaktadır. Boğazın arka kısmındaki yumuşak dokular titrer ve şiddetli horlama sesine neden olur.

Uyku Apnesi

Uyku apnesi uluslararası bilim çevrelerinde “solunum paterninde anormal duraklamalar ya da düşük solunum ile karakterize bir çeşit uyku bozukluğu” olarak tanımlanır. Ardışık şekilde nefes alırken yaşanan duraklamalara apne adı verilmektedir. Kelime eski Yunancada nefessiz anlamına gelen apnoia sözcüğünden türetilmiştir. Bunun anlamı nefes almayı bırakmak, oksijen alımına ara vermektir. Hasta nefes alma sırasında bir duraklama yaşar ve sonrasında nefes alabilmek için bir homurdanma yaşar.

Uyku Apnesinin Yaygın Semptomları

  • Uyku sırasında boğulma hissi ve ciddi nefes darlığı
  • Yüksek sesli kronik horlama şikayeti
  • Bölünen, aralıklı uyku
  • Sabahları hissedilen baş ağrısı
  • Gündüzleri hissedilen uyuşukluk ve susamış halde uyanmak
  • Kısa süreli öfke nöbetleri
  • Depresyon
  • Uyanıkken odaklanmakta ve konsantre olmakta güçlük çekme
  • Nefes darlığı veya boğulma sebebiyle uykudan uyanma

Bu nedenle uyku apnesi, horlama şikayeti ile karakterizedir. Ancak bu horlama eşittir uyku apnesi demek değildir. Özellikle kadınlarda sesli bir horlama şikayeti gözlenmese bile uyku apnesi görülebilmektedir. Hem yaşam kalitesini zorlaştıran hem de ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiren bir problemdir.

Horlama Apareyi Nedir?

Çok sayıda insan horlama sorunu yaşamaktadır. Bu haliyle toplum genelinde yaygın şekilde görülen bir uyku sorunudur. Horlama şikayeti, uyku esnasında solunum yolunda meydana gelen daralma ve tıkanmalardan kaynaklanmaktadır. Bu durum hava akışının engellenmesine ve dolayısıyla da titreşimlere neden olur. Sonuç olarak hepimizin bildiği karakteristik horlama sesi duyulur. Horlama şikayeti hem horlayan kişiye hem de uyku sırasında onunla aynı ortamı paylaşan kişileri ciddi şekilde rahatsız ederek uyku kalitesine zarar verir.

Horlama tedavisinde kullanılan çok sayıda farklı yöntem ve metot vardır. Bunlar arasında en önemli yöntemlerden bir tanesi de ağız içerisine yerleştirilmek üzere kişiye özel olarak üretilen horlama apareyleridir. Horlama apareyi diş hekimleri tarafından hastanın ağız yapısına göre özel olarak tasarlanır. Kişi bu ağız içi apareyi uyku esnasında çene ve dilin pozisyonunu düzenleyerek takar. Bu araç uyku süresince solunum yolunun açık kalmasını sağlar. Bu sayede horlama sesleri büyük oranda azalır hatta tümüyle ortadan kaybolur.

Horlama Apareyi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Horlama apareyi, belli vakalarda kullanılabilmektedir. Horlama apareyinin kullanıldığı durumlardan söz etmemiz gerekirse;

Özellikle orta ve hafif düzeydeki horlama şikayetlerinde horlama apareyi kullanılmaktadır. Solunum yolunda meydana gelen hafif tıkanma ve daralmalara karşı horlama apareyleri sorunu düzeltmekte ve horlamayı azaltmakta yeterli olmaktadır.

Uyku apnesi riskinin yaşandığı durumlarda da horlama apareyleri kullanılır. Horlama şikayeti uyku apnesinin bir semptomu, işaretçisidir. Uyku apnesi vakalarında uyku sırasında solunum durur. Horlama apereyi solunum yolunun açık kalmasını sağlayarak solunum durmasına engel olur.

CPAP cihazı yani Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı cihazı uyku apnesi vakalarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak her hasta, bu cihazın kullanımı için uygun olmayabilir. Bu gibi hallerde CPAP cihazına alternatif bir tedavi yöntemi olarak horlama apareyi kullanılabilmektedir.

Horlama Tedavisinde Diş Hekiminin Rolü Nedir?

Horlama tedavisinde diş hekiminin rolü son derece önemlidir. Diş hekimleri horlama apareyini kişiye özel olarak, ağız ve diş yapısını gözeterek tasarlar. Bununla birlikte apareyin en doğru şekilde çalışabilmesi için gereken tüm kontrol ve ayarlamaları gerçekleştirir. Diş hekimleri, horlama apareyinin kullanılması ve bakımı konusunda hastalara bilgi verir.

Horlama apareyleri uyku problemleri yaşayan ve horlama şikayetinden dolayı tedavi arayan kişiler için son derece etkili ve başarılı bir tedavi yöntemidir. Yine de herkes için uygun olmayabilir. Sizin için en uygun tedavi yönteminin hangisi olduğuna karar verebilmek için mutlaka uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Sanal Doktor Görüşü