Sağlık Turizmi
İnsan hayatının farklı dönemlerinde ağız ve diş sağlığı sorunları yaşamamız son derece olasıdır. Bu gibi sorunların giderilmesi için profesyonel diş tedavisine ihtiyaç duyarız. Her ülke sağlık hizmetleri konusunda aynı kapasitede değildir. Bazı ülkelerde teknolojik donanım, uzman doktor sayısı ve klinik koşullar yetersiz olabilir. Aynı şekilde bu donanımlara sahip ülkeler de fiyat ve maliyet konusunda dezavantajlı olabilir. Sağlık turizminin gözdesi ise hem uzman ve nitelikli doktorları hem yabancı dil bilen tıbbi personelleri hem müşteri memnuniyetini önemseyen klinikleri olan hem de tüm bunlara ek olarak, diğer ülkelerden çok daha uygun maliyetlerle sağlık hizmeti veren ülkeler olmaktadır. Türkiye son yıllarda sağlık turizminin en gözde ülkelerinden biridir. Batı Avrupa, Ortadoğu, İran, Rusya, Ukrayna ve Türki Cumhuriyetlerden her yıl çok sayıda sağlık turistine ev sahipliği yapan Türkiye’nin en cazip olduğu konuların başında ağız ve diş tedavileri gelmektedir. Estetik diş hekimliği, diş restorasyonları, gülüş tasarımı ve pembe estetik gibi konular sağlık turistlerinin en çok ilgisini çeken konular arasında. Adana’da Sağlık Turizmi Sertifikasına sahip Diş Kliniği Dentrum, sağlık turizmi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Gelişmiş Ülkelerde Sağlık Hizmetlerinin Dezavantajları Nelerdir?
Gelişmiş ülkeler tedavi uygulamalarında başarılı olsa bile her zaman çok cazip bir seçenek değildir. Bunun nedeni bu ülkelerde tedavi maliyetlerinin çok yüksek olması ve sigorta kapsamlarının dar olmasıdır. Bu gibi ülkelerde yaşayan pek çok insan, ülkelerinde sunulan üst düzey sağlık hizmetine erişebilecek bütçelere sahip değildir. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar bile kapsamlı tedaviler için gözlerini sağlık turizmine çevirirler. Türkiye hem turistik cazibesi, hem uygun tedavi maliyetleri ve evrensel kalitede sağlık hizmetleriyle Batı Avrupa’da yaşan pek çok insanın diş tedavilerindeki adresi olmaktadır.
Türkiye’nin Sağlık Turizmi Açısından Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
- Türkiye sağlık personeli yetiştirme konusunda Avrupa’da önde gelen ülkelerden biridir. Ülkemizde yetişen hekimler ve diğer tıbbi personeller, nitelik ve donanım bakımından Avrupa’nın herhangi bir ülkesinden daha geride değildir.
- Özel sağlık kuruluşlarının gelişip yaygınlaşması, yabancı dil bilen ara personellerin de sayısını arttırmıştır. Ayrıca bu alandaki rekabet, kliniklerin ve hekimlerin sürekli kendilerini güncelleyen, dünyada mesleklerine dair yaşanan gelişmeleri yakından takip eden profesyoneller haline getirmiştir. Türkiye’de hekimlerin tecrübe düzeyi de bir hayli yüksek. Her hekim çok sayıda vaka ile ilgilenmiş ve üst düzey mesleki tecrübe edinmiş durumda.
- Kliniklerin teknolojik donanımları Batı Avrupa’daki kliniklerden farksız… FDA ve CE onaylı uluslararası kabul gören medikal cihazlar Türkiye’de yaygın şekilde kullanılmaktadır.
- Üstelik ülkedeki döviz enflasyonu, Türkiye’de alacağınız üst düzey sağlık hizmetini çok daha uygun maliyetli hale getirmektedir. Çok daha kapsamlı bir tedaviyi Türkiye’de çok daha uygun maliyetlerle alabilirsiniz.
- Türkiye’nin konumu itibariyle de avantajları vardır. Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının merkezi konumunda yer alan Türkiye’ye ulaşmak ve Türkiye’de farklı şehirler arasında ulaşım sağlamak son derece kolaydır.
- Türkiye gastronomisi, tarihi ve kültürel dokusu, sosyolojik çeşitliliği, mimarisi ve eğlence hayatıyla da sağlık turizminin gözdelerinden biri… Ilıman iklim koşulları da Türkiye’nin cazibesine cazibe katan unsurlardan biri…
Sağlık Turizmi Uygulamalarında Diş Tedavileri Nasıl Planlanır?
Sağlık turizmi kapsamında ağız ve diş tedavilerinin planlaması büyük önem taşır. İlk olarak hastanın kendi ülkesinde yakın zamanda çektirdiği panoramik röntgen filmi veya farklı açıdan çekilmiş fotoğraflar varsa diş hekimi bunları görmek ister. Sonrasında hastanın genel sağlık durumuna dair çeşitli incelemeler yapılır. Hastaya uygulanması gereken tedaviler hakkında bazı alternatif planlar sunulur. Hasta tedavi planlamasını onayladıktan sonra seyahat planı ve diş hekimi randevuları netleştirilir. Sonrasında da tedavi aşamasına geçilir.
Sağlık Turizmi Kapsamında Hangi Diş Tedavileri Yapılır?
Restorasyon uygulamaları ki bunlardan implant sağlık turizminde en çok kullanılan tedaviler arasındadır. Çürük lezyonlarının sert doku üzerinde yarattığı hasar ve kayıpların tedavisinde kullanılır.
Eğer dişin sinir ve damarlarında enfeksiyon söz konusu ise kanal tedavisine başvurulur.
Diş dokularında zaman içerisinde meydana gelen aşınmalar veya travmaya bağlı gelişen kırılmaların giderilmesi için estetik dolgu ve protetik tedaviler uygulanabilir.
Başlangıç düzeyindeki diş eti hastalıklarının tedavisi de kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca sağlıklı diş eti dokularına gereksinim duyuluyorsa bu konuda da gerekli düzenlemeler yapılabilir.
Diş beyazlatma tedavileri ve gülüş tasarımı uygulamaları da sağlık turistlerinin en çok talep ettiği uygulamalar arasında yer alır.
Sağlık Turizmi amacıyla devlet onaylı Sağlık Turizmi Sertifikasına sahip klinikleri tercih etmeniz gerekir. Dentrum’un sağladığı “Sanal Doktor Görüşü” hizmeti ile, Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkenizden doktor görüşü alabilirsiniz. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz tedavileri öğrenebilir, seyahat planlamanızı daha doğru şekilde yapabilirsiniz.