Koruyucu Diş Tedavisi

Sayfa İçeriği

Sağlık hizmetlerinin temeli koruyucu tedbirlerdir. Diğer alanlarda olduğu gibi diş hekimliğinde de yaşam boyu ağız ve diş sağlığını korumak ve ortaya çıkabilecek problemleri tedavi etmek ana amaçtır. Bazen bir diş çürüğü küçük bir müdahale ile iyileştirilmesi mümkünken tedavide geç kalındığında kanal tedavisi ya da çekimi gündeme gelebilir.

Bu nedenle yediden yetmişe tüm bireyler için koruyucu sağlık hizmetleri oldukça önemlidir. Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde koruyucu diş hekimliği; ağız ve diş bakımı, eğitim ve bilinçlendirme, periyodik diş hekimi kontrollü, erken tanı ve tedavi gibi yöntemleri kapsıyor. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, koruyucu diş tedavilerinde merak edilenleri anlattı.

Koruyucu Diş Hekimliği Nedir?

Koruyucu diş hekimliği, her yaş grubundaki bireylerin diş sağlığı güvenliğini hedefler. Bu doğrultuda bir takım yollarla çeşitli tedbirler alır. Erken tanı ve tedavilerle diş çürümelerini azaltma, diş eti hastalıklarını önleme ve ağız hijyenini sürdürme konularında çalışmalar yürütür. Ağız ve diş sağlığını korumak için eğitici programlar gerçekleştirir. Rutin diş kontrolü, fissür örtücüler ve flor uygulamaları gibi farklı uygulamalarla diş sorunlarını tedavi eder.

Çocuklarda Koruyucu Tedaviler Nelerdir?

Kalıcı dişlerden farklı özelliklere sahip süt dişleri için koruyucu tedbirler oldukça kritiktir. Damar ve sinirleri içeren pulpa dokusu süt dişlerinde yüzeye çok yakın olduğundan burada çürükler çok hızlı bir şekilde gelişir. Dolayısıyla kalıcı dişler kadar süt dişlerine de koruyucu tedavilerin yapılması şarttır. Unutulmamalı ki diş çürükleri oluşmadan korumak daha kolay ve sağlıklı bir prosedürdür. Çocuklarda koruyucu diş hekimliği uygulamaları genellikle şu adımlardan oluşur:

  • Dengeli beslenme alışkanlığı kazandırma
  • Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma
  • Rutin diş hekimi kontrolleri yapma
  • Diş çürüklerine karşı fluor tedavisi
  • Ağız ve diş bakımı eğitimleri gerçekleştirme
  • Diş yüzeylerine fissür örtücü uygulama
  • Süt dişleri kaybında yer tutucu kullanma

Hangi Koruyucu Yöntemler Uygulanmalıdır?

Çocuklarda ağız sağlığını korumak ve sonradan gelişebilecek diş problemlerini engellemek yaşam kalitesini yükseltir. Çocuklarda koruyucu diş tedavisi, diş çürüklerini ve diğer diş problemlerini önlemeyi amaçlayan çeşitli usuller mevcuttur. Bu tedavi yaklaşımları şunlardır:

Fissür Örtücü (Fissur Sealant): Yemek artıkları diş yüzeyindeki girinti ve çıkıntılarda birikerek çürük riski oluşturur. Çocuklarda diş yüzeylerindeki oyuklara uygulanan şeffaf yapıdaki fissür örtücüler sayesinde bakteri ve yemek artıklarının diş minesine girmesi engellenir. Böylece diş minesi güçlendirilerek, yeni süren kalıcı (sürekli, daimi) azı dişleri ile süt dişleri çürümelere karşı dirençli hale getirilir. Çocuklarda en sık altı yaş dişlerine fissür örtücü kullanılır. Dişteki girintiler kapatılarak çürük riski azaltılır.

Florür Tedavisi: Dişlerin daha sağlıklı olmasını sağlayan bir mineral olan florür, ağız içinde doğal olarak üretilir. Diş minesini güçlendiren ve çürük oluşumunu engelleyen florür yeterince sağlanmadığında diş sağlığını korumak için florür tedavisi uygulanır. Hızlı ve kolay olan bu teknik çocuklar ve yetişkinler için tasarlanabilir.

Profesyonel Diş Temizliği: Ağız ve diş sağlığı için dişlerin altı ayda bir temizlenmesi gerekir. Fırçalama yapılırken ya da diş ipi kullanımında güçlük çekildiğinde diş yüzeyindeki plak ve tartarlar hekimler tarafından temizlenmelidir.

Dolgu Macunu Uygulaması: İnce bir kaplamadan meydana gelen diş dolgu macunları, dişlerin çiğneme yüzeylerine uygulanır. Sıklıkla arka dişler için düşünülen bu dolgu, diş yüzeyindeki doğal çatlak ve çukurları giderir, çürüğün oluşumunu engeller.

Çürük Teşhisi: Koruyucu diş hekimliğinin önceliği ağız ve diş sağlığını korumaktır. Bu açıdan diş çürüğünün erken tanı ve tedavisi büyük önem taşır. Lazer teknolojisi sayesinde artık diş çürükleri kolay ve güvenli bir şekilde teşhis etmek mümkündür.  

Yer Tutucular: Çocuklarda süt dişleri erken düşmesi, travma ve çürük gibi nedenlerle erken kaybedilebilir. Bu tür durumlarda kalıcı dişlerin yerini korumak için, kişiye özel hazırlanan düzenekler (aparey) tercih edilebilir.

X Işınları: Çıplak gözle veya bazı cihazlarla belirlenmeyen diş hastalıklarını tespit etmek için X ışınları kullanılır. X ışınları aracılığıyla diş ve çene sağlığının durumu değerlendirilir.    

Düzenli Diş Kontrolleri: Düzenli diş kontrolü ile diş problemlerinin erken teşhis ve tedavisi mümkündür.

Diş Temizliği ve Hijyen Eğitimi: Düzenli ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminde edinilir. Çeşitli eğitimlerle çocuklara diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım alışkanlıkları kazandırılabilir.  

Koruyucu Diş Tedavileri Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Diş hekimliğinin genel uygulamalarında olduğu gibi koruyucu diş tedavi fiyatları da sunulan hizmetin niteliğine göre değişebilir. Tedavi sırasında kullanılan materyaller, diş hekiminin deneyimi, kliniğin konumu gibi pek çok etkene bağlı olarak maliyetler belirlenir.

Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’un koruyucu diş tedavileri konusunda bilgi edinmek için iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Çocuk Diş Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü