Çocuk Diş Dolgusu

Sayfa İçeriği

Çocukluk dönemi, ağız ve diş bakımı, dengeli beslenme, uyku düzeni, kişisel hijyen gibi yaşam boyu sürecek sağlık becerilerini edindiği kritik bir evredir. Bu dönemde edinilen alışkanlıklar yaşam boyu bireyin genel sağlık sonuçlarına yansır. Küçüklerde görülen diş çürükleri tedavi edilmediğinde ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Diş hekimliğinde çürüklerin gelişimini önlemek için sıklıkla başvurulan tedavilerden biri de çocuk diş dolgusudur. Adana Ağız ve Diş Polikliniği Dentrum, çocuk diş dolgusunun sebeplerini, nasıl yapıldığını, dolgu sonrası dikkat edilmesi gerekenler gibi konuya ilişkin merak edilenleri anlattı.

İÇİNDEKLER

Çocuk Diş Dolgusu Nedir?

Çocukluk döneminde çeşitli nedenlerden ötürü diş çürükleriyle karşılaşmak mümkündür. Hayat kalitesini düşüren bu durum tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Çocuk diş dolgusu, çürümüş veya hasar görmüş dişlerin onarılmasını içeren bir yöntemdir. Diş çürüklerinin ilerlemesini ve dişe normal fonksiyonunu tekrar kazandırmak amacıyla planlanan çocuk diş dolgusu; çürük temizlendikten sonra hasar görmüş dişin, özel dolgu materyalleri ile doldurulması işlemidir. Nasıl olsa süt dişlerinin yerine daimi dişler çıkar” diye bu dönemde oluşan çürükler ihmal edilmemelidir. Çünkü süt dişlerinin sorunsuz olması, kalıcı dişlerin sağlıklı sürmesi demektir. Bu anlamda diş dolgusu, çocukların süt dişleri ve kalıcı dişlerinin sağlığı açısından kritik öneme sahiptir.

Çocuklarda Diş Dolgusu Neden Gereklidir?

Yetişkinlere oranla daha hassas diş özelliklerine sahip çocukların diş çürüklerinde erken tanı ve tedavi önemlidir. Diş dolguları, çocukların genel ağız sağlığı ve diş yapılarını destekler.  Çürüğe daha yatkın olan çocuk dişleri, dolgu uygulamasıyla iyileştirilir. Ayrıca bu yöntemle çürüğün ilerlemesi engellenir. Dişin estetik nitelikleri ve işlevi korunur. Çocuğun çiğneme ve konuşma fonksiyonu iyileşir. Alttaki daimi dişlerin sağlıklı çıkmalarına rehberlik edilir.  Çocuklarda diş dolgusu şu sebeplerden dolayı gerekebilir:

Çürüklerin İlerlemesini Önlemek: Çocuklarda yaygın rastlanan sağlık problemlerinden biri de diş çürükleridir. Bu olgulara erken safhada müdahale edilmediğinde ağrı veya dişin çekilmesi durumuyla karşı karşıya kalınabilir. Dolgu tedavileri, çocuklardaki diş çürüklerinin büyümesini önler.

Dişin Yapı ve Fonksiyonunu Onarmak: Çocuklara yapılan dolgu ile çürük temizlenir, dişin doğal biçimi ve işlevi tekrar kazandırılır. Böylece onların kolay çiğnemelerine, düzgün konuşmalarına ve iyi gülüşlerine yardımcı olunur.

Diş Sağlığı Sorunlarını Engellemek: Erken dönemde yapılan diş dolgusu, çocukların ileri yaşlarda daha ağır diş sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalini düşürür. Bu ise daha komplike ve maliyetli tedavilere ilişkin gereksinimleri azaltır.

Sağlıklı Dişleri Korumak: Çürük diş tedavisi geciktiğinde, bakteri ya da enfeksiyon diğer sağlıklı diş dokularına bulaşabilir. Diş dolgusu işlemiyle, bu tür bir yayılmanın önüne geçilir. Böylece sağlıklı dişlerin korunması sağlanır.

Diş Gıcırdatma Hasarlarını Onarmak: Bruksizm diye de ifade edilen diş gıcırdatma, küçük yaştaki bireylerin diş yapılarında aşınma ve benzeri problemlere sebep olabilir. Bu tür hasarlar, dolgu ile iyileştirilerek, dişler yeniden işlevsel hale getirilebilir.

Çocuk Dişleri Neden Çürüğe Daha Yatkındır?

Çocukların diş mineleri daha ince ve hassastır. Başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere pek çok etkene bağlı çocuklarda diş çürükleri oluşur. Diş çürükleri bireyin ağız sağlığını önemli ölçüde tehdit eder. Ağrı ve rahatsızlıklara yol açan bu durum çocuğun beslenme düzenini ve genel sağlığına da zarar verebilir. Çürüklerin tedavisindeki gecikme kalıcı dişleri de olumsuz etkileyebilir. Bu prosedürdeki gecikme ilerde kanal tedavisi gibi daha kompleks diş problemlerini tetikleyebilir. Çürüğün yayılmasını önleyen, dişin fonksiyonunu koruyan ve çocuğun diş sağlığına yardımcı olan diş dolguları gerekli durumlarda süt dişlerine ve daimi dişlere yapılabilir. Çocuklara ilk dişler çıkmaya başladığı bir yaşından itibaren diş dolgusu gerçekleştirilebilir.

Çocuklarda Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Çocuk diş hekimleri (pedodontistler), 0 ila 16 yaş grubu çocuklara yönelik diş dolgusu tedavisine başlamadan önce, süt dişleri ile daimi dişlerinin ayrıntılı muayenesini gerçekleştirir. Dişlerde çürük nedeniyle hasar olabilir. Veya kaza sebebiyle diş kırılabilir. Böyle vakalarda hekim geriye kalan sağlam doku miktarını değerlendirir. Ayrıca çürüğün dişin hangi noktasında geliştiğine bakılır.

Dolgu türünü belirlemede çürüğün diş etinin altına ilerleyip ilerlemediği de kritik bir etkendir. Tüm bu incelemeler çerçevesinde uzman hekimler, hastaya dolgu, kaplama ya da çekim” gibi hangi tedaviyi tatbik edileceğine karar verir. Çocuklarda diş dolgusu, hastanın durumuna ve yapılacak işlemin içeriğine göre değişebilir. Ancak uygulama normal koşullarda ortalama 30 ila 60 dakika arasında sürebilir. Çocuklarda diş dolgusu yapılırken,  temel amaç çürük veya hasar görmüş dişleri yeniden işlevsel hale getirmek ve diş sağlığını korumaktır.  Süt dişleri ile daimi dişlere yapılan dolgu işlemleri benzerlik gösterse de her iki durum için son kararı pedodontistlerin vermesi gerekir.

Süt Dişleri ve Daimi Dişlerin Dolgu Aşamaları Nelerdir?

Çocuklarda süt dişleri ve daimi dişlere dolgu uygulaması şu adımları içerir:

  • Kapsamlı muayene ve teşhis yapılır. (gerekli durumlarda röntgen çekilir)
  • Hastanın dolgu yapılacak dişin çevresine lokal anestezi uygulanır.
  • Sağlam diş dokusuna zarar vermeden çürük alan özel aletlerle temizlenir.
  • Çürük temizlendikten sonra, diş yüzeyi dolgu malzemesi için hazırlanır.
  • Diş temizlendikten ve hazırlandıktan sonra dolgu işlemi gerçekleştirilir
  • Dolgular diş yapısıyla bütünleşmesi için ultraviyole ışıkla sertleştirilir.
  • Dolgunun sertleşmesiyle, diş yüzeyi düzeltilir ve polisaj yapılır.

 Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çocuklarda diş dolgusu uygulaması sonrasında, ailelerin ve çocukların şu hususlara dikkat etmeleri gerekir:

  • Dolgu sonrası ilk birkaç saat içinde sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Ağız hijyenine dikkat edilmeli ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.
  • Olası şikâyetler için diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Çocuklara Yapılan Diş Dolguları Kalıcı Mıdır?

Süt dişlerine yapılan dolgular, dayanaklık süreleri kalıcı dişler çıkana kadardır. Dolgular dişlerin doğal yenileme takvimini etkilemez. Ayrıca, alttaki kalıcı dişlerin gelişimi üzerinde de yan etkileri yoktur. Daimi dişlere yönelik dolgularda ise uzun süreli koruma sağlanması hedeflenir. Çocuklarda kalıcı diş çürükleri, dolgu ile onarılarak, estetik bir görünüm elde edilebilir ve uzun yıllar kullanılabilir. Kalıcı dolgular, uygulama tekniklerine ve malzeme kalitesine bağlı olarak dişlerin ömrünü uzatır. Unutulmaması gereken ise düzenli diş hekimi kontrolleri ve düzenli ağız bakımıdır.

Çocuklarda Diş Dolguları Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Çocuklarda diş dolgusu fiyatları belli başlı kriterler çerçevesinde şekillenir. Maliyetler genel olarak, hastanın tercih ettiği hekimin deneyimine, kliniğin konumuna, kullanılan araç ve gereçlerin kalitesine, işlemin risklerine göre belirlenir. Adana Ağız ve Diş Polikliniği Dentrumun çocuklara yönelik diş dolgusu uygulamalar hakkında bilgi almak için diş hekimlerimizle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Çocuk Diş Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü