Fissür Örtücüler
Mutlu bir yaşamın temel gereklerinden biri de her yaşta ağız ve diş sağlığıdır. Ancak öncelikle yetersiz diş hijyeni olmak üzere; beslenme alışkanlıkları, diş yüzeyinde bakterilerin oluşturduğu plaklar, florür eksikliği, tükürük azalması, genetik faktörler, sigara ve tütün ürünleri kullanımı, hormonal değişiklikler gibi nedenlerden dolayı dişler çürüyebilir. Diş çürümesini önlemek için, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, florürlü diş macunu kullanımı, düzenli diş kontrolleri ve gerektiğinde diş hekimine başvurma gibi uygulamalar önemlidir. Çocuklara mutlaka ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırılmalıdır. Adana Özel Ağız ve Diş Polikliniği Dentrum, çocuklara yönelik fissür örtücüler konusunda merak edilenleri anlattı.
Fissür Örtücüler ( Diş Kalkanı ) Nedir?
Diş çürümesi, diş minesinin yavaş yavaş tahrip olmasına ve dişin iç kısmındaki dentin ve pulpaya zarar verebilecek bir boşluğun oluşmasına neden olan bir süreçtir. Süt dişleri veya daimi azı dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve olukları ifade eden fissürlerin yapıları asit üreten bakterilerin birikmeleri için ideal ortamlardır. Diş kalkanı olarak da bilinen fissür örtücüler; diş çürüklerini engellemek amacıyla dişlerin çiğneme yüzeylerindeki küçük girintileri ve çatlakları kapatmak için uygulanan reçine esaslı koruyucu bir yöntemdir.
Bakteri plağında oluşan asitlere yönelik fiziksel bariyer işlevi üstlenen fissür örtücüler, izolasyon nitelikleriyle dişlerin çiğneme yüzeyine koruma sağlar. Çocuk ve gençlerde özellikle azı dişlerindeki çürükler fissürler dolayısıyla meydana gelir. Fissür örtücü teknikle, azı dişlerindeki girintiler ve oyuklar dolgu malzemesi ile kapatılır. Diş aşısı olarak da tanımlanan bu alternatifle diş minesi üzerine koruyucu bir kaplama uygulanarak, dişlerin çürümesi engellenir.
Dişlerde Çürük Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Diş minesine yapışan plak, çürüğe yol açar. Düzenli ağız ve diş bakımı genel olarak plak oluşumunu engeller. Ancak kimi durumlarda ağız hijyenine rağmen çürükler gelişebilir. Azı dişlerindeki çukurcuk ve fissürler ağızda salgılanan tükürükle gerektiği şekilde temizlenmeyebilir veya diş fırçası fissür yüzeyini temizlemede yetersiz kalabilir. Bu da dişlerde bir takım olumsuzluklara sebep olabilir. Diş çürükleri, bireyde şu belirtilerle kendini hissettirir: Bir etken yokken, ısırınca veya soğuk-sıcak gıda ile sıvı tüketirken ağrı, hassasiyet, dişlerde görünür girinti ve oluklar, diş yüzeyinde lekelenme.
Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
Diş hekimleri tarafından kısa bir sürede uygulanan fissür örtücü, oldukça pratik ve ağrısız bir prosedürdür. Azı dişlerine gerçekleştirilen bu seçenekte şu adımlar izlenir: Fissür uygulaması öncesinde dişler maksimum düzeyde temizlenir ve kurumaları sağlanır. Asit solüsyonuyla dişlerin çiğneyici yüzeyleri işleme hazır pozisyona getirilir. Son aşamada sıvı halde tatbik edilen fissür örtücü yardımıyla dişlerin sorunlu kısımları doldurulur ve ışın cihazı ile sertleşmesi sağlanır. Ortalama 5-10 dakikayı bulan bu metot sırasında çocukların veya gençlerin herhangi bir acı duymaları söz konusu değildir.
Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılır?
Fissür örtücü formülde öncelikle çürük gelişimine daha yatkın çocuklar hedeflenir. İlk azı dişleri ortalama 6 yaş, ikinci azı dişleri 12 yaş civarında çıkar. Bu yaşlarda çocuklarda diş çürüğü riski daha fazladır. Kalıcı dişler çıktıktan sonra fissür örtücü tedavisi çocukları yıllarca diş çürüklerinden korur. Bu arada yetişkinler de –azı dişlerinde çürük ya da dolgu yoksa– bu tekniği düşünebilir.
Fissür Örtücünün Faydaları Nelerdir?
Dişleri daha sağlıklı hale getiren fissür örtücü uygulaması çok faydalı bir yöntemdir. Bilhassa hatalı beslenme alışkanlıklarının dişler üzerindeki etkilerini azaltır. Besin kalıntılarının diş aralarına girmesini engeller. Diş minesini bakterilere karşı korur. Dişlerin daha kolay fırçalanmasını sağlar. Kullanım kolaylıklarıyla ağız konforunu artıran fissür örtücülerin erken yaşlarda uygulanması gelecekte olası diş problemlerini azaltır.
Fissür Örtücü Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yalnızca fissür örtücü yöntemle dişleri çürüklerden korumak yeterli değildir. Bu yüzden uygulamanın yanı sıra ağız ve diş bakımına gerekli özeni göstermek şarttır. Bu çerçevede günde en az iki kez dişleri fırçalamak, gargara ve diş ipi kullanmak gibi rutin diş bakım alışkanlıkları ihmal edilmemelidir.
Fissür Örtücü Uygulaması Ne Zaman Yapılmalıdır?
Fissür tedavileri diş hekimleri tarafından planlanır. Çocuklarda yeni sürmüş dişler mineleri henüz olgunlaşmadığı için çürüğe daha yatkındır. Bu yüzden fissür örtücünün dişin en dirençsiz olduğu erken yaşta yapılması önerilir. Bu adım gelecekte çürük ve dolgu işlemleri ihtiyacını ortadan kaldırır. “Koruyucu dolgular’’ olarak da isimlendirilen fissür örtücüler için en doğru zaman dilimi dişlerin sürmesini tamamladığı dönemdir. Çocuklarda genellikle ilk kalıcı azı dişlerin çıktığı 6-7 yaş aralığında fissür örtücü uygulaması tasarlanabilir. Diş sürme yaşı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu sebeple hekim kontrollerinden sonra en doğru zaman belirlenir. Fakat fissür örtücü, sürmesi sonlanmış çürüksüz dişlere her zaman gerçekleştirilebilir. Herhangi bir yan etkisi olmayan fissür örtücülerin düşmesi veya kırılması durumunda yenilenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Fissür Örtücü Hangi Dişlere Uygulanır?
Fissür örtücüler, çocukların çiğneme fonksiyonunda rol oynayan sürekli azı ya da küçük azı dişlerine uygulanır. Kimi durumlarda çürük riskine sahip süt azı dişlerinin tedavisi için planlanabilir.
Çürük Oluştuğunda Fissür Örtücü Yapılır mı?
Çocukluk dönemi dişlerde hafif renklenmeler görülebilir. Böyle durumlarda fissür örtücü uygulanabilir. Ancak yoğun çürükle birlikte dişte madde kaybı (kavitasyon) mevcutsa fissür örtücü yerine dolgu ya da PRR (koruyucu rezin restorasyon) yapılması gerekir.
Fissür Örtücülerin Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Bu alandaki fiyatlar, fissür örtücülerin nitelikleri, tercih edilen kliniğin konumu, diş hekiminin deneyimi, tedavi süreci gibi pek çok kritere göre değişir. Adana Özel Ağız ve Diş Polikliniği Dentrum’un bu konudaki tedavileri ve maliyetleri hakkında bilgi edinmek için iletişime geçebilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.