Arayüz Çürükleri

Sayfa İçeriği

Ağızda koku, kötü tat, hassasiyet ve ağrı benzeri belirtilerle kendini hissettiren diş çürüğü, –özellikle tüketilen şekerli besinlere bağlı olarak– bakterilerin ürettiği asittin diş yüzeyine (mine) hasar vermesidir. Diş çürükleri tedavi edilmediğinde kişide ciddi sorunlara neden olur. Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, dişin yan yüzeyinde ya da iki diş arasında oluşan arayüz diş çürüğünde merak edilenleri anlattı.

Diş Çürüğü Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Diş çürüğü, ağızdaki asitlerden dolayı dişin sert yüzeylerinin demineralize olmasıyla meydana gelir. Diş çürükleri üç başlık altında sınıflandırılabilir:

  • Arayüz Çürükleri: Dişteki yan yüzeylerde ya da iki dişin arasında görülür.
  • Pit ve Fissür Çürükleri: Dişin çiğneme yüzeyindeki derin oluklarda oluşur.
  • Kök Çürükleri: Dişin kök yüzeyinde hasta diş çekilmesi halinde ortaya çıkar.

Arayüz Çürüğü (Rampant Çürüğü) Nedir?

Arayüz çürüğü, genellikle 4-8 yaş arası, yani erken çocukluk dönemindeki bireylerde sıklıkla görülen çürüklerdir. Fark edilmesi ve takibi diğer çürük türlerine göre daha zordur. Çünkü diş yüzeyinin alt kısmında, sinirlerine yakın bir noktada, dişlerin birbirine temas ettiği yüzeylerde gelişir. Ağrı yapıncaya dek varlığı hissedilmeyen ve hızlı ilerleme kaydeden bu çürüklerin erken teşhisi ebeveynin dikkat ve özenini gerektirir.

Arayüz Diş Çürüğü Nedenleri Nelerdir?

Tip rampant çürüğü olarak ifade edilen arayüz çürükleriyle, yeni yürümeye başlama, yani erken çocukluk döneminde karşılaşılabilir. Özellikle çocukların uyku öncesinde biberon ya da alıştırma bardağıyla mama, süt, düşük içerikli meyve suları gibi beslenmeleri halinde görülür. Arayüz diş çürüğü nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuklar genellikle 4-8 yaşları arasında el motor gelişimi tamamlanmadığı için ağız ve diş bakımı yaparken yeterince etkin olamayabilir. Bu yüzden erken çocukluk evresinde çocuğun diş ve ağız temizliğini ebeveynlerin takip etmesi beklenir.
  • Diş bakımı çocuğun günlük rutininin bir parçası haline getirilmemişse arayüz çürükleri yaşanabilir.
  • Ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmamış bireylerde arayüz çürükleri gelişebilir.
  • Ara yüzeylerin temizliği önemlidir. Temizlenmeyen yiyecek artıkları zamanla bakteri, plak ve tartar halin gelip arayüz çürüğüne yol açabilir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğünün Belirtileri Nelerdir?

  • Dişlerdeki kahverengi, siyah, beyaz lekelenmeler,
  • Diş yüzeyinde çıplak gözle görülebilen oyuklar,
  • Ağızda kötü koku veya tat,
  • Diş hassasiyeti, ağrı ve sancı,

Arayüz Çürükleri Nasıl Teşhis Edilir?

Zorlu çürüklerin teşhisinde röntgene ihtiyaç duyulabilir. Ancak ara yüz çürük tespitinde dijital taramaların faydası olabilir. Ancak her dijital tarama cihazı ara yüz çürük tespiti yapmaz. Bu cihaza sahip yerlerde bu işlemi yaptırabilirsiniz.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Çürüğün boyut ve türüne göre göre tedavi planı da değişiklik gösterir. Arayüz çürükleri için sıklıkla dolgu tedavisi önerilir. Arayüz çürüğüne bağlı diş kaybı hastalarında ise dişin üzerine kuron kaplama uygulaması yapılabilir. Kuron kaplama uygulamasının yapılabilmesi için dişin sağlıklı kısmının büyüklüğü ve çürüğün konuma bakılır. Pedodonti uzmanının gerekli gördüğü durumlarda diğer restoratif diş tedavileri de düşünülebilir.

Arayüz Çürüğünü Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Düzenli Diş Bakımı: Çocuğun hassas diş etlerine uygun yumuşak diş fırçaları ile günde 2 defa fırçalanma yapılmalı ve diş fırçası 3 ayda bir yenilenmelidir. Diş fırçalama en az 2 dakika sürmelidir. Bu süre eğlenceli şarkı ve oyunlarla geçirilebilir. Öncelikle yanak ardından dil ve sonrasında çiğneme yüzeyleri olacak şekilde çocuk diş fırçalama düzene alıştırılmalıdır.

Diş İpi Kullanımı: Diş ipi kullanımı mutlaka öğretilmeli ve bu konu özendirilmelidir. Çünkü sadece diş fırçası ara yüzlere nüfuz etmek yeterli olmayabilir. Diş ipi kullanımıyla arayüz çürüklerinin temel sebeplerinden biri olan plak engellenmiş olur.

Arayüz Çürüğü Tedavi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Çocuklarda arayüz çürüğü tedavi maliyetleri farklı kriterlere göre değişkenlik gösterir. Fiyatlar genel olarak çürüğün büyüklüğüne, tercih edilen hekimin deneyimine, kliniğin konumuna ve teknolojik altyapısına, kullanılan araç ve gereçler dikkate alınarak belirlenir. Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’un çocuk arayüz çürükleri hakkında detaylı bilgi edinmek için web sayfamızda yer alan telefonlarla iletişime geçilebilir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Çocuk Diş Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü