Çocuklarda Ağız İçi Dijital Tarama

Sayfa İçeriği
ÖNEMLİ BİLGİ

Dijital tarama ve düzenli kontrollerle çocuğunuzun radyasyon almadan yani film çektirmeden ağız sağlığını idame ettirebileceğinizi biliyor musunuz?

Çocuklarda en yaygın görülen ağız ve diş sağlığı sorunu arayüz çürükleridir. Özellikle dört ve sekiz yaş arası çocuk grubunda rastladığımız ve aileler tarafından fark edilmesi zor olan bu çürükler, diş sinirlerine yakın bir konumda ortaya çıkarlar ve son derece hızlı şekilde ilerlerler. Şiddetli ağrı semptomu gösterinceye kadar pek çok çocuk bu çürüklerin farkına varmaz. Genellikle tüketilen gıdaların diş aralarında sıkışmasından kaynaklanan bu çürüklere karşı çocuklar altı aylık periyotlar dahilinde rutin diş hekimi kontrollerine götürülmelidir. Günümüzde gelişen diş hekimliği teknolojisi sayesinde çocuklarda pek çok ağız ve diş problemi erkenden fark edilip, kalıcı hasarlar bırakmadan tedavi edilebilmektedir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, çocuklarda ağız içi dijital tarama teknolojisi sayesinde ilerleyen yıllarda daimi dişlerin sağlıklı şekilde yerleşmelerine engel olacak bütün sorunları erkenden fark edip tedavi edebiliyor.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Nedir?

Ara yüz çürükleri iki diş arasında, dişlerin yan yüzeylerinde meydana gelen çürük vakalarıdır. Bu gibi gizli ve fark edilmesi zor çürükler tedavi edilmedikleri takdirde hızla ilerleyerek önemli sorunlara neden olurlar. Çocuklarda şiddetli ağrılara ve kötü ağız kokusuna yol açan bu çürükler dijital ağız içi tarama teknolojisi sayesinde, ağız içi muayenede gözden kaçsa bile film almaya gerek kalmadan fark edilebilmektedir.

Çocuklarda Arayüz Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Arayüz çürüklerinin oluşma nedenleri arasında ilk sırada yetersiz ve düzensiz ağız hijyeni ve bakımı gelmektedir. 4-8 yaş arasında el motor gelişimleri tamamlanan çocukların ağız ve diş bakımı konusunda hassas davranmaması bu ve benzeri sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bunun yanı sıra şu gibi nedenlerden de söz edebiliriz:

  • Diş fırçalama alışkanlığının edinilememiş olması
  • Diş fırçalarken arayüzlerin temizliği konusunda gereken hassasiyetin gösterilmemesi
  • Diş aralarında besin artıklarının birikmesi ve temizlenmeden burada uzun süre kalması
  • Besin artıklarının asit salgılaması, bakteri, plak ve tartara oluşumuna yol açması arayüz çürüklerinin başlıca nedenleri arasındadır.

Çocuklarda Arayüz Çürüklerinin Belirtileri

  • Dişlerde meydana gelen hassasiyet
  • Ağrı
  • Ağızda hissedilen kötü tat
  • Ağız kokusu
  • İki diş arasında meydana gelen kahverengi veya siyah lekeler

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuklar düzenli olarak altı ayda bir diş hekimi muayenesine götürülmelidir. Bu sayede çocuğun yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olması için gereken tüm önlemler alınabilir.

Günümüzde diş hekimliği alanında tanı ve tedavi amaçlı kullanılan teknolojiler geçmişle kıyaslanamayacak kadar gelişmiştir. Ağız içi dijital tarama yöntemi sayesinde arayüz çürükleri de dahil olmak üzere çocuğun dişleri ile ilgili tüm sorunlar erkenden fark edilebilir ve geç kalınmadan tedavi altına alınabilir.

Diş hekimi kontrolüne gelen çocuk ilk olarak fiziksel muayeneye alınır. Arayüz çürüklerinin teşhis edilmesi için kimi zaman fiziksel muayene yeterli olsa bile diş hekimi gerekli durumlarda röntgen teknolojisine de başvurabilir. Ağız içi dijital tarama teknolojisinden elde edilen veriler ışığında hekim filme gerek kalmadan en doğru tedavi planlamasını hayata geçirme şansı yakalar.

Dentrum’ a başvuran hastalar için ağız içi muayene, dijital tarama yapıldıktan sonra, hekim gerek görürse bir kerelik röntgen (eksik birdiş var mı? ya da ortodontik bir ihtiyaç olacak mı? diye…) alınır ve bu veriler saklanır, Her altı ayda bir dijital tarama tekrarlanıp, saklanan kayıtlarla karşılaştırılabilir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda arayüz çürüklerinin tedavisinde kullanılacak yöntem genel olarak çürüğün türüne ve boyutuna göre şekillenmektedir. Dişin yapısını güçlendirmek için dolgu tedavisi uygulanabileceği gibi çürüğün temizlenmesi için restoratif tedavilere de başvurulur.

Eğer çürük oluşumuna bağlı şekilde çocuk dişinin büyük bir kısmını kaybetmişse dişi korumak için kuron kaplama tedavisi uygulanabilir. Ancak en doğru tedavi planlaması dijital ağız içi taramasının ve fiziksel muayenenin ardından diş hekimi tarafından gerçekleştirilebilir.

İleri düzeyde bilgi ve uzmanlık gerektiren durumlarda Pedodontstin (çocuk diş hastalıkları uzmanı) müdahalesi gerekebilir.

Arayüz Çürükleri Nasıl Oluşur?

Toplum arasında gizli çürük olarak da anılan arayüz çürükleri, genellikle iki dişin arasında kalan bölgede biriken besin artıklarından dolayı meydana gelir. Bu durum zaman içersinde tartar, plak ve bakteri oluşumuna zemin hazırlar ve ardından dişlerin yan yüzeyinde çürükler meydana gelir. Ağız hijyeni ve bakımı bu hastalığın önlenmesinde alınacak en temel önlemdir.

Çocuklarda Arayüz Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Arayüz çürüklerinin tedavisi diş hekimleri ve pedodontistler tarafından gerçekleştirilmelidir. İlk ağız içi dijital tarama yöntemi ile çürüğün konumu ve büyüklüğü tespit edilir. Sonrasında çocuğun sorunları ve gereksinimleri doğrultusunda tedavi planlaması, diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Genellikle arayüz çürüklerinin tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Diş Dolgusu
  • Kanal Tedavisi
  • Kuron Kaplama

Arayüz Çürüğünü Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Çocuklara günde en az iki defa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının yanı sıra aynı zamanda diş ipi kullanımının da öğretilmesi gerekir. Zira diş fırçasının ulaşamayacağı ara yüzlerin temizliği ancak diş ipi ile sağlanabilir.

Siz de çocuğunuzu Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’a getirerek ağız içi dijital tarama teknolojisi ile arayüz çürükleri de dahil olmak üzere çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını tehdit eden sorunları erkenden tespit edebilir, geç kalmadan tedavi ettirebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Çocuk Diş Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü