Tek Diş İmplant

Sayfa İçeriği

Diş kayıpları; diş eti (periodontal) hastalıkları, diş çürükleri, travma ya da yaralanma, yetersiz ağız hijyeni, genetik faktörler, yaşlanma, diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm), dengesiz beslenme, diyabet ve sigara kullanımı gibi nedenlerle meydana gelir. Söz konusu gerekçelerle kişide bir veya birden fazla diş kaybı yaşanabilir. Peki, diş kayıpları tedavi yöntemleri arasında önemli bir yere sahip “implantın tek dişe” uygulanması mümkün müdür?” Adana özel ağız ve diş sağlığı polikliniği Dentrum, sizleri için merak edilen bu sorunun yanıtını anlattı.

Tek Diş İmplantı Nedir?

Günümüz diş hekimliğinde diş kayıpları tedavilerinde sıklıkla başvurulan implant, sağlıklı ve estetik bir yöntemdir. Gerçek dişe en yakın teknik olarak kabul edilen implant, çene kemiğindeki diş köküne dikişsiz bir şekilde yerleştirilen titanyum içerikli vidadır. Özellikle yeni oluşmuş diş kayıplarında diş köküne implant yapmak çok daha etkili ve pratik bir işlemdir. Peki, tek diş implantı nasıl tanımlanabilir?

Tek diş implant tedavisi, eksik olan bir dişin yerine –kaybolan dişin her iki yanındaki dişlere hasar vermeden– yapay bir diş kökü olan implant yerleştirilmesi prosedürüdür. Tek diş implantı, eksik dişin her iki yanındaki dişlerin kesilerek üzerlerine köprü yapılması (sabit köprüler) uygulamasının aksine daha kısa sürede iyileşmesi ve memnun edici sonuçlarıyla öne çıkan çıkıyor.

Diş Kayıplarının Sebepleri Nelerdir?

  • Tedavi edilmemiş diş çürükleri, dişin yapısını (mine, dentin, sement ve pulpa) zayıflatarak diş kayıplarına neden olabilir.
  • Diş eti enfeksiyonları ve iltihaplanmalar, dişleri destekleyen kemik ve doku kaybına zemin hazırlayabilir.
  • Fiziksel darbeler, kazalar veya spor yaralanmaları dişlerin kırılmasına veya tamamen çıkmasına yol açabilir.
  • Yetersiz diş bakımı ve diş ipi kullanımı, plak birikimine ve zamanla diş eti hastalıklarını geliştirebilir.
  • Bazı bireyler genetik olarak diş eti hastalıklarına veya diş çürümelerine yatkın olabilir.
  • İleri yaşta dişlerin ve diş etlerinin sağlığı doğal şekilde bozulabilir.
  • Dişleri aşırı sıkmak veya gıcırdatmak(bruksizm), dişlerin aşınmasına ve sonunda kayıplara sebep olabilir.
  • Dengesiz veya yetersiz beslenme alışkanlığı, dişlerin ve diş etlerinin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
  • Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanmak, diş eti hastalıkları ve diş kaybı riskini artırabilir.
  • Kontrolsüz diyabet (şeker), diş eti hastalıkları riskini tetikleyebilir. Bu hastalık diş kayıplarında rol oynayabilir.

Diş Kayıplarının Zararları Nelerdir?

Diş kayıpları; çiğneme, sindirim, estetik ve konuşma problemleri, dişlerin yer değiştirmesi, çene kemiğinde erime, çürüme, diş eti hastalıkları, çene ve yüz ağrıları, beslenme bozuklukları, özgüven ve psikolojik sorunlar gibi pek çok olumsuz etkiye sebep olabilir.

Tek Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Diş hekiminin muayeneleri doğrultusunda planlanan tek diş eksiği yerine implant tedavisi; pratik, konforlu, aynı zamanda uzun ömürlü bir yöntemdir. Tek diş yuvasına implant yapıldıktan sonra, gerekli durumlarda, iyileşme döneminde implant üzerine geçici diş yerleştirilir. Daimi. Dişler için üst çenede 3,5 ay, alt çenede 3 ay beklenir.

Tek Diş İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Diş kaybı tedavilerinde yaygın biçimde tercih edilen tek diş implantının avantajları şu şekilde ifade edilebilir: Tek diş implantının en önemli özelliği çevre dişlere zarar verilmeden uygulanmış olmasıdır. Bu uygulamaların bakımları oldukça kolaydır; ağız ve diş sağlığı için gereken özenin gösterilmesi yeterlidir. Ağzınızda sabit dururlar; konuşurken veya yemek yerken bir sorun oluşturmazlar. Kemik erimesi ya da dişlerin boşluklara kayması gibi riskler için ideal çözümlerdir. Yıllarca kullanılabilirler; eksik diş yerine insan vücuduyla kaynaşmaları daha hızlıdır. Doğal diş görünümüne ve işlevine sahiptirler; görsellikleriyle kişinin özgüvenini artırırlar ve estetik bir gülüşe katkı sunarlar. Tek diş implantlarının operasyon süreleri kısadır.

Tek Dişe İmplant Tedavisi Herkese Uygulanabilir mi?

İmplant tedavisi erişkin olup aynı zamanda kronik bazı rahatsızlıkları olmayan tüm bireyler için tasarlanabilir. İmplant tedavisi sayesinde köprü yaptırmak için komşu kalıcı dişlerin kesilmesine ihtiyaç olmaz. Bu teknik, ayrıca hareketli protez kullanmakta zorluk çekenler hastalar için sabit protezler kullanım seçeneği sunuyor. Tüm diş kayıpları durumunda bile implantlar üzerine sabit köprü protezleri düşünülebilir.

Tek diş implant yaptırmak isteyen bireylerin kontrol altında olmayan hipertansiyon veya diyabet (şeker) gibi kronik hastalıklarının olmamasına bakılır. Hekimler, düzenli kontrollerini sağlayan ve ilaçlarını ihmal etmeyen hastalara implant tedavisi önerebilir.

Aynı zamanda kişide yeterli çene dokusunun bulunması gerekir. İmplantın kemikle kaynaşmasında sigara önemli bir risk faktörüdür. İmplant yapıldıktan ilk bir hafta sigara kullanılmamalıdır. İmplantların uzun ömürlü olması için sigara tamamen bırakmalıdır. Kemik erimesi (osteoporoz) durumunda da implant tedavileri hekimlerin kontrolünde dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Hangi Durumlarda Tek Diş İmplant Uygulanamaz?

  • İmplant yerleştirilecek bölgede yeterli miktarda sağlıklı kemik dokusu bulunmadığında kemik grefti gibi ek prosedürlere ihtiyaç duyulabilir.
  • Çene kemiği implantı destekleyecek kadar güçlü olmayan kişilere bu tedavi önerilmeyebilir.
  • Tedavi başarısını olumsuz etkileyen diş eti hastalıkları (aktif periodontal) tedavi edilmeden implant yapılamaz.
  • Kontrolsüz diyabet (şeker), bağışıklık sistemi bozuklukları veya ciddi kardiyovasküler rahatsızlıklar (koroner kalp-damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon ve felç gibi) genel sağlık problemleri olanlar ancak hekimlerin gözetiminde tedaviyi uygulayabilir.
  • İyileşme sürecini olumsuz etkileyen aşırı alkol ve sigara tüketimi implantın başarısız olma riskini artırabilir.
  • Çene kemiği gelişimini tamamlamamış çocuk ve gençlerde implant tedavisi uygulanamaz.
  • Hekimler bir zorunluluk olmadıkça hamilelik döneminde implant operasyonlarından kaçınılmasını önerir.
  • Baş ve boyun bölgesine radyoterapi ya da kemoterapi uygulanan hastalarda çene kemiğinde iyileşme sorunları olabileceğinden implant tedavisi uygulanmaz.

Tek Diş İmplant Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Tek diş implant fiyatları, kullanılan implantın markası, tercih edilen kliniğin konumu, diş hekiminin deneyimi, teknolojik altyapı gibi farklı belirleyici unsurlara göre değişkenlik gösterir.

Tüm dünyada ideal olan implant cerrahisinin bir cerrah, protez kısmının bir protez uzmanı tarafından yapılmasıdır. Cerrahi bir prosedür olduğu unutulmamalıdır. İşlem sırasında oluşabilecek kanama gibi komplikasyonlara hakim bir uzman tarafından uygulanması önemlidir.

Adana özel ağız ve diş sağlığı polikliniği Dentrum’un tek diş implant fiyatları konusunda net bilgi almak isteyenler web sayfamızdaki iletişim bilgilerini arayarak bilgi edinebilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cerrahi Tedaviler

Sanal Doktor Görüşü