Diş Çekimi
Genel olarak çene yapısına uyum sağlamayan, kısmen veya tamamen gömülü kalabilen 20 yaş dişler; komşu dişlerde ağrı, çürük, şişlik, apse, lenf hassasiyeti, diş eti enfeksiyonu, ağız açmada kısıtlılığa ve çevre dokularda yayın rahatsızlıklara neden olabilir. Bu bulgular ortaya çıktığında 20’lik dişlerin çekimi veya ameliyatı zorunlu hale gelebilir. Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, 20'lik diş hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
20'lik Diş Nedir?
Halk arasında “20 yaş dişleri” olarak bilinen ve genellikle 18 ila 26 yaş aralığında çıkan yetişkin dişler, ağız boşluğuna tam olarak sürememiş üçüncü büyük azı dişleri olarak tanımlanır. 20 yaş dişler, alt ve üst çenede en arkada dört veya daha az sayıda çıkabileceği gibi bazen yarım ya da tam gömülü şekilde de sürebiliyor.
Diş Çekimi Nedir? Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş çekimi, diş hekimi veya ağız ve çene cerrahları tarafından genel veya lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen bir çeşit tedavi operasyonudur. Dişin kemikteki soket adı verilen yuvadan cerrahi müdahale sonucunda çıkarılması işlemine diş çekimi adı verilir. Basit diş çekim işlemi sırasında lokal anestezi uygulanır. Ancak gömülü 20’lik diş çekimi gibi işlemlerde kimi zaman daha güçlü bir genel anestezi uygulanabilir. Diş çekiminin ardından gerçekleşen kanama doğal ve aslına bakarsanız gereklidir. İyileşme sürecinin başlayabilmesi için kan pıhtısının oluşması gerekir. Adana ağız ve diş sağlığı kliniği Dentrum, diş çekimi konusunda merak edilenleri anlattı.
Diş Çekimi Nedir?
Diş hekimliğinde bireyin doğal dişlerinin korunması hedeflenir. Ancak, kimi zaman kanal tedavisi, dolgu veya kron uygulamalarıyla dişin kurtarılması mümkün olmayabilir. Diş çekimi, diş hekimi ya da ağız ve çene cerrahınca hastanın ağzından bir dişin cerrahi veya mekanik yöntemlerle çıkardığı bir tedavi biçimidir. Diş çekimi, dişin kurtarılamaz hale geldiği veya ağız sağlığı bakımından çıkarılmasının zorunlu olduğu hallerde başvurulan bir çözümdür.
Diş Çekiminin Nedenleri Nelerdir?
Çürük diş, diş eti hastalıkları, dişin kırılması, ağızda yer darlığı, gömülü dişler, enfeksiyon, dişin işlevsiz hale gelmesi gibi başlıkları içeren diş çekiminin nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Diş çürüğü çok ilerlemişse ve dolgu ya da kanal tedavisi gibi tekniklerle kurtarılamıyorsa,
- İleri aşamadaki diş eti hastalıklarının dokulara zarar vermesiyle dişin gevşemesi halinde,
- Dişin büyük bir bölümü kırılmış ve onarılamayacak durumdaysa,
- Ortodontik tedavilerde dişlerin çene kemiğinde daha düzgün bir şekilde sıralanabilmesi için,
- Yirmi yaş dişleri gömülü kalmışsa ya da düzgün biçimde çıkamıyorsa,
- Diş kökü çevresinde enfeksiyon varsa ve antibiyotiklerle tedavi edilemiyorsa,
- Diş aşırı derecede aşınmışsa ve fonksiyonunu kaybetmişse, diş çekimi gerçekleştirilir.
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş çekimi, ağız, diş ve çene cerrahisi alanında uzmanlaşmış diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Ağrı hissedilmesi için işlem öncesinde çekim yapılacak bölgeye enjeksiyon yöntemiyle lokal anestezi uygulanır. Hastada yeterli uyuşukluk sağlandıktan sonra diş çekimine başlanır. Diş, “elevatör” adı verilen cihazla yerinden ileri ve geri hafif yerinden oynatıldıktan sonra “davye” kullanılarak kemikteki yuvasından çıkartılır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.