İmplant Tedavisi
Diş hekimliği alanında sıklıkla başvurulan implant tedavisi, eksik olan dişlerin yerine titanyum materyalden üretilmiş vidaların çene kemiğine yerleştirilip üzerinin diş proteziyle kaplanması işlemidir. Sağlıklı ve dayanıklı özellikleriyle yaşam boyu kullanılabilen implant, hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini iyileştirmesi, komşu dişlere zarar vermemesi, diş kök işlevi, doğal dişlerin sunduğu konuşma ve gülüş tasarımı özellikleriyle tercih ediliyor. Adana diş kliniği Dentrum, İmplant tedavisini anlattı.
Geçici Dişlerle Çözüm Üretilebilir
İmplant tedavileri, gelişen teknoloji ve biyoloji sayesinde çok daha hızlı ve konforlu bir şekilde uygulanıyor. Artık sorunlu dişi çektirip aylarca yerinin iyileşmesini; sonrasında implantın yerleştirilmesini ve iyileşmesini bekleyip çok uzun zaman kaybına gerek yoktur. Dişlerin çekilmesiyle aynı seansta implant yerleştirilmesi çoğu durumlarda mümkündür.
Kesme, biçme ve dikiş olmadan bu prosedürler kolaylıkla yapılabilir. İmplantlar yuvasına yerleştirildikten sonra istenildiğinde estetik bölgesinde dişsiz kalmamak için geçici dişlerle çözüm üretilebilir. Hastalar, implant ve dişlerini yaparken, implant üstü porselen dişlerin vidalı olmasına özen göstermelidir. Çünkü vidalı olduğunda gelecekte olası bir sorunda porselene zarar vermeden çıkartılıp rahatlıkla müdahale edilebilir. Ancak yapıştırılan porselenlerde bu mümkün değildir.
İmplant Nedir?
İmplant herhangi bir nedenden ötürü ağızda eksilen, kaybedilen dişlerin tedavisi için yararlanılan ve çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyumdan üretilmiş vidalara verilen isimdir. Diğer tedavilerin aksine komşu dişlerin kesilmesini gerektirmez. İmplant tedavisinde diş protezi bu titanyum vidaların üzerine yerleştirilir. Yani implant diş kökü görevini üstlenir ve doğal dişleri aratmayan bir rahatlıkla kişinin yemek yemesini, konuşabilmesini ve özgürce gülebilmesini sağlar. Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Adana’da implant tedavisinde en gözde diş kliniği olmayı sürdürüyor. Peki, implant tedavisi kimlere ve ne şekilde uygulanır?
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Genellikle eksik dişleri tamamlamak ya da desteklemek amacıyla ihtiyaç duyulan implant, diş hekimleri tarafından şu durumlarda hastalara öneriliyor:
- Tek Diş Eksikliği: Kaybolan bir diş alanındaki kemik yeterli boyuttaysa, –yanındaki diğer dişlere dokunmadan– eksik dişin yerine implant yerleştirilebilir.
- Birden Fazla Diş Eksikliği: Birden fazla diş eksik olgularında implant yardımıyla hareketli ve sabit protezler yapılabilir.
- Çene ve Cilt Kusurlarında: İmplantlar sayesinde çene veya ciltteki kusurlar (defektler) giderilip estetik bir görünüm elde edilebilir.
- Aşırı Çene Kemiği Erimesi: Alt ve üst çene kemikleri zamanla aşırı erime sonucu kaybolabilir. Böyle durumlarda hastanın kemik dokusundan, hayvansal kaynaklardan elde edilen ya da sentetik greftlerle çene yapısı güçlendirilebilir. Kemik grefti tedavisi sonrasında diş implantı işlemi hayata geçirilir.
- Hareketli Protez Tercih Edilmediğinde: İmplant, hareketli protez düşünmeyen bireyler için daha güvenli ve konforlu bir seçenektir.
İmplant Yaptırılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Çene Kemiği Tespiti Yapılmalı: Ağızda eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanan implant prosedürünün başarısı için bazı koşulların oluşturulması gerekir. İmplant performansını belirleyen temel etkenlerin başında çene kemiğinin yapısı gelir. Klinik ve radyolojik muayenelerle kemik dokusu tespiti yapıldıktan sonra implant süreci planlanır. Çene kemiği, implant vidasını kavrayacak yükseklik ve genişliğe sahip olmalıdır. Uygulama öncesinde diş etlerinin sağlıklı olması da önemli bir detaydır. Hastanın kemik yapısı ve genel sağlık durumu elverişli olduğunda implant tercihi için üst yaş sınırı bulunmuyor. Ancak diş hekimleri, henüz kemik gelişimini tam olarak tamamlanmamış bireyler için implant uygulamasını önermeyebilir. Hekimlerin, implant cerrahisinde sıkıntı oluşturma riski bulunan şeker, kalp, menapoz, kan sulandırıcı ve bifosfanat tarzı ilaç kullanımı gibi durumlardan emin olmaları önemlidir.
İmplant Süresi Diş Sayısına Göre Değişir: Diş hekimliğindeki gelişmeler sayesinde implant tedavileri genel olarak kısa sürelidir. Bunla birlikte, diş sayısına ve kimi etkenlere göre bu süre değişebilir. İmplant uygulaması lokal anestezi koşullarında gerçekleştirilir. İşlem sonrası hissedilen ağrı minimum düzeydedir. İyileşme dönemini kapsayan ilk 3-4 ay da implantın kemik ile tam uyum sağlaması için (osseointegration) üstüne gelen yükün en aza indirgenmesine dikkat edilmelidir.
İyileşme Sürecinde Sigara Kullanılmamalı: İmplant sigara tüketen kişilere için de tasarlanabilir. Ancak sigara kullanmak, iyileşmesi sürecinin uzamasına ve enfeksiyon riskine yol açabilir. Solunum sisteminin yanı sıra ağız ve diş sağlığına da zarar veren sigara, vidanın kemik ile birleşimini geciktirebilir. Özellikle iyileşme döneminde tütün ürünlerinden uzak durulmasından büyük fayda vardır.
İmplantların Ömrü Değişik Faktörlere Bağlıdır: İmplantların ömrü düzenli ve bilinçli ağız ve diş bakımıyla yakından ilgilidir. Günde en az iki kez dişleri fırçalayarak, diş ipi kullanarak ve ağız gargarası yaparak implantlar yıllarca kullanılabilir.
İmplantların Yan Etkileri Bulunmuyor: Bilimsel araştırmalar, titanyum hammaddesinden üretilen implantların organizma için herhangi yan etkilerinin olmadığı yönündedir.
Hekimin Deneyimi Oldukça Önemlidir: İmplantın deneyimli hekimler tarafından yapılması oldukça kritik bir husustur. İmplant kararı almış kişilerin, bu konuda iyi araştırma yapmaları, tercih ettikleri hekimin bu alanda yeterli eğitime ve deneye sahip olmasına özen göstermeleri beklenir. Bütün ülkelerde implant yerleştirilmesinin uzman bir cerrah tarafından, protezlerinin de protez uzmanınca yapılması ideal bir yöntem olarak kabul ediliyor.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?
İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için hastanın 18 yaşını doldurmuş olması, yetişkinliğe adım atması yani yüz gelişimini önemli ölçüde tamamlamış olması gerekir. Tedavi öncesinde çene yapısının implant tedavisine ne denli uygun olup olmadığı röntgen çekilerek tespit edilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak durumunda olan hastaların tedavi öncesinde hekimleriyle konsültasyon yapılması sonucu ilaçlarını kesintiye uğratması uygun görülebilir. Bunun dışında şeker hastalarının implant öncesinde hastalıklarının düzene girmesi beklenir. Kemik erimesi sorunu yaşayan hastalar ise ancak uygun tedaviyi gördükten sonra implant tedavisi için hazır olabilir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisinde hastalara öncelikle hafif bir sedasyon verilir. Operasyona geçmeden evvel detaylı muayeneler yapılır ve röntgen çekilir. Hem çene kemiklerinin hem de kalan dişlerin ölçüsünün alınmasının ardından implantların yerleştirilmesi aşamasına gelindiğinde karşımızda iki seçenek vardır.
Bunlardan ilki iki aşamalı işlemde implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılıp iyileşmeye bırakılması. Bu yöntemde protez başlıklar daha sonra takılır. Geçici bir köprü yerleştirilir ve üst çene için altı ay, alt çene için ise üç aylık bir iyileşme süresi beklenir. Bazı durumlarda ise implantların üzerine yeni hazırlanan dişler hemen anında takılabilir ve implant tedavisi sayesinde hastalar güvenle gülebilir, yemek yiyebilirler.
İmplant Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Pek çok kişi ağızda bir veya iki diş eksikliğini önemsemeyebilir. Oysa insan sağlığı ağızdan başlar ve eksik diş sorunun mutlaka çözülmesi gerekir. Eksik diş yapısı, zamanla çene kemiğinde ve diğer dişleri olumsuz etkiler. İmplant sözü edilen problemlerin giderilmesinde ihtiyaç duyulan yaygın tedavilerden biridir. Bilhassa hareketli protez kullanmak istemeyenler için implant ideal bir yöntemdir. İmplant tercihinde komşu dişlerin kesilmesi veya inceltilmesi gibi bir müdahaleye gerek olmuyor. Ayrıca yeterli kemik dokusuna sahip olmayan kişiler için de (kemik grefti desteği verildiğinden) doğru bir seçenektir.
Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?
İmplant tedavisi deneyimli diş hekimleri tarafından ve uygun klinik ortamında gerçekleştirilmelidir. Böyle bir tekniğin başarısız olma olasılığı düşüktür. Ancak bazen vidalı dişin tutunmasıyla ilgili problemlerle karşılaşılabilir. Şişlik, kızarıklık, ağrı gibi semptomlarla kendini hissettiren vidanın sabit şekilde kalmaması durumunda mutlaka diş hekimine başvurmalıdır. İmplant tutunamama nedenleri şu şekilde sıralanabilir: Yetersiz kemik dokusu, hatalı yerleştirme, vücudun reddetmesi darbe almak, bakım eksikliği.
Bütün Dişlere İmplant Yaptırmak Mümkün Müdür?
Kimi hastalarda ağızda hiç diş olmayabiliyor. Böyle vakalar için “total implant” uygulanır. Bu operasyon için yeterli çene kemiği dokusu şarttır. Bu arada alternatif başka çözümler de gündeme gelebilir. Örneğin; diş hekimleri tarafından hastalara “parsiyel protez veya hareketli protez” formülleri önerilebilir.
İmplant Üzerine Yapılan Diş Doğal Diş Gibi Görünür Mü?
İmplant üzerine uygulanan diş protezi son derece doğal ve estetik bir görünüm sunar. İmplantlar diğer dişlerle önemli ölçüde uyumlu bir biçimde tasarlanır. Gerçek bir diş gibi görüntüsü veren implantlar alanında hasta memnuniyeti ileri düzeydedir.
İmplant Yapılması Önerilmeyen Durumlar Nelerdir?
- Enfeksiyon, kalp kası, kalp kapağı, kalp ritmi gibi kalp-damar hastalıkları
- Kan pıhtılaşması, şeker (diyabet) ve romatizmal rahatsızlıklar
- Çene kemiği yapısındaki bir takım olumsuzluklar
- Bireyde cerrahi müdahaleye uygun olmayan sağlık nedenleri
- İmplant öncesi radyoterapi (ışın) ve kemoterapi (kimyasal) tedavisi almak
İmplantlar Vücut Tarafından Reddedilir Mi?
Yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de diş hekimleri implat uygulamalarında genel olarak doku dost titanyumu tercih ediliyor. Hasta vücudunun implantı kabul etmemesi gibi bir durumun henüz bilimsel bir kanıtı bulunmuyor.
Diş İmplantları Kansere Neden Olur Mu?
İnternetteki bilgi kirliliği ortamında öne sürülen konulardan biri de implantların kansere yol açtığıdır. Ancak bugüne kadar bilimsel veriler böyle bir durumun söz olmadığını ortaya koyuyor.
İmplant Diş Güvenilir Mi ve Ömrü Ne Kadardır?
İmplant dişler son derece güvenilirdir. Bu uygulamaların ömrü, kullanılan ürünün markası, kişinin ağız ve diş temizliğine verdiği önem gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Normal koşullarda 20-30 yıl rahatlıkla kullanılabilir. İmplantın ömrü konusunda şu anda bilimsel bir veri yoktur. Ancak implant markasının ömür boyu garantili olmasına özen gösterilmelidir.
İmplant Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?
İmplant, ağız ve diş temizliğinin değerini daha da artırıyor. Dolayısıyla günlük diş bakımının yapılması, diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi, ağız ve diş kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir. Ayrıca asidik ve sert gıdalardan kaçınılmalı; çay ya da kahve gibi dişlerde leke oluşturan içecekler daha az tüketilmelidir.
İmplant Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
Adana implant fiyatları kliniğin hizmet verdiği ilçeye, bölgeye, semte, implantı yapacak diş hekiminin tecrübesine, yapılacak tedavinin niteliğine, kaç dişe implant yapılacağına, implantta kullanılacak malzemelerin kalitesine göre değişir.
İmplant konusunda Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği uzman hekimleri, son teknoloji ürünü tedavi ekipmanları ve hastanın kişisel ihtiyaç ve isteklerini ön planda tutan hizmet anlayışıyla Adana’daki diş klinikleri arasında zirvede yer alıyor. Siz de en sağlıklı ve mutlu gülüşleriniz için Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile tanışmakta geç kalmayın.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.