Kök Ucu Rezeksiyonu
Dengesiz beslenme veya yetersiz bakım gibi nedenlerden ağız içerisinde oluşan bakteriler zamanla dişlere hasar verebilir. Özellikle çürük dişlerde yoğunlaşan bakteriler, kimi durumlarda diş köküne kadar ulaşarak iltihaplanmaya zemin hazırlayabilir. Diş iltihaplandığında ya da çürük ilerlediğinde uygulanan kanal tedavisi yeterli olmayan durumlarda hekimler “kök ucu ameliyatına” gereksinim duyar. Adana özel ağız ve diş sağlığı polikliniği Dentrum, sizler için kök ucu ameliyatında (apikal rezeksiyon) merak edilenleri anlattı.
Sıklıkla Tercih Edilen Bir Uygulamadır
Apikal rezeksiyon (kök ucu ameliyatı) olarak isimlendirilen bu yöntem; risk altındaki dişleri kurtarmak ve olası komplikasyonları önlemek için sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Diş köklerinin ucundaki iltihaplı doku (enfeksiyonları) ve çürükleri tedavi etmeyi amaçlayan bu prosedür, hastanın ağızında tüm dişlere başarılı şekilde gerçekleştirilebilir.
Mutlaka “Re-treatment” Denenmelidir
Kanal tedavisi yapılmış ancak başarı sağlanamamış, kök ucunda lezyon oluşmuş dişlerde, apikal rezeksiyon işleminden önce mutlaka kanal tedavisinin tekrar olarak tanımlanan “re-treatment” mutlaka denenmelidir. Böylece dişe cerrahi bir müdahale olarak olası rezeksiyon veya çekim öncesi bir şans daha tanınmalıdır. Hastaların bu tarz durumlarda diş hekimlerinden “re – treatment” ile ilgili tavsiye ve bilgi istemeleri önemlidir.
Apikal Rezeksiyon Nedir?
Kök ucu ameliyatı, apikoektomi ve retrograd kök kanal tedavisi olarak da bilinen apikal rezeksiyon; diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar ve çürükler kanal tedavisi benzeri tekniklerle düzelmediğinde başvurulan bir cerrahi yöntemdir. Diş hekimliği alanındaki bu önemli prosedür, kök kanallarının (endodontik) tedavisindeki problemleri gidermek için de kullanılır.
Apikal Rezeksiyon Neden Yapılır?
Dişin kökündeki enfeksiyonları ve diğer sorunları tedavi etmek amacıyla tasarlanan apikal rezeksiyon işleminde öncelikle en az bir kez kanal tedavisinin başarısız olmasına bakılır. Kök ucu ameliyatı şu vakalar için gerekebilir:
- Kök Kanal Tedavisi: Kök kanal tedavisinde enfeksiyon veya iltihaplı durumları iyileştirmek için ihtiyaç duyulabilir.
- Dişteki Kistler: Dişin kök ucundaki kistleri ve iyi huylu (benign) tümörleri çıkarmak için planlanabilir.
- Yabancı Cisimler: Diş köklerine yabancı cisimlerin girmesiyle oluşan kök ucu enfeksiyonlarını tedavi etmek ve bu yabancı cisimleri çıkarmak için uygulanabilir.
- Diş Kökü Kırıkları: Kök kanal tedavisi sırasında veya sonrasında sorunlara neden olan diş köklerindeki kırıkları çıkarmak ve enfeksiyonları kontrol altına almak için tasarlanabilir.
- Tedavi Sonrası İyileşme: Kök kanal tedavisi sonrasında dişin iyileşmesi amacıyla kullanılabilir.
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Bütün Dişlere Uygulanabilir Mi?
Hastanın anatomik çene yapısı uygun olduğunda bu yöntem büyük azı dişleri de dahil her dişe (kesici dişler, köpek dişler vb.) gibi farklı diş tiplerine kolaylıkla tatbik edilebilir. Uygulamanın hangi dişe yapılacağı çekilen röntgen görüntüleri doğrultusunda diş hekimi tarafından belirlenir. Diş kökü problemlerini, kistleri, kök kırıklarını ve kök kanal tedavisi sonrası enfeksiyonlarını gidermeye yönelik bu seçenekte, diş hekimi ameliyatı risk görebilir. Böyle durumlarda hastaya dişin çekimi önerilir.
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bu operasyon öncesinde hastadan diş röntgeni yardımıyla enfeksiyonlu dişin genel durumu değerlendirilir. Daha sonra lokal anestezi altında diş eti üzerinde açılan kesikten diş kök ucu bölgesindeki enfekte ve iltihaplı dokular çıkarılır. Kök ucu düzeltilir ve dikiş atılır. Detaylı bir dezenfeksiyonun ardından kök ucu düzeltilir ve dikiş atılarak kapatılır. Kimi durumlarda ameliyat bölgesinde ağrı, şişlik ve morarma şikâyetleriyle karşılaşılabilir. İyileşme süreci iki üç haftayı kapsayabilir. Diş hekimi hastaya ağrı kesici ve antibiyotikleri reçete edebilir. Kök ucu ameliyatında (apikal rezeksiyon) her hasta için kişileştirilmiş bir yaklaşım gerektirir.
Apikal Rezeksiyon İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
İyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösteren apikal rezeksiyon sonrası hekimin verdiği ilaçların düzenli kullanımı önemlidir. Aynı zamanda düzenli ağız hijyeni, alkol ve sigara tüketimini azaltma, fiziksel aktiviteyi sınırlama, aşırı sıcak veya soğuk besinlerden kaçınma gibi noktalara titizlikle uyulması gerekir. Muhtemel olumsuz gelişmelerde bir diş hekimine danışmakta yarar vardır. Hastaların ameliyat sonrası dikkat etmeleri gereken kimi hususlar şunlardır:
- Ameliyattan sonra oluşabilecek şişlik ve morarma riskine karşı diş hekiminin tavsiye ettiği çerçevede buz uygulaması yapılmalıdır.
- İyileşme döneminde hekimin belirlediği dönemde dişi fırçalamaktan, sigara kullanmaktan ve sert besinler tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Ameliyat edilen dişteki dikişlerin gevşememesi için normal dışı ağız hareketlerini yapmamaya özen gösterilmelidir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.