Gömülü 20 Yaş Diş Çekimi
Genel olarak çene yapısına uyum sağlamayan, kısmen veya tamamen gömülü kalabilen 20 yaş dişler; komşu dişlerde ağrı, çürük, şişlik, apse, lenf hassasiyeti, diş eti enfeksiyonu, ağız açmada kısıtlılığa ve çevre dokularda yayın rahatsızlıklara neden olabilir. Bu bulgular ortaya çıktığında 20’lik dişlerin çekimi veya ameliyatı zorunlu hale gelebilir. Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, 20'lik diş hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
20'lik Diş Nedir?
Halk arasında “20 yaş dişleri” olarak bilinen ve genellikle 18 ila 26 yaş aralığında çıkan yetişkin dişler, ağız boşluğuna tam olarak sürememiş üçüncü büyük azı dişleri olarak tanımlanır. 20 yaş dişler, alt ve üst çenede en arkada dört veya daha az sayıda çıkabileceği gibi bazen yarım ya da tam gömülü şekilde de sürebiliyor.
20'lik Dişlerin Belirtileri Nelerdir?
Ağız ortamında çene kemiğinde dişlerin doğal ortamlarına uygun çıkmaları için yeterli yerin olması gerekir. Diş etlerinde yetecek kadar yer bulabilen yirmilik dişler sağlıklı bir biçimde gelişim gösterir. Ancak damakta yeterli yer bulamayıp gömülü kalan 20’lik dişler, bireyde ciddi problemlere neden olabilir. 20’lik diş ağrısı ve belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Çenenin arka kısmında ve kulak bölgesinde ateş, şiddetli ağrı veya rahatsızlık hissi.
- Dişin çıkmaya çalıştığı bölgede ya da ciltte şişlik ve hassasiyet.
- Diş etlerinde kızarıklık ve kimi zaman iltihaplanma.
- Çene ağrılarına bağlı olarak baş ağrısı.
- Lenf bezlerinin şişmesi, çiğneme ve yutmada ağrı ve güçlük çekme.
- Bazen ağrının boyun, kulak ve boğaza yayılması.
- Enfeksiyon veya diş etlerinde biriken bakteriler sebebiyle ağız kokusu.
- Dişin çıkmaya çalıştığı bölgede diş eti çekilmesi.
- Ağız açmada ve temizlikte zorluk, çenede sertlik veya hareket kısıtlılığı.
- 20'lik dişlerin diğer dişlere baskı yapması sonucu dişlerin konumunda değişiklikler.
Söz konusu belirtilerin 18-26 yaş aralığındaki kişilerde görülmesi 20’lik dişlerin yol açtığı olumsuz etkilerden kaynaklandığı düşünülebilir. Bu şikâyetleri olan kişilerin bir diş kliniğine müracaat etmeleri yararlı olacaktır.
Gömülü Olan 20’lik Diş Nasıl Tespit Edilir?
20’lik diş ağrısı veya diğer belirtileri gösteren hastalarda yapılan ağız ve diş muayenesi esnasında ilk iş olarak diş röntgeni çekilmesi gerekir. Radyografilerle yapılan teşhis sayesinde sorun oluşturabilecek 20 yaş dişleri için tedavi planı oluşturulur. Bu röntgen bize diş kökleriyle birlikte, kemik yapıları, kemiklerin açıları ve hatta diş kökleri hakkında çok fazla veri sağlar.
Dışarından görünmeyen, yarı gömülü olan veya yatay olarak çıkmış yirmilik dişler bu röntgen sırasında incelenir ve çekilmesi gereken dişler tespit edilir. Bu dişlerin klasik diş çekme yöntemi ile mi yoksa cerrahi bir operasyon sonucunda mı alınacağına diş hekimi karar verir. Çoğu zaman gömülü 20’lik dişlerin yol açtığı kist veya enfeksiyon oluşması gibi durumlar varsa öncelikle bunlara yönelik ilaç tedavisi uygulanır.
20’lik Diş Nasıl Çekilir?
Diş hekimlerince, 20’lik dişin pozisyonuna çekiminin nasıl yapılacağına karar verilir. Çenede tamamen sürmüş 20 yaş dişleri için standart diş çekimi prosedürü uygulanır. 20 yaş dişleri bazen yarı gömülü olarak ifade edilen “mukoza retansiyonlu” bir konumda olabilir. Böyle durumlarda çekim işlemi uygulanmadan dişetinde bir kesi yapılır ve çekim sonrası bu noktaya dikiş atılır. Dişin tam gömülü (kemik retansiyonlu) olması halinde ise yine dişetine kesi gerçekleştirilerek çekim yapılır.
20’lik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
20’lik dişin kemik içerisinde gömülü kaldığı durumlarda diş ameliyatına başvurulur. Böyle vakalarda önce işlem yapılacak alan lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra diş etinde bir kesiyle dişe ulaşılır. Dişin pozisyonuna göre dişi çevreleyen kemiğin uzaklaştırılması sağlanır. İşlemin ardından kesili bölgeye dikiş atılarak, tedavi süreci tamamlanır.
20 Yaş Diş Çekimi Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Gömülü 20 yaş diş çekimi fiyatları ilçeye, bölgeye, semte, diş hekimine, gömülü dişin durumuna ve operasyonda kullanılacak malzemelere göre olarak değişir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.