Zirkonyum
Diş kaplamalarıgenelolarakmetaldesteklivezirkonyumdesteklişeklindeikifarklısınıfta değerlendirilir. Zirkonyum metalik renk içermeyen kaplamalar arasındadır. Özel fırınlarda oksijenle tepkimeye giren zirkonyum, zirkonya seramiğine dönüştürülmektedir. Zirkonya seramiği de diş kaplama materyali olarak kullanılmaktadır. Kullanıcısına sağladığı avantajlar zirkonyumun son yılların en cazip kaplama yöntemi olmasını sağlamıştır. Ancak unutulmaması gereken nokta, zirkonyum veya metal destekli porselenlerde destek üzerine pişirilen porselenin aynı olduğunun bilinmesidir. Metal destekli porselenlerde metal üzerine feldspatik porselen pişirilirken, zirkonyum destekli porselenlerde de zirkonyum destek üzerine feldspatik porselen pişirilir.
Dişte kaplama ihtiyacı gösteren yoğun madde kaybında veya daha estetik bir görünüm kazanmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen zirkonyum, ön dişler için metale göre daha fazla tercih edilir ancak en ideal seçenek değildir. Estetik açıdan son derece başarılı sonuçlar sunmaktadır ancak en estetik malzeme cam seramiklerdir. Metale karşı alerjisi olan bireylerde tek tercihtir. Eksik dişlerin telafisinde kullanılabilen zirkonyum, diş etleriyle uyumu yüksek bir materyaldir. Tedavi sonrasında zirkonyum kaplamalı dişlerimize de tıpkı doğal dişlerimize olduğu gibi özenli bir bakım yapmamız gerekir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, zirkonyum kaplama hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama, diş hekimleri tarafından uygulanabilen bir estetik diş hekimliği tedavisidir. İlk olarak hastanın dişlerindeki sorunlar tespit edilir. Tedaviye başlamadan önce lokal anestezi uygulanarak hastanın uygulama bölgesinde yaşayacağı hassasiyet sorunu önlenir. Sonrasında dişler, uygun bir boyuta gelene kadar küçültülür. Küçültülen dişler üzerinden manuel ya da dijital teknoloji yardımı ile ölçü alınır. Hastanın istekleri doğrultusunda renk skalası içerisinden tercihte bulunulur. Zirkonyum kaplamaların üretimi sırasında hastanın hassasiyet sorunu yaşamaması ve estetik olarak kusurlu görünmemesi için geçici diş uygulamasına başvurulur. Ölçüsü alınan zirkonyum dişler üç ila beş gün içersinde üretilebilmektedir. Hastanın onay vermesi halinde geçici dişler çıkartılır ve zirkonyum kaplamalar yapıştırılır. Yapıştırılma işleminin ardından yarım saat süresince hastanın bir şey yememesi gerekir. Son olarak hastanın düzenli olarak kontrol randevularına gelmesi beklenir.
Zirkonyum Diş Kaplamalarının Özellikleri
Zirkonyum kaplamalar hem üst hem de alt dişlere uygulanabilmektedir. Arka dişlerde ihtiyacımız estetik görünümden ziyade sağlamlık ve dayanıklılıktır. Ön dişlerde ise dişlerimizin sağlam olduğu kadar estetik görünmesini de önemseriz. Zirkonyum bu her iki kriteri de sağlayan bir materyaldir. Fazla sayıda avantaj sağlayan zirkonyum kaplamaların artılarını sıralamamız gerekirse:
- Metalik altyapıya sahip olmaması ve mat bir görünüme neden olmaması
- Bir miktar ışık geçirmesi
- Özel fırınlama işlemlerinin sonucunda üretildiği için son derece sağlam bir yapıda olması
- Korozyona karşı yüksek direnç sağlaması
- Aşınmalara, çatlamalara ve kırılmalara karşı dayanıklı olması
- Allerjik değildir
- Diş etleri ile uyumunun son derece iyi olması ve diş eti sağlığına da katkıda bulunması, biyo uyumlu olması
- Metal destekli kaplamalardan farklı olarak ağızda tat değişimine yol açmaması
- Uzun yıllar boyunca güvenli biçimde kullanılabilmesi
- Doğal dişlere kıyasla renklenme olasılığının çok daha düşük olması
- Metal destekli kaplamaların yol açtığı alerjik reaksiyonlara sebep olmaması
- Parlak ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde plak birikimine izin vermemesi
- Isı geçirgenliğinin az olması sayesinde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet yaratmaması
- Ağız kokusunu azaltması ve diş etlerinde koyu renk oluşturmaması (hijyen yeterli olduğunda)
Kimler Zirkonyum Kaplama Yaptırabilir?
Diş estetiğinden şikayetçi olan ve dişlerinin görünümünden memnun olmayan ve metal istemeyen çok sayıda insan zirkonyum kaplama yaptırıyor. Metale karşı alerjisi olanlar için de ilk tercihtir. Fakat gelişim çağı tamamlanmamış 18 yaş altı bireylere bu tedavi uygulanmaz. Genellikle dişlerinde şu sorunları yaşayan kişiler için zirkonyum kaplama yapılmaktadır.
- Diş aralarında boşluklar olanlar
- Diş çürüklerinden şikayetçi olanlar
- Eksik dişleri olanlar
- Travma sonucu kırılan ve hasar gören dişler
- Beyazlatma tedavisinden sonuç alamayanlar
- Diş eti çekilmesi sorunu yaşayan ve bundan dolayı estetik sorunlar yaşayanlar
- Renklenme sorunu yaşayan dişler
- Çarpık dişler
- Köprü ve kuron uygulanan dişler
Zirkonyum Diş Modelleri ve Kullanım Ömrü
Zirkonyum dişlerin kullanım ömrü çeşitli faktörlerden etkilenir ve her insan için farklı olabilir. Örneğin bazı kişiler beş-on yıl süresince kullanabilirken, doğru bakım yapan kişiler yaşamları boyunca zirkonyum dişlerini kullanabilmektedir. Diş hekimi muayenelerine düzenli şekilde giden, diş sağlığına gereken özeni gösteren kişiler uzun yıllar boyunca sorunsuz şekilde zirkonyum kaplamalarını kullanabilirler. Uygun klinik koşullarda değil de merdiven altı kurumlarda yapılan tedaviler başarısız olurlar. Kullanım ömrü kısa olur. Aynı zamanda hastanın bazı sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Bütünlüklü bir gülüş estetiği sağlamak için dişlerdeki biçim bozuklukları giderilmelidir. Bunun için bazı vakalarda kompozit dolgular kullanılır. Eğer bu uygulama yeterli gelmiyorsa cam seramik kaplamalar ve zirkonyum kaplama gibi seçenekler gündeme gelir. Porselen ya da zirkonyum kaplamalarda hastanın da fikirleri alınarak provalar sırasında bazı değişiklikler yapılabilmektedir.
Zirkonyum Kaplama İle Metal Kaplama Arasındaki Fark
En temel farklılık, tedavide kullanılan destek malzemesidir. Zirkonyum diş kaplamada porselene destek olması için zirkonyum materyal kullanılmaktadır. Buna karşın metal kaplamalarda porselenin altında metal materyaller yer almaktadır. Zirkonyumun ışık geçirgen yapısı metale oranla daha doğal ve estetik bir görünüm sağlar. Ancak metal kaplama ışığı geçirmediği için, dişlerde mat beyaz bir görünüm hakim olur.
Zirkonyum kaplamalar diş etleri ile uyum sağlamakta son derece başarılıdır. Aynı zamanda diş eti sağlığına da önemli katkı sağlar. Buna karşın metal malzemenin diş etiyle uyumu sorunludur. Metal kaplamalar genellikle dişetlerinde morarmalara yol açar. Metal kaplam alaralerjik reaksiyonlara da neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra ağızda rahatsız edici koku ve tat bozuklukları da meydana gelebilir. Fakat bu olumsuz etkiler, zirkonyum kaplamalar uygun yapıldığında bu gibi olumsuzluklar görülmez.
Zirkonyum Kaplamada Yaş Sınırı Var Mıdır?
Zirkonyum kaplamalarda tanımlanmış bir yaş sınırı söz konusu değildir. Gelişim çağını tamamlamış olan her insan zirkonyum kaplama yaptırabilir. Buna karşın 18 yaş altı, gelişim çağı süren bireylerde köprü şeklinde uygulanmaz. Bu gibi durumlarda beklemeye karar verilir.
Zirkonyum Dişler Sararır Mı?
Zirkonyum dişlerin renklenme ihtimali doğal dişlere kıyasla çok daha düşüktür. İyi ve doğru bir bakım yapıldığı sürece zirkonyum dişlerde sararma yaşanmaz. Bir renklenme sorunu yaşansa bile diş kliğinde beyazlatma tedavisi ile kolayca bu sorun çözülebilir.
Zirkonyum Diş Yaptıranlar Hangi Yiyecekleri Yiyemez?
Sanılanın aksine zirkonyum kaplama dişleri olan kişiler istedikleri her yiyeceği tüketebilirler. Fakat sert kabuklu yiyecekler, yapışkan gıdalar ve asitli besinler; doğal dişlerde olduğu gibi zirkonyum dişlerde de zararlıdır.
İmplant Üzerine Zirkonyum Kaplama Yapılabilir Mi?
Ön dişlerdeki implant üstü protezlere zirkonyum kaplama yapılabilmektedir.
Zirkonyum Kaplama Çıkartılırsa Gerçek Diş Zarar Görür Mü?
Eğer zirkonyum kaplamayı çıkartmak veya değiştirmek isterseniz, doğal dişe zarar vermeden zirkonyum kaplamanın kesilmesi ve çıkartılması mümkündür.
Zirkonyum Tedavisi Sırasında veya Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi?
Zirkonyum diş tedavisi esnasında uygulama bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. Sonrasında da zirkonyum kaplama üretilene kadar geçici dişler uygulanır. Bu sayede hasta tedavi sırasında veya sonrasında ağrı ve hassasiyet gibi şikayetler yaşamazlar.
Zirkonyum Kaplamalar Düşer Mi?
Doğru bir uygulamada sabitlenen zirkonyum dişlerde herhangi bir düşme veya yerinden oynama sorunu yaşanmaz.
Zirkonyum Kaplama Fiyatları
Zirkonyum diş kaplama fiyatları uygulama bölgesine ve diş sayısına göre değişebilmektedir. Zirkonyum kaplama tedavisi metal destekli kaplamalardan daha maliyetli bir uygulamadır. Ancak sağladığı avantajlardan ötürü çok daha popüler bir tedavi yöntemidir.
Zirkonyum kaplama tedavisi fiyatları hakkında güncel ve net bilgiler almak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.