Dijital Gülüş Tasarımı
Günümüzde çok sayıda insan diş ve diş etlerindeki estetik sorunlardan kurtulmak için gülüş tasarımına başvuruyor. Dişlerinin renginden ve biçiminden hoşnut olmayan insanlar gülüş tasarımı sayesinde arzu ettikleri güzel ve sağlıklı gülüşe kavuşabiliyor. Tümüyle kişiye özgü bir tedavi olan Dijital Gülüş Tasarımının en cazip yanı tedaviye başlamadan önce hastanın tedavi sonrasında nasıl görüneceğini görebilmesidir. Dijital Gülüş Tasarımı sayesinde kişinin yüz biçimi ve dudak yapısı dikkate alınarak ona en uygun gülüş tasarımı hayata geçirilebilmekte. Dişlerin uzunluğundan diş etlerinize, diş renginden dizilimine kadar her şey size özel olarak tasarlanır ve hayata geçirilir. Adana’da estetik diş hekimliğindeki çalışmalarıyla dikkat çeken Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Dijital Gülüş Tasarımını sizler için anlattı.
Dijital Gülüş Tasarımı Nedir?
Diş hekimlerinin dijital teknolojilerden faydalanarak hastaları için ideal gülüş tasarımını hayata geçirmelerine dijital gülüş tasarımı adı verilir. Kullanılan yazılımlar sayesinde hastanın dişlerinin ve yüz yapısının detaylı bir analizi yapılır.
Kullanılan gelişmiş dijital yazılımlar, hastanın diş etleri, yüzü, dişleri ve dudakları arasında kusursuz bir uyum sağlamayı ve bunun neticesinde doğal ve güzel bir gülüş kazandırmayı mümkün kılar. Her insanın gülüşü ve yüzü kendine özgüdür. Bu yüzden dijital gülüş tasarımının her aşaması kişisel olarak planlanmalıdır. Hazırlanan tasarımlar hastayla paylaşılır ve onayı alınır. Sonrasında da tedavi için gereken adımlar atılır.
Dijital Gülüş Tasarımıyla Gülüşünüz Fark Yaratsın
Dijital gülüş tasarımının sağladığı en büyük avantajlardan biri hastanın tedaviden sonra nasıl görüneceğini, tedaviye başlamadan önce görebiliyor olmasıdır. Hasta kendisi için hazırlanan tasarımları önceden görüp onaylayabilir veya revize isteyebilir. Bu yüzden herhangi bir kötü sürprizle karşılaşma ihtimali yoktur. Yani dijital gülüş tasarımında hasta memnuniyeti kaçınılmazdır. Tüm tedavi planlamaları hastanın istek ve beklentileri doğrultusunda gerçekleştirilir. Kişinin yüz anatomisi ve dişler arasında kusursuz bir uyum sağlanmaya çalışılır.
Öncelikle hastanın çeşitli açılardan fotoğraf ve videoları çekilir. Üç boyutlu tarayıcılarla ağız içi taraması yapılır. Elde edilen bu görüntüler dijital ortama aktarılır. Sonrasında gelişmiş yazılımlar yardımı ile detaylı bir analiz gerçekleştirilir. Diş hekimi hastanın çene, yüz, dil, dudak ve dişlerini dikkate alarak bir gülüş tasarımı hazırlar. Yapılan tasarım modellenerek hastanın ağzında test edilir. Bazı durumlarda hastanın ağzında direkt olarak bitişin provasını yapmak veya hastaya göstermek için ekran üzerinde bu işlemin yapılması gerekir. Hasta hazırlanan tasarıma onay verdikten sonra ise tedavi basamaklarına geçilir.
Hastanın gereksinimlerine göre bazı estetik ve restoratif prosedürler uygulanır. Multidisipliner bir çalışma prensibini gerektirse bile bütüncül bir tedavidir. Hastanın ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve estetik açıdan gülüşün kusursuzlaştırılmasına yönelik operasyonlardan oluşur.
Dijital gülüş tasarımı genel olarak diş implantı, protez diş tedavisi, restoratif tedavi veya ortodontik tedavileri de barındırabilir. Bunlardan biri veya birkaçının birlikte uygulanması gerekebilir.
İmplant, zirkonyum kron, bleaching diş beyazlatma, estetik dişdolgusu veya yaprak porselen kaplama gibi tedaviler içerisinden hastanın ihtiyacı olanlar seçilerek uygulanır. Tüm bunların sonucunda hasta kendi yüzüne en uygun estetik gülüşe kavuşmuş olur.
Dijital Gülüş Tasarımı Hangi İşlemleri İçerir?
Dijital Gülüş Tasarımı kapsamında dişlerin biçimini, rengini ve yüzeyini iyileştirmek için çok sayıda tedavi uygulanır. Lazerle beyazlatma, kaplama tedavileri, dişeti estetiği ve benzeri işlemler hastanın ihtiyaçlarına göre tek tek veya kombine şekilde uygulanabilmektedir. Bütün branşların işin içine dahil olabileceğinin unutulmaması gerekir
Dijital Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
İlk randevuda;
- Üç boyutlu ağız içi tarama yöntemiyle hastanın dişlerininölçüsü alınır.
- Fotoğraf stüdyosunda hastanın ağzının çeşitli açılardan fotoğraf ve videoları çekilir.
- Tedavi için hastaya çeşitli vakalardan örnek görseller gösterilir. Ve hastanın istek ve beklentileri öğrenilir.
- Ağız içi tarayıcısı ile dijital ortamda hastaya özel bir gülüş tasarımı hazırlanır. Tedavi tamamlandığında nasıl görüneceğine dair hazırlanan tasarımlar hastaya hastanın ağzında veya ekranda gösterilir. Hastanın onay vermesi halinde bir sonraki aşamaya geçilir.
İkinci Randevuda;
- Diş ve diş etlerinin ihtiyaç duyduğu tedaviler ve gereken işlemler hayata geçirilir.
- Üç boyutlu ağız içi tarayıcısı kullanılarak dişlerin dijital ölçümleri yapılır.
- Bu süreçte kullanması için hastaya geçici diş takviyesi yapılır.
Son Randevuda;
- Hastaya özel olarak üretilmiş kaplamaların provası gerçekleştirilir.
- Prova sonrasında hasta memnunsa kaplamalar yapıştırılır ve tedavi tamamlanır.
Tedavinin tamamlanmasının ardından birinci hafta, birinci ay ve üçündü ay kontrol randevusu düzenlenir. Sonrasında hastanın her altı ayda bir diş hekimi kontrollerine gitmesi beklenir.
Dijital Gülüş Tasarımı Kaç Seans Sürer?
Tasarımın hazırlanması ve hastanın onayının alınması genellikle iki seans içerisinde tamamlanır. İlk seansta hasta için dijital taramalar yapılırken ikinci randevuda mock up uygulaması yapılır. Mock up, hazırlanan tasarımın hastanın ağız içinde gösterilmesidir. Mock up üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan ve final bir görünümde karar kılındıktan sonra da tedavilere başlanır. Bu aşamadan sonrası hastanın ihtiyaç duyduğu tedavilerin sayısı ve niteliğine göre değişebilmektedir. Ancak genellikle üç seansta dijital gülüş tasarımı tamamlanabilmektedir.
Dijital Gülüş Tasarımının Hazırlanması Kaç Gün Sürer?
Dijital gülüş tasarımının hazırlanması genellikle üç ila beş gün içerisinde tamamlanır. İlk randevuda alınan veriler ve görüntüler dijital düzlemde değerlendirilir. Gülüş tasarımı hazırlanırken hastanın yüz hatlarına dair tüm parametreler dikkate alınır. Diş formlarına ve rengine hasta ile birlikte karar verilir. Hastadan elde edilen veriler ışığında hazırlanan dijital tasarım modellenir. Modelin hastanın ağzında test edilmesi ve hastanın onayına sunulması için ikinci randevu düzenlenir.
Prova Seansı Nasıl Geçer?
Prova randevusunda hazırlanan dijital tasarım, silikon bir kalıpla modellenir ve hastanın dişleri üzerine yerleştirilir. Hasta uygulanan modeli farklı açılardan görür ve sonrasında mock up malzemesi hastanın ağzından çıkartılır.
Hangi Durumlarda Prova Uygulanamaz?
Dişlerin bir veya birkaçının olması gereken pozisyonda olmaması prova sürecine zarar verir. Eğer diş çok önde veya çok dışarıda ise provadan elde edilecek sonuçlar sağlıklı olmaz.
Dijital Gülüş Tasarımını Onayladığımızda Neler Olur?
Tedavi öncesinde diş hekimi hastayı yapılacak işlemler hakkında alternatifleri ile birlikte bilgilendirir. Dijital gülüş tasarımı kapsamında diş eti tedavileri, implant ve ortodonti uygulamalarına başvurulmaktadır. Dijital Gülüş Tasarımına karar verildikten sonra tedavi prosedürü başlatılır. Tüm adımlar kayıt altında tutulur ve her aşama dijital tasarıma göre planlanır.
Dijital Gülüş Tasarımında Değişiklik Yapılabilir Mi?
Prova randevusunda temel hedef kişinin hazırlanan gülüş tasarımına onay vermesi, istediği revizeleri bildirmesi ve bu revizelerin yapılarak tasarıma son halinin verilmesidir. Genel tasarımı etkilemeyecek küçük değişiklikler aynı seans içerisinde yapılabilir. Ancak daha köklü değişiklikler için ekstra bir randevu düzenlenmesi gerekir.
Tedavi Bittiğinde Dijital Gülüş Tasarımında Gösterilen Gülüşün Aynısını Elde Edebilir Miyim?
Prova randevusunda kullanılan mock up materyali, dayanıklılık ve görünüm açısından kesin veriler sağlamaz. Buna karşın tedavi sürecinde hazırlanan dişler, güçlü ve dayanıklı materyaller kullanılarak üretilir. Büyük oranda hazırlanan tasarımla uyumlu sonuçlar elde edilir. Eğer memnuniyet vermeyen bir durum söz konusu olursa amaca yönelik düzeltmeler yapılabilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.