Tam Seramik Kron ve Köprüler
Seramik materyali, metal elementinin oksijen v.b metal olmayan bir başka elementle yaptığı bileşikten elde edilir. İsmini eski Yunancadaki keramikos kelimesinden alan seramik kelime kökeni olarak yakılmış veya yakılarak üretilmiş anlamına gelir. Estetik diş hekimliğinde en yaygın kullanılan materyallerden biri de seramiktir. Diş hekimliği alanında dental porselenler, yüz yılı aşkın zamandır kullanılmaktadır. Kullanılan ilk dental porselenler kırılmaya yatkın olsa da günümüzde kullanılan seramik malzemeler dayanıklılık açısından son derece gelişmiştir. Tam seramik kuron tamamı porselen restorasyonlarla yapılan ve hiçbir metal veya zirkonyum altyapının kullanılmadığı restorasyonları ifade eder. Adana’da estetik diş hekimliği uygulamaları ile dikkat çeken Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Tam Seramik Kuron hakkına merak edilenleri sizler için anlattı.
Tam Seramik Kuron Mu Yoksa Metal Destekli Kuron Mu?
Metal destekli seramik kuronların bazı dezavantajları vardır. Bunlardan ilki ışık geçirgenliğinin olmamasıdır. Bu da doğal diş görünümünden uzak, mat bir görünüş anlamına gelir. Buna karşın tam seramik kuronlarda bu tür bir problem yaşanmaz. Işık geçirgenliği sayesinde tıpkı doğal dişler gibi bir görünüm sağlanır.
Metal destekli seramik kuronlarda diş eti renklenmeleri, ağızda metalik tat ve ağız kokusu şikayetleri yaşanmaktadır. Tam seramik kuronlarda bu tür sorunlar yaşanmaz. Estetik açıdan da tam seramik kuronlar, metal destekli kuronlara kıyasla çok daha başarılı sonuçlar sağlar.
Elbette kullanılacak materyale karar verirken hastanın ağız içi faktörleri ve sistematik durumu dikkate alınmalıdır.
Şiddetli bruksizm (Diş Sıkma) sorunu yaşayan hastalarda tam seramik malzemenin kırılma ihtimali artar. Bu gibi durumlarda seramik kaplama sorasında kişiye bruksizm önlemlerinin alınması gerekir. Bunun için masseter botoks ve temporal kas botoksu birlikte uygulanmalı ve koruyucu ağız içi plağı uygulanmalıdır.
Özetlemek gerekirse estetik beklentilerin yüksek olduğu ön dişlerde, tam seramik kuronların kullanılması daha memnuniyet verici sonuçların alınmasını sağlar. Fakat bruksizm hastalarının tam seramik kuron tedavisinde bruksizm önlemlerinin de tedavisi alınması gerekir.
Zirkonyum Tam Seramik Kuron Mudur?
Dental amaçlı kullanılan zirkonyum periyodik tabloda metal sınıfına giren bir materyaldir.Tam seramikler cam bir yapı içerisinde dağılmış kristal partiküllerden veya tamamı kristal yapıdan meydana gelir. Dental zirkonyum da ZrO2 partiküllerinin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Cam seramiklerin aksine kırılmalara karşı daha dayanıklıdır. Ancak ışık geçirgenlikleri daha azdır.
Hem estetik açıdan başarılı sonuçlar vaat eder ancak estetik avantajı tam seramikler kadar değildirancak dayanıklılık düzeyi son derece yüksektir. Bu özelliklerinden ötürü estetik diş hekimliğinde tercih edilen materyaller arasındadır.
Tam Seramik Kuron Avantajları Nelerdir?
Tam seramik kuron dişlerin kullanıcılarına sağladığı en önemli avantaj estetik açıdan kusursuz bir görünüm sunmasıdır. Tıpkı doğal dişler gibi görünen tam seramik kuronlar, ön diş restorasyonlarında sıkça tercih edilmektedir.
Tam seramik diş kaplamalarında tıpkı genç ön dişler gibi bir görünüm kazandırılır. Doğal diş minesi büyük oranda taklit edilir. Işık geçirgenliği tıpkı doğal diş minelerinde olduğu gibidir. Uygulandıkları doku üzerinde herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmazlar.
Tam seramik kuronların önemli avantajlarından biri de zamandır. Diş hekimliğinde kullanılan teknolojilerdeki gelişim sayesinde çok kısa bir zamanda tedavi tamamlanabilmektedir.
Dişlerime Kuron Yapılırken Dişsiz Kalacak Mıyım?
Diş kaplama işlemi yani kuron yapılırken dişlerin belli ölçülerde inceltilmesi gerekebilir. Bu durum diş dentinin açığa çıkmasına neden olur. Dentin dokusu mine dokusundan farklıdır. Yapısında sinir uçları bulunur. Bu da kimyasal uyaranlara karşı ve sıcaklıklara karşı hassas bir doku olduğu anlamına gelir. Yani hastanın bu süreçte hassasiyet sorunu yaşamaması için geçici kaplamalara ihtiyaç duyulur. Tedavinin başlangıç anından tamamlandığı güne kadar hastanın dişleri bu geçici kaplamalar ile korunur.
Geçici kaplamalar diş dentini dış etkenlerden korumanın yanı sıra iltihap ve benzeri tehlikelere karşı da koruma sağlar. Dişlerin pozisyonlarını korumasına yardımcı olur. Ön dişlere yapılan bu kaplama tedavi sürecinde ağız ve diş estetiğinizi korumanızı sağlar. Sosyal yaşantınızda problem yaşamanıza engel olur.
Tam Seramik Kuron Tedavi Sürecinde Ağrı Ya Da Sızlama Olur Mu?
Kaplama tedavisi için dişlerin inceltilmesi gerekebileceğinden söz etmiştik. Bu dişler inceltilme işleminden sonra eskiye kıyasla çok daha hassas ve duyarlı hale gelebilmektedir. Dişlerin sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyeti artar. Bu da sızlama ve ağrı şikayetlerini beraberinde getirir. Fakat bu ağrı ve sızı, hassasiyete neden olan faktörü ortadan kaldırdığımızda diner. Kimi zaman kimyasal faktörlere karşı da hassasiyet gelişebilir. Uygulanan geçici diş kaplamaları bu hassasiyet sorununu minimal düzeye indirir.
Nadiren de olsa şiddetli ağrı şikayetleri yaşanabilir. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz kanal tedavisine başvurabilir. Diş hekiminiz sizi yaşayabileceğiniz sorunlara karşı önceden bilgilendirir. Diş hekiminizin tavsiyelerine uyarak yaşayacağınız hassasiyet sorununu hafifletebilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.