Gülüş Tasarımı Nedir?

Sayfa İçeriği

Ağız bakımı denince insanların aklına diş kayıpları, diş ağrıları veya ağız kokusu benzeri sorunların çözümü gelse de günümüzde gülüş estetiğinin sağlanması da en az bunlar kadar önemli bir yer tutuyor. Diş ve diş etlerinin kusursuz bir uyum içerisinde olması modern insan için bir lüksten öte önemli bir ihtiyaç. Çürük dişlerin, diş dizilimindeki çapraşıklıkların, diş eti hastalıklarının, diş kayıplarının ve dişlerde yaşanan renklenmelerin yol açtığı estetik sorunlar sosyal hayatımızı ve psikolojimizi olumsuz etkileyebiliyor. Özgüven kaybına neden olabiliyor. Sağlıklı dişlere sahip olsak bile diş etlerindeki orantısızlıkların ve dişlerdeki şekilsel bozuklukların giderilmesini, kusursuz bir gülüş estetiğine sahip olmayı arzu edebiliriz. Estetik diş hekimliği alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmelerle birlikte kusursuz gülüşlere sahip olmak artık geçmişe kıyasla çok daha kolay. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Gülüş Tasarımı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Estetik diş hekimliği denince akıllara gelen ilk kavram gülüş tasarımıdır. Çeşitli etkenlerden ötürü estetik açıdan sorunlu diş ve diş etlerinin, hastanın yüz şekli ve ihtiyaçlarına göre tedavi edilmesi, dolayısıyla da olabildiğince doğal ve güzel bir görünüm kazandırılmasına gülüş tasarımı adı verilir. Gülüş Tasarımı uygulamalarında multidisipliner bir yaklaşımla hareket edilir. Birden fazla uzmanlık alanının ortak ve koordineli bir çalışma yürütmesi gerekir.

Gülüş Tasarımı Hangi İşlemleri Kapsar?

Her hastanın estetik kusurları ve ihtiyaçları farklıdır. Bu yüzden gülüş tasarımında izlenecek yol haritası kişiye özel olarak belirlenir. Gülüş tasarımı konusunda atılacak adımlar belirlenirken hastanın cinsiyeti, yaşı, yüz hatları ve istekleri dikkate alınarak hareket edilir.

İlk olarak hastanın çürük dişleri veya diş eti hastalıkları varsa bunlar tedavi edilir. Sonrasında diş temizleme operasyonu gerçekleştirilir. Ardından hastanın ihtiyaçlarına göre yapılacak estetik müdahaleler planlanır. Diş eti estetiği uygulamaları, diş beyazlatma uygulamaları, eksik dişlerin implant ve protez kullanılarak telafi edilmesi, kaplamalar ve ortodontik tedaviler gülüş tasarımının birer parçası olabilmektedir. Gülüş tasarımı sadece ön dişlerin porselenle kaplanması gibi basite indirgenmiş bir tedavi yöntemi değildir. Gerekli görüldüğünde tüm branşların birlikte çalıştığı kapsamlı bir tedavidir.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımında öncelikle hastanın estetik beklentileri dinlenir. İhtiyaçları diş hekimi tarafından tespit edilir. Sonrasında hastanın ağzından alınan ölçüler doğrultusunda modeller hazırlanır. Planlamalar gerçekleştirilir. Bilgisayar teknolojisi ile hastanın yüz şekline uyumlu tasarımlar yapılır. Hasta tedavi sonrasına dair hazırlanan görsellerle süreç hakkında fikir sahibi olur. Hastanın da onay vermesi ile birlikte planlama aşaması tamamlanır.

Eğer hastanın ortodontik tedavi gereksinimi yoksa ilk olarak diş etlerindeki seviye bozuklukları giderilir. Eksik dişler varsa implant uygulamasına başvurulur. Cerrahi girişim gerektiren vakalarda, cerrahi sonrası iyileşme süreci beklenir. Bunun ardından diş beyazlatma uygulamaları yapılır. Dişlerdeki biçimsel sorunlar estetik kompozit dolgular ile giderilebilir. Eğer bu yöntem yeterli gelmezse zirkonyum veya porselen lamine kaplamalara başvurulur. Özetle hastanın tüm diş ve diş eti sorunları giderilir. Tüm bu işlemler yapılırken provalarda hastanın dudak konturu ve şekli de dikkate alınır. Tasarım son halini aldıktan sonra hasta kusursuz bir gülüş estetiğine kavuşmuş olur. Gülüş tasarımı sırasında gerekli görülürse dermal dolgu ve benzeri medikal estetik uygulamalara da başvurulabilmektedir.

Gülüş Tasarımında Hangi Süreçlerden Geçilir?

İlk aşamada dijital diş hekimliği teknolojilerinden faydalanılarak ağız ve diş yapınıza dair üç boyutlu modellemeler hazırlanır. Diş ve diş etlerinizle ilgili tüm sorunlar diş hekiminiz tarafından tespit edilir.

Sonraki evrede gülüş tasarımının üç ana evresi vardır. Bunları tek tek incelememiz gerekirse:

Birinci Evre Tarama ve Planlama

  • Bu aşamada üç boyutlu ağız içi tarama yöntemi ile hastanın ağzındaki mevcut durum dijital ortama aktarılır.
  • Dudak pozisyonunuz ve gülümseyişiniz farklı açılardan görüntülenir ve diş hekimi tarafından incelenir.
  • Multidisipliner bir yaklaşımla ihtiyaç duyduğunuz uygulamalar planlanır ve diş hekiminiz tarafından süreç hakkında bilgilendirilirsiniz.
  • Tedavi sonrasında nasıl görüneceğinize dair hazırlanan tasarım dijital olarak size gösterilir. Bu sayede yapılan işlemlerin ardından elde edeceğiniz sonucu görme şansınız olur. Tasarımın son halini onaylayabilir veya revize isteyebilirsiniz.

İkinci Evre Tedavi ve MockUp Uygulaması

  • İlk olarak çürük dişler tedavi edilir.
  • Gerekli görülen dolgu uygulamaları ve kanal tedavileri gerçekleştirilir.
  • İhtiyaç halinde ortodontik tedavi uygulanır.
  • Diş eti hastalıkları tedavi edilir.
  • Üç boyutlu ağız içi tarama yöntemi ile dişlerin dijital ölçüleri alınır.
  • Mock-up yani hastaya tedavi sonrasında elde edilecek görünüm sunulur.
  • Geçici dişler takılır.

Üçüncü Evre Kalıcı Uygulamalar ve Sonuç?

  • Hastadan alınan dijital ölçüler doğrultusunda hazırlanan porselen, lamine, zirkonyum ve benzeri diş kaplamaları prova edilerek hastaya gösterilir.
  • Hasta provaya onay verdiği takdirde kalıcı uygulamalar hayata geçirilir.
  • Gülüş tasarımı sonrasında hasta ağız ve diş bakımı ile ilgili ayrıntılı şekilde bilgilendirilir.

Gülüş tasarımı süreci eğer özel bir durum söz konusu değilse bu üç ana evrede tamamlanmaktadır. Yani üç randevunun ardından yeni gülüşünüze kavuşabilirsiniz.

Neden Gülüş Tasarımı Yaptırmalısınız?

Herkes daha güzel ve etkileyici bir gülüşe sahip olmak ister. Bunun yol açacağı özgüven sosyal yaşantınızda ve kariyerinizde de önemli bir avantaj sağlar. Görünümünüzden mutlu olmanın hazzını yaşayabilir, hayatın her alanında motive bir şekilde var olabilirsiniz. Gülüş tasarımı sadece estetik bir uygulama değildir. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığınız açısından da tüm sorunlarınızdan kurtulmanız, hayata yepyeni ve tertemiz bir sayfa açmanız anlamına gelir.

Gülüş Tasarımı Neden Kişiye Özel Yapılmalıdır?

Her insanın yüzü aynı değildir. Dolayısıyla gülümsemesi de aynı değildir. Tüm bunların yanı sıra herkes için ideal olan bir ölçü yoktur. Gereksinimleriniz, istekleriniz ve sorunlarınız farklı olduğu için gülüş tasarımınız da size özel olmalıdır. Dudak, çene ve gülüş hattı ile birlikte yüzünüzün genel ifadesi de tüm süreci etkiler.

İnsan yüzünün iki yarısı birbirleri ile tam simetrik değildir. Örneğin gülümsediğiniz sırada dudağınızın sol tarafı, sağ tarafına kıyasla daha aşağıda veya daha yukarıda kalabilir. Sürekli çiğneme amacıyla kullandığınız dişler daha kısa iken diğer dişleriniz daha uzun halde olabilir. Özetle yüzünüz size özgü olduğu gibi gülüş tasarımınız da size özgü olmalıdır. Bu yüzden gülüş tasarımı standart bir tedavi prosedürü değildir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Gülüş Tasarımı

Sanal Doktor Görüşü