Tek Diş Beyazlatma
Dişlerde travma veya bakteri oluşumu gibi faktörler ve kanal tedavi sonrası dişlerin iç yüzeylerinde bazı renk değişimlerine yol açabilir. Bu durum kişinin estetik görünümüne zarar verebilmektedir. Bununla birlikte enfeksiyonun zamanla ilerlediği vakalarda dişlerde dokuların korunabilmesi için dişlerin damar ve sinirlerinin alınması gerekebilmektedir. Bu gibi vakalarda hastanın ağız ve diş sağlığını yeniden kazanabilmesi için kanal tedavisi uygulamalarına başvurulur. Kanal tedavilerinin ardından bazı dişlerde renklenme sorunu yaşanabilmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı, dişlerin iç yüzeylerinde yaşanan bu renklenmelerin giderilmesi gülüş estetiğinin sağlanabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu gibi durumlarda tek diş beyazlatma tedavisi uygulanır. Adana’da estetik diş hekimliği uygulamalarının öncülerinden Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, tek diş beyazlatma tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.
Tek Diş Beyazlatma Nedir?
Tek diş beyazlatma kanal tedavisi uygulandıktan sonra, dişlerin iç yüzeyinde yaşanan renk değişimlerini tedavi etmek için tek diş beyazlatma yöntemine başvurulur. Bu tedavi sırasında diş üzerine yerleştirilmiş olan dolgu sökülür. Kanal üzerindeki dolgu sıkı bir şekilde kapatılır ve sonrasında açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır. Bu tedavi sonrasında iç renklenmeler giderilmiş olur.
Tek Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Günümüzde lazerle diş beyazlatma uygulaması, dişlerinde farklı farklı renklenme olan hastalar için ideal bir çözüm sunmaktadır. Fakat sanılanın aksine yalnızca lazer ışık kaynağı ile dişleri beyazlatmak mümkün değildir. Diş beyazlatma amacıyla kullanılan kimyasal bileşenlerin aktif hale gelmesinde lazer teknolojisi etkili olmakta ve dişlerin beyazlamasına yardımcı olmaktadır. Güneşin ultraviyole ışık kaynağındaki ışınların dalga boyu, LED kaynaklı ışıkların dalga boyu ve lazer ışık kaynağından gelen ışınların dalga boyu ile söz konusu kimyasal bileşen aktif hale gelir. Lazerle diş beyazlatma uygulamalarının etkisinin daha uzun süre kalıcı olduğunu söyleyebiliriz.
Lazerle diş beyazlatma tedavisinin öncesinde renklenme sorunu yaşayan, kanal tedavisi görmüş diş veya dişlerin eski dolguları açılır. Açılan bölgeden dişin içerisine beyazlatma jeli yerleştirilir. Jel uygulandıktan sonra, üzeri geçici bir dolgu ile kapatılmaktadır. Uygulamadan sonra, 3. Veya 5. gün bir kontrol randevusu düzenlenerek dişlerin beyazlama durumu incelenir. İlk seans uygulaması sonrası dişte yakalanan beyazlama hasta ve diş hekimi tarafından yeterli bulunmazsa dişe yerleştirilen beyazlatma maddesi çıkarılır, sonrasında yenisi uygulanır. Tam olarak arzu edilen beyazlığa ulaşılana dek bu işlem tekrarlanabilir. Ancak vakaların büyük çoğunluğunda tek seanslık uygulama, arzu edilen sonuçların yakalanması için yeterli olmaktadır.
Tek Diş Beyazlatma Tedavileri Hangi Dişlerde Uygulanamaz?
- Geçmişte kanal tedavisi uygulanmış dişlere tek diş beyazlatma uygulanabilmesi için ilk olarak kanal tedavisinin başarıya ulaşmış olması gerekir. Kanal içerisinde veya diş kökünde enfeksiyon devam ediyorsa, bu diş için beyazlatma uygulaması yapılamaz.
- Söz konusu dişte, yeni bir çürük oluşumu varsa ilk olarak çürük için gereken tedavinin uygulanması gerekir. Diş çürükleri tedavi edilmeden beyazlatma uygulaması yapılamaz.
- Renklenmenin kaynağı dişin dış yüzeyinde ise tedavinin etkinliği açısından tek diş beyazlatma yöntemi uygun değildir.
- Dişin dış veya iç bölgesinde bulunan sert dokuların hasarlı olması halinde tek diş beyazlatma, tedavi planına dahil edilmez.
Tek Diş Beyazlatmada Avantajlı Uygulamalar
Çay, kırmızı şarap, kahve ve tütün gibi ürünler kanal tedavisi veya travmaların sonucunda dişlerin iç yüzeyindeki canlı doku ölebilir. Bu da dişlerde renklenme sorununu beraberinde getirir. Bu durum genellikle tüm dişleri aynı oranda ve aynı şekilde etkilese de bazı vakalarda tek diş renklenme sorunuyla karşılaşılabilir. Farklı dişlerde ayrı ayrı renklenme görülen hastalar için tek diş beyazlatma tedavisi ideal bir çözümdür.
Tek diş beyazlatma genellikle kanal tedavisi sonrasında renklenen dişlerde tercih edilmektedir. Dişlere uygulanan dolguların çıkarılmasının ardından açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır. Sonrasında bu bölge geçici dolgu ile kapatılır. Dişler arzu edilen beyazlığa ulaşılana kadar lazerle diş beyazlatma seansları uygulanır. Ancak genellikle tek seans uygulama yeterli olabilmektedir.
Tek Diş Beyazlatmanın Etkisi Kalıcı Mıdır?
Tek diş beyazlatma uygulamasına başvururken hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de tedavinin kalıcı olup olmadığıdır. Lazerle diş beyazlatma işleminin ardından beyazlık zaman içerisinde kaybolabilmektedir. Bu durum yaşam tarzı ile yakından ilgilidir. Tedavi sonrasında hasta yoğun şekilde şarap, çay, kahve ve tütün ürünlerini sıkça tüketmeye devam ederse tedavinin yaklaşık altı ayda bir tekrarlanması gerekebilir. Eğer ağız bakım ve hijyenine gereken özen gösterilirse tedavinin kullanım ömrü de uzayacaktır.
Tek Diş Beyazlatma Tedavisi Sonrası Süreç Nasıl İşler?
Dişlerin renginin açılması için uygulanan tek diş beyazlatma yöntemi, diğer diş beyazlatma uygulamalarından farklı olarak dişlerde hassasiyete yol açmaz. Bu nedenle hastanın konforunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Gündelik yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Tedavinin ardından ulaşılan beyazlık bir yıla kadar etkisini sürdürebilir. Bu süreç dişin renklenmesine neden olacak faktörleri hayatımızdan ne derece çıkarabildiğimize göre şekillenir.
Bununla birlikte diş üzerindeki restorasyon uyumu bozulduğunda dişin iç yüzeyi, dış tehditlere karşı savunmasız bir hale gelebilmektedir. Bu durum tedavi sonuçlarının kısa süre içerisinde yitirilmesine yol açabilir. Gerçekleştirilen restorasyonun diş ile uyumunu koruyabilmesi için ağız bakım ve hijyenine gereken özen gösterilmelidir. Tek diş beyazlatma tedavisi etkinliğini yitirdiğinde kolaylıkla tekrarlanabilmektedir.
Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, akademik ve mesleki tecrübe sahibi diş hekimleri ile birlikte dişlerin estetik formunu koruması için çok sayıda tedavi işlemini gerçekleştirmektedir. Siz de Dentrum’la iletişime geçerek tek diş beyazlatma tedavisi içeriği, uygulaması ve maliyetleri konusunda güncel ve net bilgiye ulaşabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.