Ofis Tipi Beyazlatma
Ofis tipi diş beyazlatma, klinik ortamda profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulanan, etkili ve hızlı sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde diş etlerinin olumsuz etkilenmemesi için koruyucu maddeler kullanılarak izole edilmesi gerekir. Ardından yüksek konsantrasyonda, diş beyazlatıcı kimyasal ajanlar hastanın diş yüzeyine uygulanır. Sonrasında özel ışık teknolojileri ile bu beyazlatıcı kimyasallar aktif hale getirilir. Beyazlatma işlemi öncesi GBT(GUIDED BIOFILM THERAPY) yapılması önerilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, ofis tipi diş beyazlatma yöntemi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Tedavide kullanılan özel ışık ve lazer cihazlarının işlevi, uygulanan diş beyazlatma ajanlarının aktif hale gelmesini sağlamaktır. Ofis tipi diş beyazlatma uygulaması 30’ar dakikalık iki seans halinde uygulanır ve toplamda bir saat gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanabilir. Son derece güvenli bir işlem olan ofis tipi beyazlatma yönteminde diş mineleri zarar görmez. Ancak hastanın dişleri aşınma veya çatlaklar varsa, dişlerde hassasiyet sorunu yaşanabilir. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz flor uygulamaları ile söz konusu hassasiyet şikayetini ortadan kaldıracaktır.
Diş beyazlatma tedavisi alırken hastanın kırmızı şarap, çay, sigara, kola ve kahve gibi renklenmelere neden olacak gıdalardan uzak durması beklenir.
Yapılan bilimsel çalışmalar, ofis tipi diş beyazlatma tedavisinin etkinliğini arttırmak için tedavi sonrasında hastanın ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile pekiştirme yapması gerektiğini gözler önüne serer.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
- İlk olarak diş hekimi hastanın dişlerini detaylı bir muayeneden geçirir. Sonrasında beyazlatma tedavisinin hasta için uygun olup olmadığına karar verir.
- Sonrasında hastanın dişlerinde ve diş etlerinde biriken diş taşları, plak ve tartarlar temizlenir.
- Bu temizlik işleminin ardından özel beyazlatma jeli hastanın dişlerine uygulanır. İçeriğinde yüzde 25 ila 40 oranında hidrojen peroksit içeren bu beyazlatma jeli son derece etkili bir kimyasaldır.
- Dişlere uygulanan jelin özel ışık kaynakları ile aktif hale getirilmesi gerekir. Bu sayede hidrojen peroksit, oksijenle tepkimeye girer ve dişlerde arzu edilen beyazlık sağlanır.
- Tedavi süresince diş hekimi hastanın durumunu değerlendirir ve hedeflenen beyazlık düzeyine ulaşıncaya kadar işlemi tekrar edebilir.
- Tedavinin tamamlanmasının ardından dişler temizlenir ve son olarak hassasiyet giderici bir jel uygulanır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi Zararlı Mıdır?
Bilimsel çalışmalar, diş beyazlatma tedavisinin diş ve çevredeki diğer dokular üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak yine de biyolojik esaslı beyazlatma ajanlarını tercih ediniz. Diş beyazlatma tedavisinin ardından hastanın dişlerinde hassasiyet yaşanabilir. Ancak diş hekimleri flor uygulayarak hastanın yaşadığı hassasiyet sorununu ortadan kaldırmaktadır. Beyazlatma tedavisinin ardından bir veya iki gün içerisinde hassasiyet sorunu tümüyle ortadan kalkar. Ofis Tipi Diş Beyazlatma tedavisinin dişler ve diş etleri üzerinde herhangi bir zararı yoktur.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi Sonucunda Hassasiyet Oluşur Mu?
Eğer hastanın dişlerinde çatlaklar, travmaya bağlı oluşmuş kırıklar ve çürükler söz konusu ise kullanılan diş beyazlatma jeli, hassasiyete neden olabilmektedir. Bu sorunla karşılaşmamak için beyazlatma öncesinde bu gibi sorunların giderilmesi tavsiye edilir. Ayrıca diş hekiminiz, beyazlatma uygulamasından sonra hassasiyet giderici jeller ile sorununuza müdahale edebilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Süre Dayanır?
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Tedavisinin sonuçlarının ne kadar süre etkili olacağı kişinin ağız bakım ve hijyenine gösterdiği özene bağlıdır. Eğer ağız ve diş bakımı aksatılmazsa iki ila üç yıla kadar, elde edilen beyazlık korunabilmektedir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Sonrası Beslenme
Tedaviden sonraki ilk birkaç gün kırmızı şarap, kahve, kola, çay, sigara ve benzeri boyayıcı maddelerden uzak durulmalıdır. Tedaviden sonra günde iki defa diş fırçalanmalı hatta diş ipi ve arayüz fırçaları kullanılmalıdır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
- Diş beyazlatma işleminin ardından ilk gün sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durulmalı, boyayıcı yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
- Sert ve yapışkan gıdalar tüketilmemeli, dişler yorulmamalıdır.
- Diş fırçalama, ağız bakım suyu, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanarak kusursuz bir ağız ve diş bakımı sağlanmalı.
- Periyodik diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.