Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma veya bleaching, diş yüzeylerinin estetik ve sağlıklı bir görünüm için beyazlatılmasını hedefleyen bir tedavi yöntemleri bütünüdür. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde sıkça kullanılan bleaching yöntemi, kişinin sağlığına herhangi bir zarar vermez. Ancak nadiren ilaç uygulaması sırasında hassasiyet yaşanabilir. Bu hassasiyet kimi durumlarda tedavinin kesilmesine yol açar. Fakat bu çok ender olarak karşılaşılan bir durumdur. Adana’da estetik diş hekimliği uygulamaları ile öne çıkan Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Diş Beyazlatma tedavileri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Diş Beyazlatma Nedir?
Dişleri beyazlatmak için uygulanan tedavi yöntemlerinin kalıcı bir yan etkisi bulunmaz. Bleaching yöntemleri genellikle 12 saat kadar sürebilen bir hassasiyet yaratır. Bu hassasiyet diş minelerinin verdiği tepkimelerden dolayıdır. Diş beyazlatma tedavisinde dikkat edilmesi gereken konuların başında diş köklerine solüsyonun temas etmemesi gelir. Hastanın güzel, estetik, sağlıklı ve ışıltılı dişlere sahip olması için uygulanan bu tedavi gülüş estetiği açısından büyük önem taşır.
Kimi zaman kalıtsal etkenler kimi zamanda beslenme biçimi dişlerin renklenmesine sebep olabilir. Bu durum kişinin tüm sosyal yaşantısını ve psikolojisini olumsuz etkileyebilecek bir problem haline gelir. Bu yüzden cinsiyet ayırt etmeksizin pek çok insan diş beyazlatma tedavisine başvurmaktadır.
Diş beyazlığının sağlanması gülüş tasarımının ve genel olarak diş estetiğinin en önemli tamamlayıcısıdır. Kişinin sosyal yaşantısında kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Siz de sararan dişlerinizle vedalaşıp; ışıltılı ve estetik bir gülüşe sahip olmak için diş beyazlatma tedavisine başvurabilirsiniz.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma yöntemleri, genellikle ikiye ayrılarak değerlendirilir. Bu noktada ilacın dişte hangi bölgeye uygulandığı veya diş hekimi tarafından mı yoksa hasta tarafından mı uygulandığı belirleyicidir.
Diş hekimleri tarafından uygulanan diş beyazlatma yöntemleri genel olarak Ofis Tipi Diş Beyazlatma olarak adlandırılır. Hastanın kendisinin uygulayabileceği beyazlatma tedavileri ise ev tipi beyazlatma olarak tanımlanır. Her iki yöntem arasındaki en temel farklılık: kullanılan ilacın içeriğindeki beyazlatma ajanının konsantrasyonudur. Diş hekimleri profesyonel olarak klinik koşullar altında zengin içerikli beyazlatma ajanları kullanmaktadır. Hastaların evde kullanabileceği ilaçlar ise plak içerisinde düşük konsantrasyonlu beyazlatma ajanları içerir.
İlacın dişte uygulandığı bölgeye göre de iç beyazlatma ve dış beyazlatma olarak sınıflandırma yapılır. Bu diş beyazlatma yöntemlerinden hangisinin tercih edileceği, dişlerin durumu ve kişinin arzuladığı beyazlık derecesine göre belirlenir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Ofis Bleaching)
Ofis tipi diş beyazlatma işleminde ev tipi bleaching jeline kıyasla çok daha yoğun bir jel ile uygulanmaktadır. Ofis tipi bleaching tedavisinde kullanılan jeller yüzde 35 ila 45 oranında etken madde içerirler. Bu uygulama sırasında söz konusu solüsyonun dişlere uygulanmasının ardından özel ışığa maruz kalması gerekir. Ofis tipi diş beyazlatma tedavisi ortalama bir saat içerisinde tamamlanmaktadır. Bu tedavinin doğrudan diş yüzeyinin beyazlatılması için uygulandığı unutulmamalıdır. Yani sadece yüzeysel nedenlerden dolayı meydana gelen sararmalara karşı tedavi etkili sonuçlar vermektedir. Ofis tipi diş beyazlatma tedavisi özellikle en hızlı şekilde sonuç almak isteyenler için cazip bir yöntemdir.
Hastanın ve diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda tekrarlayan seanslarla daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
Hastanın diş tipi ve dişlerinin genel durumuna göre, klinik açıdan önerdiğimiz jeller belli durumlarda ve aralıklarda hasta tarafından kullanılabilir. Bu uygulamaya ev tipi diş beyazlatma adı verilmektedir. Evde kişisel kullanım için üretilen beyazlatıcı jeller düşük miktarda hidrojen peroksit içermektedir. Bu içeriğinden dolayı söz konusu jeller, diş etleriyle temas ettiğinde hasara yol açar. Ev tipi diş beyazlatma uygulamaları genellikle 2 veya üç hafta sürer. Bu sürenin sonucunda diş tonu açılır ve gülüş estetiği iyileştirilmiş olur. Ancak diş etlerinin ve diş minelerinin hasar görmesi ihtimaline karşın genel olarak ofis tipi beyazlatma yöntemini tercih etmekte fayda vardır.
Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmeli?
Hangi diş beyazlatma yönteminin tercih edileceğine dişlerinizin mevcut durumu, ihtiyaç ve beklentilerinize göre karar verilmelidir.
Ev tipi diş beyazlatma yöntemini incelememiz gerekirse daha uzun sürdüğünü ve yavaş bir beyazlatma etkisi sağladığını söyleyebiliriz. Evde bireysel olarak uygulanabilmesi tedaviyi esnek hale getirir. Maliyet açısından daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. Ancak başarılı sonuçların elde edilebilmesi için daha uzun süre gerekir. Ev tipi diş beyazlatma yöntemi her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma yöntemi ise çok daha hızlı ve belirgin sonuçlar almanızı sağlar. Çoğu zaman tek seansta bile istenilen sonuca ulaşılabilmektedir. Üstelik uzman bir diş hekimi tarafından uygulanması, sizi olası diş eti hasarlarından korur.
Hangi yöntemi seçeceğinize diş hekiminize danışarak karar vermenizde fayda vardır.
Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş hekimi gözetiminde gerçekleştirilen ofis tipi beyazlatma tedavisinde hastaya yüksek konsantrasyonlu beyazlatma jeli uygulanmaktadır. Bu jel uygulandığı sırada diş hekimi, solüsyonun yanak ve dudağa temas etmesini engellemek için bir takım önlemler alır. İlacın uygulanmasından sonra belli bir süre beklenir. Son olarak elde edilen sonuçlara göre tedavi sonlandırılır veya ek seans planlanır. Tedavinin sonrasında uygulanan ilacın özenli bir şekilde temizlenmesi gerekir.
Hastanın evde bireysel olarak uyguladığı ev tipi beyazlatma yönteminde plaklardan faydalanılır. Diş hekimi tarafından hazırlanan plak hastaya verilir. Ofis tipinde kullanılan jele kıyasla daha düşük konsantrasyonlu bir jel plak içerisine koyulur ve hasta tarafından günlük olarak kullanılır.
Herkes Diş Beyazlatma İşlemi Yaptırabilir Mi?
Tedaviye karar verilmeden önce ilk olarak bir diş muayenesi gerçekleştirilir. Eğer hastanın dişlerinde diş eti hastalıkları, çürük veya diş minesi aşınması gibi sorunlar mevcutsa, diş beyazlatma tedavisi uygulanamaz. Bunun yanı sıra hamilelik sürecinde olan kadınlar veya küçük yaştaki kişiler için diş beyazlatma tedavisi önerilmez.
Diş Beyazlatma Fiyatları
Diş beyazlatma tedavisi fiyatları, diş hekimine, kliniğe veya tercih edilen beyazlatma yöntemine göre farklılık gösterebilmektedir. Diş beyazlatma tedavisi evde bireysel olarak veya bir diş kliniğinde, profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulanabilmektedir. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi hızlı ve kesin sonuç vermekle birlikte daha maliyetli bir tedavi seçeneğidir. Buna karşın ev tipi diş beyazlatma yöntemi daha yavaş sonuç verir fakat maliyet bakımından daha uygundur. Diş beyazlatma tedavisi fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.
Dişler Beyazlığını Neden Kaybeder
Dişlerin renklenmesi ve beyazlığını yitirmesinde birçok sebep rol oynayabilir. En yaygın sararma sebeplerini sıralamamız gerekirse: kahve, kola, çay, tütün, kırmızı şarap gibi boyayıcı maddelerin tüketilmesi ve yaşlanma faktörüdür. Profesyonel diş temizliği ile ortadan kaldırılabilen lekeler dış lekeler olarak adlandırılmaktadır. Profesyonel temizlik uygulamasına rağmen giderilemeyen lekeler ise iç lekeler olarak isimlendirilir. Kırmızı şarap, kahve, tütün, çay ve kola gibi boyayıcı maddelerden kaynaklanan lekeler genellikle dış lekelerdir. Buna karşın zaman içerisinde bu maddeler diş minelerinin kristallerine etki edebilir. Bu etkinin sonucunda içsel lekeler meydana gelir. Yüzeysel lekeler diş beyazlatma tedavisi ile giderilebilmektedir. Ancak iç lekelerin temizlenmesi için ayrıca leke temizliği yapılması gerekir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.