Kombine Diş Beyazlatma

Sayfa İçeriği

Hem ofis tipi diş beyazlatma hem de ev tipi diş beyazlatma yönteminin birlikte uygulanmasına kombine diş beyazlatma adı verilir. Bazı vakalarda diş hekimi ofis tipi diş beyazlatma işleminin ardından iki, üç gün süreyle ev tipi diş beyazlatma işlemi ile tedavinin desteklenmesini tavsiye edebilir. Bu tedavinin sonucunda arzu edilen beyazlığa ulaşılır ve hasta gülüş estetiğine kavuşmuş olur. Adana’da estetik diş hekimliği uygulamalarıyla dikkat çeken Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, kombine diş beyazlatma tedavisini sizler için anlattı.

Kombine Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Kombine diş beyazlatma tedavisi ev ve klinik tipi beyazlatma yöntemlerinin birlikte, kombine olarak kullanılmasıdır. Bazı vakalarda diş renklenmelerini gidermek ve istenilen beyazlığa ulaşabilmek için tek başına ev veya klinik tipi beyazlatma yöntemleri yeterli olmayabilir. Bu vakalarda hem klinik tipi hem de ev tipi beyazlatma işlemi birlikte uygulanır. Bu sayede hedeflenen beyazlık tonu elde edilebilmektedir. Lazerle diş beyazlatma yöntemi de son yıllarda hızlı çözüm almak isteyen hastalar için cazip bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.

Kombine Diş Beyazlatma Tedavisi (Bleaching) Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Kombine diş beyazlatma uygulaması aşırı miktarda aşınmış eroviz dişlerde, geniş pulpalı dişlerde, porselen kuron veya benzeri bir restorasyonun varlığında, aktif halde bir enfeksiyon bulunduğunda, hamilelik ve emzirme süreçlerinde uygulanmaz. Aynı zamanda diş beyazlatma jelinin içeriğinde bulunan hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit alerjisi bulunan kişilerde de bu tedavi tercih edilmez. Aynı şekilde yeterli ağız hijyeninin sağlanamadığı kişilerde de bleaching (diş beyazlatma) uygulaması yapılmaz. Bunların yanı sıra:

  • Hastanın dişlerinde dentini veya diş minesini ilgilendiren yapısal bozukluklar söz konusuysa diş beyazlatma tedavisi yapılmaz.
  • Hassasiyet düzeyi yüksek dişlerde ise ancak hassasiyet giderici tedaviler uygulandıktan sonra beyazlatma uygulanabilir.
  • Hastanın dişlerinde travmaya bağlı kırıklar, çatlaklar veya çürükler varsa yine diş beyazlatma yapılmaz.
  • İleri seviyede tetrasiklin lekeleri bulunan dişlerde
  • Diş etlerinde fazlaca çekilme bulunan, dolayısıyla diş köklerinin büyük bir bölümünün açığa çıktığı kişilerde beyazlatma yani bleaching yöntemi uygulanamaz.

Bütün dişler için beyazlatma yapılacağı zaman beyazlatma jelinin ısı ve ışığa maruz bırakılarak aktif hale getirilmesi gerekir. İlk aşamada diş yüzeyinde biriken diş taşları ve dış renklenmelerin temizlenmesi gerekir. Sonrasında diş etleri ile beyazlatma jelinin birbirlerine temas etmemesi gerekir. Bu amaç doğrultusunda diş hekimi hastanın diş etlerine koruyucu jel uygular. Beyazlatma jeli diş yüzeylerine uygulandıktan sonra ısı ve ışık yardımıyla 20-30 dakika süresince aktive edilir. Genel olarak üç veya dört seans içerisinde arzu edilen beyazlığa ulaşılır. Lazerle diş beyazlatma işleminin ardından hastalar kısa zaman içerisinde günlük yaşantılarına dönebilmektedir.

Kombine Diş Beyazlatma Nedir?

Çeşitli etkenlerden dolayı renk değişikliği yaşayan, sararan ve lekelenen dişler, gülüş estetiğimize büyük oranda zarar verir. İstenmeyen rahatsız edici görüntüler ortaya çıkar. Kombine tipi diş beyazlatma yöntemi, diş yüzeyindeki bu görünümü tedavi etmek için hem ofis tipi hem de ev tipi diş beyazlatma işleminin birlikte uygulanmasıdır. Diş hekimleri ancak bu iki tedavinin birlikte uygulanması sonucunda istenilen beyazlığa ulaşılabileceğini düşündükleri vakalarda kombine diş beyazlatma işlemini önerirler.

Kombine Diş Beyazlatma Ne Zaman Uygulanır?

Kombine diş beyazlatma uygulamasının tercih edildiği durumları sıralamamız gerekirse:

  • Estetik açıdan daha parlak bir beyazlık talep edildiğinde
  • Bol miktarda kahve, çay, asitli içecek ve tütün ürünü kullanan kişilerde
  • Medikal ilaçlardan ötürü dişlerin renklendiği vakalarda
  • Diş yapısında doğuştan gelen bazı yapısal bozukluklar bulunduğunda
  • Travmalardan kaynaklı olarak diş yüzeyinde çatlaklar meydana geldiğinde
  • İlerleyen yaşa bağlı olarak diş renginde koyulaşmalar yaşandığında
  • Kanal tedavileri ve geçmişte yapılan restorasyon uygulamalarından sonra kombine diş beyazlatma yöntemi tercih edilir.

Kombine Diş Beyazlatma Tedavisinin Süresi Nedir?

Ofis tipi klinik diş beyazlatma uygulaması, diğer diş beyazlatma tedavilerine kıyasla çok daha kısa sürmektedir. Genellikle bir saat gibi kısa bir süre içerisinde ofis tipi diş beyazlatma işlemi tamamlanır. Sonrasında destekleyici plaklar da gün içerisinde 4-6 saatlik dilimler halinde ortalama 10 – 15 gün kullanılabilir.

Kombine Tipi Diş Beyazlatmanın Avantajları Nelerdir?

Dişlerin estetik bir görünüm kazanmasını sağlar. Sosyal yaşantısında psikolojik açıdan kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Üstelik tedavinin dişler üzerinde geçici hassasiyet dışında herhangi bir kalıcı hasarı da yoktur.

Kombine Diş Beyazlatma Dezavantaj Nelerdir?

Kullanılan diş beyazlatma yöntemine göre bazı durumlarda diş ve diş eti hassasiyeti yaşanabilmektedir. Ancak bu hassasiyet geçici süreyle etkilin olur. Ayrıca elde edilen beyazlık da kalıcı değildir. Tedavi sonuçlarının kalıcılığı hastanın ağız hijyenine, sigara tüketimine ve boyayıcı gıdalar tüketmesine göre 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak etkisini yitirdiğinde tedavi tekrarlanabilir.

Kombine Diş Beyazlatma Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tedavi sonrasında diş hekiminizin verdiği talimatlara titizlikle uymanız beklenir. Bunun haricinde klasik ağız ve diş bakımını devam ettirmeye, günde iki defa diş fırçalamaya, ağız bakım suyu, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede tedaviden elde ettiğiniz sonuçlar daha kalıcı olacaktır.

Bununla birlikte tedaviden sonraki ilk birkaç gün, aşırı sıcak veya aşırı soğuk içeceklerden ve gıdalardan sakınmanız gerekir. Çikolata, sigara, çay, kahve veya kırmızı şarap gibi maddelerden üç dört gün süresince uzak durmanızda fayda vardır.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Beyazlatma Uygulamaları

Sanal Doktor Görüşü