Porselen Diş Teli (Şeffaf Diş Teli)

Sayfa İçeriği

Ortodontik diş hekimliği alanında yaşanan teknolojik gelişmeler, diş teli seçeneklerini de arttırdı. Porselen diş teli veya bir başka deyişle şeffaf diş teli, günümüzde metal diş tellerine önemli bir alternatif oluşturuyor. Daha az görünür olması özellikle estetik kaygıları ön planda olan yetişkin bireyler için cazip bir unsur olarak öne çıkıyor. Ortodontik tedavi sürecinin iş yaşantısına ve sosyal hayata olumsuz etki edeceğini düşünen insanlar şeffaf diş telini yani porselen diş telini tercih etmektedirler.

Seramik materyalden ve diş renginde üretilen porselen diş telleri, klasik metal tellerin aksine cam benzeri birleşik bir malzemeden yapılmaktadır. Hasta bu telleri tedavi sürecinde neredeyse hissetmezler. Yetişkin bireylerin konforlu kullanımı için tasarlanan porselen diş telleri leke tutmadıkları için oldukça avantalıdır. Ancak metal diş tellerine göre daha hassas yapıda olan porselen diş tellerinin bakımı da daha çok özen ister. Adana’da ortodontik tedavi uygulamaları ile beğeni toplayan özel ağız ve diş sağlığı polikliniği Dentrum, porselen diş tellerini sizler için anlattı.

Porselen Diş Teli Kimlere Uygundur?

Porselen diş telleri genellikle estetik hassasiyetleri yüksek olan insanların tercihi olarak öne çıkar. Bununla birlikte ağız ve diş yapısı uygun olduğu sürece herkes için uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Porselen Diş Tellerinin kullanıldığı hastaları sıralamamız gerekirse:

  • Yanlış pozisyon almış veya çapraşık dişlerde
  • Genel ortodontik sorunların tedavisinde
  • Önde konumlanan dişlerde
  • Yüz ve çene yapısındaki dengesizliklerde
  • Kırılmalarda ve diş kayıplarında
  • Çiğneme ve konuşma fonksiyonundaki bozulmalarda
  • Normalden geride veya ileride konumlanan çenelerde
  • Gülümsemesinden memnun olmayan kişilerde
  • Alt ve üst diş kavislerinde sorun olanlara
  • Çene kilitlenmesi ve çene ekleminden ses gelmesi gibi sorunlar yaşayanlarda
  • Eksik dişleri bulunan kişilerde
  • Çapraşıklıktan kaynaklı diş eti hastalıkları yaşayan ve çürük dişleri bulunanlarda
  • Diş aralarında geniş boşluklar bulunan kişilerde
  • Süt dişleri erken çekilen kişilerde
  • Dudak ve damağında yarık bulunan kişilerde
  • Ağzını kapatmakta zorluk yaşayanlara
  • Ağızdan soluma, tırnak yeme ve parmak emme benzeri alışkanlıkları olan kişilerde

Diğer ortodontik tedavilerle birlikte porselen diş teli tedavisi kullanılabilmektedir.

Porselen Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Porselen diş teli tedavisinde şeffaf braketler kullanılmaktadır. Bu uygulama metal diş telleri ile aynı görevi yerine getirir. Porselen diş teli de tıpkı metal diş teli gibi takılmaktadır. Her ikisinin de takılması ve çıkartılması hemen hemen aynı aşamaları kapsar.

İlk muayenede hastanın yaşadığı tüm ortodontik bozukluklar teşhis edilir. Sonrasında eğer ihtiyaç duyulan bir durum varsa diş dolgusu ve diş çekimi gibi işlemler uygulanır. Sonrasında porselen (şeffaf) diş telleri takılırken, diş hekiminin rahat çalışabilmesi için ağız içi genişletme apareyi kullanılır. Diş telinin takıldığı sırada dişlerin tamamen kuru olması gerekir. Bunu sağlamak için de tükürük salgısını izole edecek bazı aletlerden faydalanılır. Porselen braketler tek tek yapıştırılır. Sonrasında da pürüzlendirme işlemine tabi tutulur. Ardından özel yapıştırıcılar kullanılarak braketlerin diş ile tam olarak bütünleşmesi sağlanır. Son aşamada da ark telleri braketler içerisinden geçirilir ve uygulama tamamlanmış olur.

Porselen diş teli tedavisi, zaten dişlerin renginde üretilmiş olan porselen teller, şeffaf yapışkanlar kullanılarak diş yüzeyine yapıştırılmaktadır. Bu sayede dışarıdan bakan insanlar herhangi bir estetik kusur görmezler. Bu da uzun süreler alabilen ortodontik tedavi boyunca kişinin kendisini daha rahat ve özgüvenli hissetmesini sağlar. Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmesi, hastanın dişlerindeki gelişmelerin takip edilmesi ve olası sorunların erken aşamada çözülebilmesi için önem taşır. Şeffaf diş telleri estetik görünüm sağladığı için günümüzde çok sayıda insan tarafından tercih edilmektedir.

Neden Porselen Diş Teli? Özellikleri ve Avantajları?

Günümüzde diş hekimliği alanında kullanılan teknolojiler eskiyle kıyaslanmayacak kadar gelişti. Dişlerinin görünümünden memnun olmayan insanlar için çok sayıda tedavi alternatifi söz konusu. Bunlardan biri de porselen yani şeffaf diş telleri. Geleneksel metal diş tellerinin belirgin olmasına karşın porselen diş telleri, yakından bakılmadığı sürece fark edilmez.  Bu yüzden de günümüz insanının estetik beklentilerini karşılar ve sıkça tercih edilir. Sürekli insanlarla iletişim halinde ve toplum önünde bulunması gereken yetişkin bireyler için ideal bir çözümdür. Porselen diş tellerinin avantajlarını sıralamamız gerekirse:

  • Porselen (Şeffaf) Diş Telleri ve metal diş tellerinde tedavinin toplam süresi hemen hemen aynıdır. Arada büyük farklar yoktur. Yani şeffaf diş telleri hem kullanım kolaylığı sunar hem de tedavide eksik kalan bir yanı yoktur.
  • Günümüzde kullanılan porselen (Şeffaf) diş telleri en az metal braketler kadar güçlü hale getirilmiştir.
  • Fiziken metal braketlerden daha büyük olsa bile şeffaf bir yapıda oldukları için dışarıdan bakıldığında fark edilmezler.
  • Porselen diş telleri kullanıcısında alerjik reaksiyonlara yol açmaz.
  • Porselen diş tellerinin önemli bir artısı ise tedavi sürecinin ortodontist tarafından daha iyi gözlemlenebilmesine olanak tanımasıdır.
  • Günümüzde kullanılan porselen diş telleri darbelere ve sert yiyeceklere karşı dayanıklılık gösterir.
  • İleri yaşlarda diş teli kullanmaya karar verenler için en ideal çözümlerden biri porselen diş telidir. Nasıl göründüğünüzden endişe etmeden dişlerinizin doğru konuma gelmesi için siz de ortodontist hekiminizin tavsiyesiyle porselen diş teli kullanabilirsiniz.

Porselen Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları

Şeffaf diş telleri uygulandığı sırada karşılaşabileceğimiz dezavantajlı durumlardan bahsetmek gerekirse, porselen tellerin, metal tellere kıyasla bir miktar daha yavaş sonuç vermesinden söz edebiliriz. Şeffaf diş tellerinde sürtünme oranının daha fazla olması bu durumun temel nedenidir. Fakat bu gecikme sanıldığının aksine bir iki ay gibi uzun bir zaman dilimini kapsamaz. Aradaki süre farkı çok daha kısadır.

Her ne kadar günümüzde kullanılan porselen diş telleri eskiye kıyasla çok daha sağlam ve dayanıklı olsa da metal teller kadar dayanıklı değildir. Bu yüzden tıpkı metal tel kullanan hastalar gibi porselen diş teli kullananlarda yediklerine dikkat etmeli, braketlerini kırılmalara karşı korumalıdır. Son olarak asitli içeceklerden de mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.

Porselen Diş Teli Tedavisi Fiyatları

Porselen (Şeffaf) Diş Teli tedavisinin fiyatlar her hasta için farklılık göstermektedir. Çünkü her hastanın yaşadığı ortodontik bozukluk farklıdır. Bu da kullanılacak malzeme ve gereken tedavi süresinin farklılık arz etmesine neden olur. En doğru maliyetler ancak muayene sonrası ortaya çıkar.

Porselen diş teli maliyetlerinin metal diş tellerine kıyasla daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Hastanın gereksinim duyduğu başka diş tedavilerinin olması ve tedavinin kapsamı da maliyetler üzerinde etkilidir. Porselen Diş Teli Tedavisi Fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.

Porselen (Şeffaf) Diş Teli Tedavisi Süresi

Porselen diş teli tedavileri metal diş teline kıyasla bir miktar daha uzun sürmektedir. Bunun sebebi porselen materyalde sürtünme faktörünün daha fazla olmasıdır. Ancak bu süre farklılığı bir iki ayı bulmaz. Genel olarak porselen diş teli tedavisinin bir ila iki buçuk yıl arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Tedavi planlaması tamamen hastanın ortodontik bozukluklarına göre şekillenir.

Porselen Diş Teli Bakımı

Porselen diş tellerinin temizlik ve bakımını yapmak, metal diş tellerine göre bir parça daha zordur. Hassas yapılı oldukları için şeffaf diş telleri temizlenirken özel yöntemlere ve özel fırçalara ihtiyaç duyulur. Ortodontist diş hekiminizin önerilerine göre diş temizliğinizi yapmalı, tellerinizi darbelere karşı korumalısınız. Lastiklerinizin kopmaması için özen göstermelisiniz. 

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Ortodontik Tedavi Uygulamaları

Sanal Doktor Görüşü