Koruyucu ve Önleyici Ortodonti

Sayfa İçeriği

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında en önemlilerinden biri de koruyucu ve önleyici ortodontidir. Bireyin gelecek yaşantısında ortodontik bir sorun ile karşılaşmasını önlemek, diş teline gerek kalmadan düzgün sıralanmış dişlere sahip olmasını sağlamak için uygulanan koruyucu ve önleyici ortodonti, aynı zamanda erken tanı konan bazı kötü alışkanlıkları da gidermemizi sağlar.

Çocuklarda erken yaşlardan itibaren başlanan düzenli diş hekimi kontrolleri, gelecekte meydana gelebilecek ortodontik bozuklukları önlememize yardımcı olur. Koruyucu ortodonti uygulamaları yapısı gereği uzun süreli ve devamlı tedavilerden oluşur.

Koruyucu ortodonti için diş hekiminin çocuk ve aile ile işbirliği içerisinde çalışması büyük önem taşır. Eğer çocuklar bu yaşlardan itibaren ağız bakımına ve hijyenine gerekli önemi vermezse, süt dişleri olması gerekenden erken kaybedilebilir. Bu durum gelecekte önemli ortodontik bozukluklara neden olur. Bu nedenle çocuklar bir yaşına girerken pedodontist yani çocuk diş hekimi ziyaretlerine başlamalıdır.

İlk olarak diş hekimi aileyi koruyucu ve önleyici ortodonti uygulamaları hakkında detaylı olarak bilgilendirir. Doğru zamanda alınacak tedbirler sayesinde çocuk, gelecek yaşantısında daha sağlıklı dişlere sahip olacaktır.

Ortodonti uzmanı, çocuğunuzun sadece tedavisi ile ilgilenmez aynı zamanda büyüme ve gelişme sürecini de yakından takip eder. Diş, yüz ve çene gibi bölgelerde meydana gelebilecek sapma ve bozuklukları takip altında tutar. Çocuk ve aileyi bu konuda bilgilendirir ve uyarıları ile yönlendirir. 

Koruyucu ortodonti, çocuğun doğduğu tarihten sonra takip altına alınması, dişlerde ve çenede meydana gelebilecek bozuklukların erkenden tespit edilip müdahale edilmesi ilkesiyle hareket eder. Bu sayede kötü sonuçlar henüz oluşmadan önlenmiş olur.

Bunun yanı sıra çene ve yüzde bozukluklara neden olan bazı kötü alışkanlıklar da koruyucu ortodonti kapsamında tespit edilir ve önlenmeye çalışılır. Ortodonti uzmanı, çocuğunuzun gelecekte kalıcı hasarlar yaşamasını önlemek için bazı apareylerden faydalanır. Uzun uçlu biberonlar, dudak, dil ve parmak emme alışkanlığı, ısırma alışkanlığı, yalancı emzikler, dili dişlerin arasına sıkıştırma veya ittirme alışkanlığı, tırnak yeme, ağızdan nefes alma veya diş sıkma gibi alışkanlıklarla mücadele edilir.

Koruyucu ve Önleyici Ortodonti Tedavileri Neleri Kapsar?

  • Dişlerin sürmesi ile ilgili gereken kontrolleri sağlar
  • Ağız ve diş sağlığını takip eder ve genel anlamda kontroller gerçekleştirir
  • Süt dişlerinin erken kaybedilmesi halinde yer tutucular kullanarak dişlerin pozisyonlarını korumasını sağlar
  • Çürük dişlerin erkenden tedavi edilmesi ve yeni çürüklerin oluşmasının önlenmesi üzerine çalışır.

Ortodontik Bozukluklara Neden Olan Alışkanlıklar Nelerdir?

Genetik faktörler ortodontik sorunlarda etkilidir. Aynı şekilde dudak ve damak yarıkları gibi doğumsal anomaliler de ortodontik problemlere yol açabilir. Parmak emme, dudak ısırma, uzun süreli emzik kullanımı, dişleri ittirme, sıkma, dili ısırma ve benzeri alışkanlıklar da dişlerin doğru şekilde konumlanmasına zarar verir. Tüm bunların yanı sıra yaşanan travmalar da ortodontik sorunlara neden olabilir.

Koruyucu ve Önleyici Ortodonti Ne İşe Yarar? Avantajları Nelerdir?

Şekil bozuklukları, kapanış bozuklukları koruyucu ortodonti sayesinde önlenebilmektedir. Aynı zamanda diş ve diş eti dokularının sağlığını korumakta faydalıdır. Çocuğun ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen kötü alışkanlıklarını erkenden terk etmesini sağlar. Çiğneme fonksiyonunu düzeltir. Dişlerin erken kaybedilmesine engel olur. Çocukların diş hekimi korkusunu yenmesine yardımcı olur.

Siz de Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçerek çocuğunuz için koruyucu ve önleyici ortodonti uygulamaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Ortodontik Tedavi Uygulamaları

Sanal Doktor Görüşü