Metal Diş Teli

Sayfa İçeriği

Metal diş telleri, ortodontik tevdide en sık kullanılan braket türü olarak öne çıkar. Geleneksel, klasik ortodontik tedaviden kast edilen şey diş telleridir. Dişlerin iç veya dış tarafına yerleştirilebilen metal diş telleri dayanıklılık konusunda hastalara büyük avantaj sağlar. Kırılma ihtimali düşüktür. Ancak tedavinin devam edeceği 8-30 ay süresince bu metal braketler çıkartılamazlar. Estetik açıdan pek çok insan için metal diş telleri olumsuz karşılansa da dayanıklılık ve daha çabuk sonuç vermesi açısından cazip bir ortodotik tedavi yöntemidir. Adana’da ortodonti alanında beğeni toplayan Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, metal diş telleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Metal Diş Teli Kimlere Uygulanır?

Metal diş telleri erken yaşlarda dişlerindeki çapraşıklıkları tedavi ettirmek isteyenler için ideal bir yöntemdir. Diş dizilimi ve çene yapısı metal diş tellerine uygun olan her hasta için kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra:

  • Yüz ve çene yapısında bazı dengesizlikler olan kişiler
  • Genel anlamda ortodontik sorunlar yaşayanlar
  • Yanlış konumlanan dişleri ve çapraşık dişlerin olanlar
  • Dişlerinde kayıplar yaşayanlar
  • Çiğneme ve konuşma işlevinde bozukluk yaşayan kişiler
  • Olması gerekenden daha önde konumlanan dişler
  • Dişlerinde kırılmalar olanlar
  • Çenesi olması gerekenden ileride veya geride konumlanan çenelerde
  • Üst ve alt diş kavislerinde anormallik bulunanlar
  • Kendi gülümsemesinden rahatsızlık duyan kişiler
  • Ağzının kapanmasında zorluk yaşayan kişiler
  • Süt dişleri erken yaşta çekilen çocuklar
  • Ağızdan nefes alıp verme, tırnak yeme veya parmak emme gibi olumsuz alışkanlıkları olanlar
  • Çene kilitlenmesi sorunu yaşayanlar
  • Çenelerinden ses gelenler
  • Damak ve dudağında yarık bulunanlar
  • Ağzında diş eksiği olanlar
  • Diş aralarında geniş boşluklar bulunanlar
  • Dişlerindeki çapraşıklıklardan dolayı çürük dişleri ve diş eti hastalıkları bulunanlar için metal diş teli tedavisi uygundur.

Ortodontik muayenenin ardından diş hekiminizin kararı ile birlikte metal diş telleri, diş tellerin ön ve arka yüzeyine yerleştirilir.

Metal Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodontik problemleri bulunan çocuk ve yetişkinler için metal diş teli tedavisine başlamadan önce detaylı bir muayene gerçekleştirilir ve tedaviye yönelik planlama yapılır. Ağız içerisinde halihazırda çürük dişler varsa bu dişlere kanal tedavisi uygulanır ve mevcut diş eti hastalıkları tedavi edilir. Hastadan dijital tarama teknolojileri yardımı ile ağız içi görüntüleri alınır. Sonrasında kişiye özel üretilecek olan metal diş tellerinin tasarımı yapılır. Hastaya ekatör isimli apareyler takılarak ağız genişletilir ve bu sayede diş hekimi daha rahat çalışma olanağı bulur. Metal diş teli takılırken dişlerin kuru olması gerekir. Bu yüzden tükürük sıvısını izole edecek aletler kullanılır. Klasik yöntemlerde her diş için tek tek braketler uygulanır ve sonrasında pürüzlendirme yapılır. Son olarak özel bir yapıştırıcı ile diş ve braketlerin bütünleşmesi sağlanır. Sızan yapıştırıcıların fazlalıklarının alınması ve sertleştirme ile işlem tamamlanmış olur.

İndirect bonding yöntemi ile klasik tedaviden farklı olarak tedavi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınır. Bu ölçüye göre bir kalıp hazırlanır ve braketler bu kalıbın üzerine yapıştırılır. Bu işlem tedavi süresini kısaltır ve hasta memnuniyetini arttırır. Metal diş teli uygulamasında hangi yöntemin kullanılacağına ortodontist hekim karar verir.

Metal Diş Teli Tedavisinin Avantajları

Metal diş telleri son yıllarda cazibesini yitirmiş gibi görünse de halen daha en hızlı ve güvenli ortodontik tedavi yöntemi olma vasfını korumaktadır. Kişinin ağız yapısı dikkate alınarak hazırlanan metal diş telleri, özellikle küçük yaşlarda başlandığında mükemmel sonuçlar vermektedir. Çocukların çene gelişiminin doğru şekillenmesinde katkı sağlar. Metal diş tellerinin avantajlarını sıralamamız gerekirse:

  • Ortodontik tedavi yöntemleri arasında en hızlı sonuç veren yöntemdir.
  • Diğer diş teli uygulamalarına göre daha uygun maliyetlidir.
  • Dayanıklılık ve sağlamlı açısından büyük avantaj sağlar.
  • Kırılma riski en düşük olan diş telidir.
  • Her yaştan insanda kullanılabilir.
  • Hastada alerjik reaksiyon yaratmaz.
  • Tedavinin gidişatını daha rahat gözlemleyebilmemizi sağlar.
  • Halen daha doktorlar tarafından en sık tercih edilen yöntemdir.

Ortodontik tedavi sürecini mümkün olduğunca hızlı tamamlamak isteyen insanlar ve özellikle küçük yaştaki hastalar için ideal bir seçenektir.

Metal Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?

Metal diş tellerinin dezavantajlarından söz etmemiz gerekirse ilk olarak estetik sorunlar gelir. Metal diş telleri dışarıdan kolayca fark edilir, insanların dikkatini üzerine çeker. Özellikle işi ve yaşantısı gereği göz önünde bulunan, bu yüzden de estetik kaygıları birinci planda olan hastalar için en doğru tedavi seçeneği metal diş telleri olmayabilir. Bunun yanı sıra metal diş tellerinin tedavi bitene kadar çıkartılamıyor oluşu da önemli bir dezavantaj olarak sayılabilir. Son olarak sert meyve ve kuruyemişleri sınırlı şekilde tüketmek, çikolata ve kola gibi gıdalardan tamamen uzak durmak gerekir. Bu da birçok insan için önemli bir dezavantajdır.

Metal Diş Teli Fiyatları

Metal diş telleri diğer ortodontik tedavilere kıyasla daha uygun maliyetlidir. Örneğin porselen teller ve lingual yöntemler daha maliyetlidir. Metal diş tellerinin fiyatları kişinin ortodontik sorunlarının karmaşıklığına, kullanılacak apareylerin kalitesine, ortodontist hekimin uzmanlık ve tecrübesine, kliniğin sağladığı teknik donanım ve hizmet kalitesine göre şekillenmektedir. Metal Diş Teli Tedavisi fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz. 

Metal Diş Teli Tedavisi Süresi Ne Kadardır?

Metal diş telleri ile sonuca varmak diğer ortodontik tedavilerden daha hızlı gerçekleşir. Herkes için geçerli bir tedavi süresi vermek mümkün olmasa bile genellikle 8-24 ay arasında tedavi tamamlanabilmektedir.

Metal Diş Teli Mi Şeffaf Diş Teli Mi?

Diş teli taktırmaya karar verdiğiniz anda ortodontik tedavi seçenekleri arasında tercih yapmakta zorlanabilirsiniz. Çok sayıda insan şeffaf plak, şeffaf diş teli ve metal diş teli arasında kararsız kalabilir. Metal diş telleri şeffaf diş tellerine kıyasla daha ekonomik, daha hızlı sonuç veren ve daha dayanıklı bir tedavi yöntemidir. Buna karşın şeffaf diş telleri estetik hassasiyetleri ön planda olan insanlar için daha cazip bir seçenektir. Sizin için en uygun tedavi yöntemine ihtiyaç ve beklentileriniz doğrultusunda ortodontist hekiminizle birlikte karar verebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Ortodontik Tedavi Uygulamaları

Sanal Doktor Görüşü