Hamilelikte Diş Ağrısı

Sayfa İçeriği

Gebelik döneminde diş ağrısı şikayeti, anne adaylarının yaşadığı en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Hamilelik süreci kadınlar açısından heyecan verici fakat hormonal değişimlerin had safhada yaşandığı bir dönemdir. Peki hamilelik döneminde diş ağrısı neden olur? Hamilelik sürecindeki diş ağrısı nasıl geçer? Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum hamilelikte diş ağrısı şikayeti hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?

Gebelik döneminde anne adayları şiddetli diş ağrısı şikayetleri yaşayabiliyor. Bu diş ağrılarının altında ise çok sayıda farklı neden yatabilir. Bunları tek tek incelememiz gerekirse:

Hormonal Değişiklikler

Hamilelik dönemi, vücutta hormon düzeylerinin büyük artış gösterdiği, diş etlerinin hassasiyet düzeyinin yükseldiği ve kişinin diş eti enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız hale geldiği bir dönemdir. Bu yüzden hormonal değişikliklerin yol açtığı hassasiyet ve diş eti enfeksiyonları şiddetli diş ağrılarına neden olabilir.

Diş Eti Enfeksiyonları

Hamilelik sürecinde yaşanan hormon değişiklikleri ve kan dolaşımındaki artış,diş etlerinin hassas hale gelmesine ve şişmesine neden olur. Bu da diş eti iltihabı gibi farklı enfeksiyonları beraberinde getirir.

Mide Asidi Etkisi

Hamilelik döneminde mide asidinin de seviyesi artmaktadır. Bu durum beraberinde mide yanması ve reflü gibi şikayetleri de getirir. Asit içeriği, ağız içerisindeki pH dengesini de olumsuz etkilemektedir. Bu durum diş minelerinin zayıflamasına, dişlerin daha kolay çürümesine ve şiddetli diş ağrılarına neden olmaktadır.

Artan Kan Dolaşımı

Gebelik döneminde anne adayının vücudunda kan dolaşımı artmaktadır. Bu da diş etlerinin hassasiyetini etkiler.

Gebelik Diyabeti

Birçok kadın hamilelik esnasında gestasyonel diyabet şikayeti yaşamaktadır. Bu durum kan şekeri düzeyinde değişikliklere ve diş sağlığını etkileyen sonuçlara yol açar. Bunun neticesinde de anne adayı şiddetli diş ağrıları yaşayabilir.

Beslenme Alışkanlıkları

Hamilelik döneminde beslenme alışkanlıkları da radikal şekilde değişebilmektedir. Pek çok kadın bu dönemde asit ve şeker tüketimini arttırarak diş sağlığını riske atarlar.

Bu yüzden hamilelikte diş eti ağrısı yaşanabilmektedir. Diş bakımına özen gösterilmesi gereken bu dönemde diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı, diş eti kullanımına ve düzenli diş fırçalamaya devam edilmeli.

Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde hissedilen şiddetli diş ağrısını hafifletebilmek için kullanılan bazı yöntemler vardır. Ancak bu noktada kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli ve diş hekimi ile görüşülerek ağrılara karşı önlem alınmalıdır. Hamilelik sürecinde diş ağrılarını hafifletebilmek için uygulanacak yöntemler şu şekildedir:

Düzenli Diş Hijyeni

Gün içerisinde en az iki defa diş fırçalamak, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmak, dişleri düzenli biçimde temizlemek önem taşır. Bununla birlikte ağız bakım suyu kullanmayı da ihmal etmemek gerekir.

Ilık Su İle Gargara

Anne adayının ağzını rahatlatmak için tuzlu ve ılık su ile veya antiseptik gargara yapılabilir. Bu işlem, diş etlerinin rahatlamasını ve ağrı şikayetlerinin hafiflemesini sağlar.

Soğuk Paket Uygulaması

Diş etlerinde yaşanan ağrı ve şişlik şikayetlerinin hafifletilmesi için soğuk buz torbasını dışarıdan uygulamak geçici de olsa bir rahatlama sağlayabilir.

Ağrı Kesici İlaçlar

Öncesinde doktorunuza danışarak ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.

Diş Hekimi Muayenesi

Ağrı şikayetleriniz sürekli ve dayanılmaz hale geldiğinde diş hekiminize başvurabilir ve ağrılarının nedenini tespit ederek durumunuza en uygun tedaviyi alabilirsiniz.

Beslenme Alışkanlıklarınızı Düzenleme

Gebelik sürecinde şekerli ve asitli gıdaların tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmanız gerekir. Bu sayede diş çürüklerine engel olabilirsiniz.

Yine de şikayetlerinize kendiniz çözüm aramak yerine diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Gebelikte Çürük Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Gebelik döneminde çürük dişlerin yarattığı ağrı, dayanılmaz seviyelere ulaşabilmektedir. Buna karşın doktorunuza danışarak sizin için güvenli olan ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Antiseptik gargara, ılık ve tuzlu su ile gargara gibi yöntemlerle ağzınızda rahatlama sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte diş ipi kullanmayı, asitli ve şekerli gıdalardan uzak durmayı da ihmal etmemelisiniz.

Hamilelikte Diş Ağrısı Bebeği Etkiler Mi?

Gebelik döneminde diş ağrısı şikayeti yaygın bir durumdur. Pek çok farklı nedenden kaynaklanabilen diş ağrılarında hormon değişiklikleri, kan şekeri düzeyindeki değişimler, diş eti rahatsızlıkları veya diş çürükleri etkili olabilmektedir.

Bu dönemde hissedilen diş ağrıları genellikle bebeğe herhangi bir zarar vermez. Ancak aşırı ağrılar ve enfeksiyonlar, gebelik döneminde tedavi edilmediği takdirde anne adayının genel sağlık durumunu etkileyeceği için dolaylı olarak bebeği de etkileyebilmektedir.

Hamileyken Ağrıyan Diş Çekilir Mi?

Hamilelik döneminde diş çekilip çekilmeyeceği, yaşanılan sorunun ciddiyetine, dişin konumlandığı noktaya ve hamileliğin hangi aşamasında olunduğuna göre karar verilir.

Gebelik döneminde dişin çekilmesi, genellikle son çare olarak başvurulan bir yöntemdir. İlk olarak farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Gebelik ve Diş Sağlığı

Sanal Doktor Görüşü