Gebelikte Kanal Tedavisi

Sayfa İçeriği

Gebelik sürecinde anne adaylarının hormon dengesinde değişimler yaşanır. Bu durum diş eti sağlığını tehdit eder. Dolayısıyla dişlerde iltihaplanma olasılığını güçlendirir. Bu süreçte kadınların yaşadığı fizyolojik değişikliklere karşı ağız ve diş bakımına azami özen göstermeleri gerekir. Mide bulantısı ve kusmalar nedeniyle bakterilerin salgıladığı asitler diş çürüğü tehlikesini arttırmaktadır. Hamilelik döneminde beslenme alışkanlıklarının değişmesi, anne adaylarının asitli ve şekerli gıdalara yönelmesi de enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Bunlardan dolayı gebelik sürecinde bile kanal tedavisine gereksinim duyulabilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, hamilelik döneminde kanal tedavisi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.

Kanal Tedavisi Nedir?

Endodontik tedavi olarak da bilinen kanal tedavisi, dişin enfekte olan ve hasar gören bölümünün çıkarılması, temizlenmesi ve açılan boşluğun dolgu malzemesi ile kapatılması olarak tanımlanabilir.

Çürüyen dişi çekmeden önce kurtarmak amaçlı uygulanan kanal tedavisi her çürük vakasında uygulanabilecek bir yöntem değildir. Kanal tedavisi yalnızca dişin kurtarılabileceği seviyedeki çürüklere uygulanmaktadır.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  • İlk olarak enfeksiyonun detaylı şekilde gözlenebilmesi için röntgen filmi çekilir.
  • Dişin pulpa dokusunda hasar tespit edilirse diş hekimi kanal tedavisine karar verir.
  • Lokal anestezi uygulanır.
  • Pulpa dokusu çıkartılır.
  • Sonrasında kök kanalları temizlenir ve diş şekillendirilir.
  • Temizlikten sonra açılan kanalın içi dolgu malzemesi ile doldurulur.

Hamilelikte Diş Bakımı

Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılamadığına dair yanlış bir inanış vardır. Ancak hamilelik döneminde müdahale edilmeyen diş sorunları önemli riskler barındırır. Gebelik sürecinde anne adayının ağız ve diş bakım rutinini aksatmadan sürdürmesi gerekir. Sorunların bebeği etkilememesi için hamileliğin ikinci üç ayında diş tedavisi yapılır. Diş tedavilerinde uygulanan lokal anestezi, bebeğin sağlığı için herhangi bir risk teşkil etmez.

Yani özetle anne adayları hamilelik döneminde hiç çekinmeden diş hekimine başvurabilir.

Kanal Tedavisi Hamileliği Etkiler Mi?

Diş çürükleriyle diş çekilmeden başa çıkmanın en önemli yöntemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi uygulanabilmesi için hamilelik süreci herhangi bir engel oluşturmaz. Acil tedavi gerektiren durumlarda gebelikte dahi kanal tedavisi uygulanabilmektedir.

Hamilelikte İkinci Üç Aylık Dönem

Gebeliğin ilk üç ayında anne adayı sürekli olarak bulantı ve kusma şikayetleri yaşamaktadır. Bu yüzden anne adayları, ilk üç aylık dönemde diş fırçalamaktan veya diş bakımı yapmaktan kaçınabilirler. Dolayısıyla anne adaylarının diş ve diş eti sağlığı tehlikeye girmektedir. Gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde kanal tedavisi, dolgu uygulamaları veya diş çekimi gibi diş tedavileri uygulanabilmektedir. Bu noktada diş hekimleri hamileliğin sonuna ertelenebilecek tedavileri erteler, acilen yapılması gereken tedavileri uygular. Ancak ağız ve diş tedavileri için en uygun dönem ikinci üç aylık dönemdir.

Hamilelikte Diş Tedavisi

Hamilelikte bebeğin organlarının gelişmesi ilk üç aylık dönemde tamamlanır. Bu aşamada anne adayı için ciddi boyuttaki diş tedavilerinden sakınmak gerekir. Fakat eğer anne adayında diş eti iltihabı ve bunun sonucunda gelişen enfeksiyon durumu söz konusu ise bu, bebeğin gelişimini etkileyebilir. Bebeğin en hassas dönemi olan ilk üç aylık süreçte elzem olmayan tedavilerden kaçınılmalıdır. Fakat acil tedavi gerektiren bir durum söz konusu ise jinekolog ve diş hekimi koordineli şekilde tedavi uygulanmasına karar verebilir.

Hamilelikte Diş Sağlığı ve Beslenme

Hamilelik döneminde beslenme alışkanlıkları büyük önem taşır. Beslenme rutini, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından kritik bir faktördür. Bebeğin diş gelişimi, hamileliğin beşinci ve altıncı haftasında başlar. Bu dönemde anne adayı A,C ve D vitaminlerini yeterli miktarda almalı, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin gıdalarla beslenmelidir. Bu süreçte asitli ve şekerli gıdalardan kaçınmak diş ve diş eti problemlerinden korunmamızı sağlar. Bununla birlikte ağız ve diş temizliğine her zamankinden daha büyük bir özen göstermemiz gerekir.

Hamilelikte Kanal Tedavisi Öncesi Röntgen Filmi Çekilebilir Mi?

Gebelik sürecinde kanal tedavisi öncesi röntgen filmi çekilmesi herhangi bir sorun yaratmaz. Pek çok insan röntgen çekilirken maruz kalacağı radyasyondan ötürü gebelik döneminde bu uygulamadan kaçınmaktadır. Ancak günümüzde düşük doz radyasyon yayan röntgen cihazları kullanılmaktadır ve bu anne ve bebeğin gelişim sürecine herhangi bir etkide bulunmaz. Kurşun önlük ile röntgen çekildiğinde bebek düşük doz radyasyondan bile korunmuş olur. Yine de mecbur kalınmadıkça uygulanmaz. Bunun yerine ağız içi dijital diş tarama teknolojisi kullanılabilmektedir. Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, ağız içi dijital tarama yöntemi ile röntgen filmi çekilmeden de diş muayenesi için gereken verileri sağlayabilmektedir.

Hamilelikte Diş Problemleri Neden Artar?

Gebelik sürecinde anne adayının vücudunda hormonal değişimler yaşanır. Bu durum vücudun savunma direncine zarar verir. Hamilelik döneminde anne adayının ağzının içindeki tükürük salgısı yetersiz kalabilmektedir. Bulantı ve kusma şikayeti nedeniyle diş fırçalama, diş ipi kullanma veya ağız bakım suyu kullanma gibi davranışlar da aksatılırsa ağız hijyeni sağlanamaz hale gelir. Bir de üzerine asitli ve şekerli gıdalarla beslenme arzusu da eklenince diş ve diş etleri iyiden iyiye savunmasız hale gelmektedir.

Yine gebelik sürecinde uyku problemleri de yaşanmaya başlar. Bu uyku bozuklukları hastada diş sıkma ve diş gıcırdatma sorununu meydana getirebilir. Bunun sonucunda ise dişlerde aşınmalar yaşanabilir.

Diş Hekimi Muayenesine Ne Sıklıkla Gidilmeli?

Hamilelik sürecinde de düzenli olarak ağız ve diş muayenesine gidilmesi gerekir. Bu sayede gebelik diyabetinden korunabilir, bebeğinizin sağlıklı gelişim sürecini devam ettirirken ağız ve diş sağlığınızı da koruma altına alabilirsiniz.

Hamilelik döneminde kanal tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Gebelik ve Diş Sağlığı

Sanal Doktor Görüşü