Gebelikte Çürük Diş
Hamilelik dönemi anne adaylarının hem fiziksel hem de psikolojik olarak hassas oldukları bir dönemdir. Bu süreçte hormon dengesinde yaşanan değişiklikler, anne adayının vücudunu bazı bakterilere karşı savunmasız hale getirebilirler. Ağız içi mukozası da bu dönüşümlerden etkilenir ve anne adayının ağız içi hijyenini koruması daha önemli hale gelir. Planlı gebeliklerde önceden diş taramasının yapılması ve gereken tedavilerin tamamlanması tavsiye edilir. Birçok nedenden dolayı hamilelik sırasında diş çürüğüne dair risk düzeyi artış gösterir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, hamilelik sürecindeki diş çürüklerinin tedavisi ve önlenmesi hakkında bilmemiz gerekenleri anlattı.
Hamilelik Öncesi Diş Bakımı Neden Önemli?
Planlı gebeliklerde önceden diş bakımı ve muayenesinin yapılması, gereken tedavilerin tamamlanması tavsiye edilir. Bu dönemde ağız hijyeninin sağlanması hamileliğin sağlıklı geçmesi için önemlidir. Gebelik döneminde anne adayının beslenme rutinine dikkat etmesi, ileri aşamada karşılaşılabilecek sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Hamilelik dönemi vücudun hormon ve salgı sistemlerini büyük oranda etkiler ve değiştirir. Bu aşamada asitli ve şekerli gıdaların fazlaca tüketilmesi dişleri ve çevre dokuları hasar görme tehlikesiyle karşı karşıya bırakır. Hamilelik öncesinde çürük tedavilerinin tamamlanması, yirmilik dişlerin ve diş etlerinin bakımının yapılması gebelik döneminde daha dirençli dokulara sahip olmanızı sağlar.
Hamilelikte Çürük Dişler Bebeğe Zarar Verir Mi?
Ağızda yerleşen mikroplar sindirim sistemi aracılığı ile vücudun geneline yayılmaktadır. Diş eti sorunları ve gebelik diyabeti arasında bilimsel bir ilişki vardır. Bu yüzden anne adayının gebelik diyabetini tetikleyebilecek unsurlardan mümkün olduğunca kaçınması gerekir. Diş çürüklerinin yarattığı en büyük problem, şiddetli ağrı şikayetidir. Annenin genel sağlık durumunu etkileyen her şey bebeği de doğrudan veya dolaylı olarak etkiler. Bu yüzden doğum sonrasına ertelenebilecek tedavilerin haricindeki tüm acil diş tedavileri (Çürük diş çekimi – kanal tedavisi v.s) gebelik sırasında yapılmalıdır.
Gebelikte Çürük Diş Çekimi
Diş çekimi ister gebelik döneminde olsun isterse normal zamanda olsun diş hekimleri için ancak son çaredir. Hastanın doğal, daimi dişini mümkün olduğunca korumak öncelikli hedeftir. Bu yüzden ilk olarak dolgu, kaplama veya kanal tedavisi gibi uygulamalar tercih edilir. Ancak tüm bunlar ilk ve son üç ayda kadın doğum uzmanının bilgisi ve onayı dahilinde yapılmalıdır.
Gebelik döneminde lokal anestezi, jinekolog hekimin bilgisi ve onayı dahilinde uygulanabilmektedir. Bu amaçla kullanılan anestezi malzemesinin bebek üzerindeki etkisi yok denecek kadar azdır. Tedavi edilmeyen çürük dişlerin bebeğe verdiği zarar, anesteziden çok daha fazladır. Bu yüzden hamilelik sürecinde çekilmesi gereken, çevredeki sağlıklı diş ve dokulara zarar verme ihtimali olan dişler mutlaka çekilmelidir.
Gebeliğin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi
Hormonal dönüşümler ağız içi salgıları da etkilemektedir. Bu dönemde bulantı, kusma ve reflü gibi şikayetler yaşanır ve bu da anne adayının ağız içi asit oranını bir hayli arttırır. Bunun neticesinde de diş etleri ve diş dokusu zarar görmeye başlar. Diş eti şişmesi gibi durumlar da hormon değişimlerinin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Gebelik sürecinde anne adaylarının uyku kalitesi de büyük oranda zarar görür. Bu da diş sıkma ve gıcırdatmalara neden olur. Neticesinde dişlerde aşınma ve eklem ağrıları gibi şikayetler yaşanır.
Beslenme alışkanlıklarındaki değişimler ağız içi hijyeninin sağlanmasını daha da zorlaştırır. Anne adayları bu dönemde günde üç defa diş fırçalamalıdır. Tükürük akışındaki azalma ağız hijyenine zarar verir. Ağız içerisinde artan asit miktarı diş yüzeylerinin aşınmasına ve hassasiyet oluşmasına yol açar. Bu da çürük diş tehdidi ile karşı karşıya gelmemize neden olur.
Gebelikte Diş Çürüdüğü Takdirde Hemen Tedavi Edilmeli Mi?
Hamilelik sürecini takip eden kadın doğum uzmanı tarafından uygun bulunduğu sürece hamileliğin her aşamasında diş tedavileri yapılabilmektedir. Yine de gebeliğin ikinci üç aylı döneminin ağız ve diş tedavileri açısından en uygun dönem olduğunu belirtmemiz gerekir. Acil olmayan ve doğum sonrasına ertelenebilecek olan tedaviler ertelenir. Ancak diş hekiminin gerekli, kadın doğum uzmanının da uygun bulduğu diş tedavileri hamilelikte geç kalınmadan yapılmalıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.