Anne ve Bebek Anestezi

Sayfa İçeriği

Hamilelik sürecinde diş ve diş etlerimizin sağlığı normale kıyasla çok daha hassas bir hale bürünür. Beslenme alışkanlıkları, hormonal değişiklikler, gebelik diyabeti gibi unsurlar ağız bakım ve hijyenine karşı daha dikkatli olmamızı gerektirir. Kadın doğum uzmanının bilgisi ve onayı dahilinde aciliyeti olan diş tedavileri, gebelik döneminde uygulanabilmektedir. Ancak birçok insan bu süreçte anne ve bebek sağlığı için anestezi uygulamasından endişe ederler. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum gebelikte anne ve bebek için dental anestezi hakkında merak edilenleri anlattı.

Hamilelikte Dental Anestezi Yapılabilir Mi? Diş Röntgeni Çekilebilir Mi?

  • Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığı açısından bir çok ilaç kullanılmaz veya kontrollü biçimde kullanılır. Ancak dental tedavilerde kullanılan lokal anestezinin anne ve bebek sağlığı açısından herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir.
  • Diş hekiminizin herhangi bir sakınca görmediği lokal anesteziklerden sakınmanıza gerek yoktur.
  • Bu sayede ağız ve diş tedavisi sırasında ağrısız ve konforlu bir deneyim yaşayabilirsiniz.
  • Diş çekimi veya kanal tedavisi gibi uygulamalarda kullanılan lokal anesteziklerin üretici firmasının talimat ve önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerekir.
  • Özel bir uyarı yoksa kullanılmasında bir mahsur yoktur.
  • Gebelik döneminde antibiyotik ve penisilin türevi ilaçların kullanılmasının da bebek sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur.
  • Ancak tetrasiklin grubunda yer alan antibiyotiklerin kullanılmaması gerekir. Tetrasiklin’in hamilelik döneminde kullanılması bebeğin dişlerinde renklenmeler oluşmasına neden olur.
  • Ağrı kesici kullanımında da üretici firmanın önerileri ve doktorunuzun talimatları doğrultusunda hareket etmeniz gerekir.
  • Ağız ve diş tedavilerinde kullanılan röntgen cihazları son derece düşük seviyede radyasyon yayar. Ancak buna rağmen anne adayları mecbur kalmadıkça röntgen filmi çektirmemelidir. Bunun yerine ağız içi dijital tarama teknolojisi kullanılmalıdır.
  • Acil tedaviler için röntgen çekilmesi bir zorunluluk haline gelmişse anne adayına özel koruyucu önlük giydirilmesi, radyasyon düzeyinin en düşük doza ayarlanması ve hızlı film kullanılması gerekir.

Gebelikte Dişe Anestezi Uygulanır Mı? Lokal Anestezi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Evet gerektiği takdirde dental tedavi amacıyla anne adayının dişlerine lokal anestezi uygulanabilir. Zira diş tedavilerinde kullanılan lokal anestezinin bebeğe geçmesi veya bebeği olumsuz etkilemesi söz konusu değildir. Yapılan bilimsel çalışmalar da diş tedavisinde kullanılan lokal anestezinin hamile kadınlar ve anne karnındaki bebekler için güvenli bir işlem olduğunu göstermektedir.

Hamilelikte Diş Tedavisi ve Anestezi

Gebelikte diş tedavisi için kullanılan ağrı kesici ve anestezi etili ilaçlar, gelişme evresindeki bebeğe zarar verir mi? Bu soruyu yanıtlamak için hazırlanan çok sayıda bilimsel, tıbbi çalışmalar mevcuttur.

Lokal anestezi ilaçları diş tedavisinde önemli bir yer tutar. Sadece anestezinin dozajının diş hekimi tarafından minimal seviyelerde tutulması gerekir.

Zorunlu diş tedavilerinde minimal düzeyde uygulanan anesteziye rağmen, anne adayı acı çekiyorsa, diş hekimi tarafından kontrollü biçimde anestezinin dozajı arttırılabilir. Unutmamak gerekir ki acılı bir tedavi süreci stres unsurunu beraberinde getirir. Bu da büyük hormon dalgalanmaları yaratır ve dolayısıyla daha zararlıdır.

Diş enfeksiyonlarının engellenmesi için kimi durumlarda diş hekimi antibiyotik kullanımına karar verebilir. Hamilelikte kullanılması güvenli olan türdeki antibiyotikler doktor tavsiyesi, kontrolü ve onayı ile kullanılabilmektedir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Gebelik ve Diş Sağlığı

Sanal Doktor Görüşü