Yumuşak Doku Cerrahisi

Sayfa İçeriği

Diş hekimliğinin alt dallarından biri olan yumuşak doku cerrahisi; dudak, dil, diş eti, yanak içi mukoza gibi ağız içerisinde bulunan yumuşak dokuların cerrahi tedavileri ile ilgilenir. Yumuşak dokular üzerinde uygulanan cerrahi prosedürler, estetik düzenlemeleri, diş eti hastalıklarını, yumuşak dokularda meydana gelen patolojileri tedavi etmek için kullanılırlar. Yumuşak doku cerrahisi, hastanın ağız sağlığı, estetiği ve fonksiyonlarını kazanması için önemli bir uzmanlık dalıdır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, yumuşak doku cerrahisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Yumuşak Doku Cerrahisinin Kapsamı

Yumuşak doku cerrahisi son derece geniş bir alana sahiptir. Yumuşak doku cerrahisinin uyguladığı prosedürleri tek tek incelememiz gerekirse:

Diş Eti Cerrahisi

Diş eti cerrahisi, hastanın diş etlerinin sağlığını ve görünümünü iyileştirmek için kullanılan cerrahi prosedürlerdir. Diş eti grefti, diş etinin düzeltilmesi ve alınması bu kategoride yer alan uygulamadır.

Mukogingival Cerrahi

Diş etleri ve yanak içi mukozası arasında yer alan dokuların düzeltilmesi ve tekrardan biçimlendirilmesi için uygulanan cerrahi prosedürlerdir. Bu tür girişimler genellikle estetik amaçlı tedavilerin veya implant destekli protezlerin uygulanmasında kullanılır.

Diş Eti Grefti

Diş eti grefti, diş etlerinde meydana gelen incelme ve çekilmelerin önlenmesi veya düzeltilmesi için kullanılan cerrahi bir tedavidir. Hastanın kendi dokusundan ya da sentetik bazı malzemelerden elde edilen doku ile hastanın estetik sorunlarının giderilmesi amaçlanır. 

Yumuşak doku cerrahisinde hastanın ağız fonksiyonlarının iyileştirilmesi, ağız içi dokularının sağlıklı hale getirilmesi ve genel olarak ağız sağlığının kazandırılması için kullanılır. Genellikle hasta, lokal anestezi etkisi altındayken uygulanan bu tedaviler sonrasında iyileşme süreci son derece hızlıdır.

Yumuşak Doku Cerrahisinin Uygulama Alanları

Yumuşak doku cerrahisi, birden fazla cerrahi prosedürün uygulandığı geniş kapsamlı bir uzmanlık dalıdır. Bunlar tek tek incelememiz gerekirse;

Diş Eti Cerrahisi

Diş etlerinde meydana gelen hastalıkların tedavisi için kullanılan cerrahi prosedürleri kapsar. Diş eti şişmesi, diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesi gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Gingivektomi (Diş Eti Alma)

Diş etlerinin anormal derecede büyümesi halinde bu durumu düzeltmek için uygulanan cerrahi tedavilerdir. Diş eti fazlalığı olan bölgeler cerrahi müdahale ile çıkartılır ve diş eti çizgisi olması gereken konuma çekilir. Diş boyu uzatma olarak bilinen yöntem en çok uygulanan çok çok basit ama estetik kazanımı en çok olan yöntemdir.

Mukogingival Cerrahi

Diş eti ve yanak içi mukoza arasında bulunan dokuların düzeltilmesi için uygulanan cerrahi tedavileri kapsar. Özellikle estetik amaçlı tedavilerde ve implant uygulamalarında kullanılmaktadır.

GingivalGrafting

Diş eti çekilmesi ve incelmesi halinde kullanılan bu tedavi hastanın kendi sağlıklı dokusundan ya da sentetik materyallerden elde edilen greftler sayesinde estetik sorunların giderilmesini amaçlar.

Diş Eti Düzeltme Cerrahisi

Diş etlerinin doğal çizgisinin yanlış konumlandığı vakalarda estetik sorunları gidermek için kullanılır. Diş eti yüksekliğinin düzeltilmesini sağlar.

Yumuşak doku cerrahisi, hastanın ağız içi sağlık sorunlarının çözülmesinde önemli bir rolü vardır. Ağız içi dokularının hem sağlıklı, hem estetik görünümlü hem de fonksiyonların kullanılması açısından başarılı olması için yumuşak doku cerrahisine ihtiyaç duyulur.

Yumuşak Doku Cerrahisinin Avantajları

Yumuşak doku cerrahisinin doğru zamanda doğru şekilde uygulanmasının hasta açısından sağladığı avantajları gelin tek tek inceleyelim.

Estetik Gelişim

Yumuşak doku cerrahisi, hastanın ağız içi dokularının yeniden, kaybettiği estetik görünüme kavuşmasını sağlar. Örnek vermek gerekirse diş eti çekilmeleri ya da diş etlerindeki anormal büyümelerin yarattığı estetik kusurların düzeltilmesi hastanın gülüş estetiğinin sağlanmasını ve daha özgüvenli, kendi ile barışık bir yaşam sürmesini sağlar.

Diş Eti Sağlığının Korunması

Yumuşak doku cerrahisi diş eti hastalıklarının giderilmesi ve sağlığının korunması açısından büyük önem taşır. Örneğin diş eti iltihaplanmalarında kullanılan bu tedaviler ile hem diş etleri eski sağlığına yeniden kavuşturulur hem de ağız içi dokularında enfeksiyon gelişmesine dair risk unsurları minimal düzeye indirilir.

İmplant ve Protez Uygulamalarının Desteklenmesi

Yumuşak doku cerrahisi implant ve protez benzeri restoratif tedavilerin başarılı şekilde devamını sağlar. Hastanın implant başarısında diş etlerinin etkisi çok fazladır. Protez uygulamalarında da diş etlerinin protezlerle uyumlu olması önemlidir.

Yumuşak doku cerrahisinin sağladığı bu avantajların yanı sıra belirtmemiz gereken bir başka olumlu tarafı ise bu tedavilerin sonucunda hastanın geçireceği iyileşme sürecinin çok hızlı olmasıdır. Kısa sürede hasta hem diş eti sağlığına, hem estetik görünümüne hem de ağız fonksiyonlarına kavuşmuş olur.

Yumuşak Doku Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

Ağız içinde yer alan yumuşak dokuları ile ilgili şikayetleri bulunan her hasta için uygun bir seçenektir. Daha ayrıntılı bilgi vermemiz gerekirse:

Diş Eti Problemleri Yaşayanlar

Diş eti çekilmesi, diş etlerinde iltihaplanma ve diş eti şişmesi gibi sorunlar yaşayan kişiler, yumuşak doku cerrahisi yöntemleri ile kolaylıkla tedavi edilebilirler.

Estetik İyileşme İsteyenler

Estetik kaygılarla diş eti çizgisinin düzeltilmesini, dokularının yeniden biçimlendirilmesini ve gülüş estetiğinin yeniden sağlanmasını isteyen kişiler yumuşak doku cerrahisi ile arzu ettikleri simetrik ve sağlıklı gülümsemeye sahip olabilirler.

İmplant ve Protez Yaptıracak Hastalar

İmplant ve protez gibi restoratif diş tedavilerinin öncesinde diş eti yapısının bu tedavilere uygun olması gerekir. Yumuşak doku cerrahisi, implat ve protezlerin başarılı şekilde uygulanmasında çok etkili olabilir.

Son derece geniş bir kitleye hizmet eden yumuşak doku cerrahisi için uygun olup olmadığınıza diş hekiminizin yapacağı muayene ve değerlendirmenin sonucunda karar verilir.

Yumuşak Doku Cerrahisi Ağrılı Mıdır?

Yumuşak doku cerrahisi, genel olarak hasta lokal anestezi etkisi altındayken uygulanır. Yani tedavi sırasında hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmez. Ancak operasyonun ardından hafif düzeyde bir ağrı ve rahatsızlık hissedilmesi normal kabul edilir. Doktorunuzun vereceği ağrı kesiciler ile bu ağrılar kontrol altına alınır ve birkaç gün içerisinde azalarak yok olur.

Yumuşak Doku Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Yumuşak doku cerrahisinin ardından iyileşme süreci, uygulanan tedavi prosedürünün detaylarına ve hastanın genel sağlık durumuna göre şekillenmektedir. Genel olarak ilk birkaç gün içerisinde diş etlerinde hafif şişlikler veya hassasiyet yaşanması normal karşılanır. Hasta, doktorun önerilerine uyarak, dinlenerek, ilaçlarını düzenli şekilde kullanarak ve buz uygulayarak iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Yumuşak Doku Cerrahisi Sonuçları Kalıcı Mıdır?

Yumuşak doku cerrahisinin sonuçlarının kalıcı nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşın hasta ağız hijyenine gereken özeni göstermez ve diş hekimi randevularını ihmal ederse, cerrahi tedavi sonucu elde edilen sonuçlar uzun süre korunamayabilir.

Yumuşak Doku Cerrahisi Tedavi Maliyetleri Nasıldır?

Yumuşak doku cerrahisi uygulamalarının maliyetleri hastanın gereksinimlerine, tedavinin karmaşıklığına ve daha birçok faktöre göre değişmektedir. Yumuşak doku cerrahisi tedavi fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Eti Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü