Diş Eti İltihabı

Sayfa İçeriği

Diş eti iltihabı önemli sağlık sorunlarından biridir. Kişinin yetersiz beslenmesi, ağız ve diş bakımına gerektiği kadar özen göstermemesi veya bazı hastalıklar diş etlerimizde enfeksiyon gerçekleşmesine neden olabiliyor. Bu enfeksiyonların sonucunda diş etlerinde iltihaplanma meydana geliyor. Genel olarak bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan diş eti iltihapları tıp literatüründe gingivitis olarak tanımlanır. Diş eti iltihapları yemek yerken ağrı ve zorlanmalara neden sebep olur. Ağız hijyeninin tam olarak sağlanması halinde herhangi bir tedavi uygulaması gerekmez. Ancak iltihabın beklenenden büyük olduğu ve 4-5 günden daha uzun süre varlığını sürdürmesi halinde geç kalınmadan diş hekimine başvurulmalıdır. Diş eti iltihapları tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek periodontite neden olurlar. Bu da ilerleyen aşamada diş kayıpları ile sonuçlanabilir. Bu yüzden diş eti iltihaplarını önemsemeli ve gerektiğinde diş hekimine başvurulmalıdır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, diş eti iltihabı (Gingivitis) hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Diş Eti İltihabı Nedir?

Diş eti iltihabı, genel olarak bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonların sonucunda oluşur. Yetişkin insanlarda yaşanan diş kaybı vakalarının önemli bir bölümü diş eti iltihaplarından kaynaklanmaktadır. Genelde küçük boyutlu iltihaplardır. Ancak ağız içerisinde meydana geldiği noktaya göre verdiği rahatsızlık da artabilmektedir. Özellikle büyük boyutlu inflamasyonlar konuşma, yemek yeme ve çiğneme sırasında kişiyi rahatsız edebilmektedir. Basit bir rahatsızlık olarak tanımlayabileceğimiz diş eti iltihabı ağız ve diş hijyeninin yeterince sağlanamamasından kaynaklanır. Eğer düzenli olarak diş fırçalar, diş ipi ve antiseptik gargaralar kullanırsanız diş eti iltihabı riskini minimuma indirebilirsiniz. Ancak diş eti iltihabı oluştuktan sonra ağız bakım ve hijyenine özen göstermezseniz ilerleyen aşamada diş kaybına kadar uzanan ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabı erken aşamada fark edilmeyebilir. Herhangi bir belirti olmaması diş etlerinizde iltihaplanma olmadığı anlamına gelmez. Ancak iltihap ilerledikçe ve boyutu arttıkça belirtiler hissedilmeye başlar. Diş eti iltihabına dair en yaygın gözlenen belirtileri sıralamamız gerekirse:

  • Diş etlerinde meydana gelen hassasiyet
  • Şişlik ve kızarıklıklar
  • Diş etlerinde çekilme
  • Diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken diş etlerinizde meydana gelen kanama
  • Beyaz renkte iltihabi oluşumlar
  • Kötü ağız kokusu
  • Sıcak ve soğuk besinler tükettiğiniz sırada hissettiğiniz aşırı hassasiyet
  • Dişlerde sallanma (gevşeklik)
  • Konuşurken ve çiğnerken hissedilen şiddetli ağrı

Diş Eti İltihabı Nedenleri

Diş etlerinde biriken besin artıkları ve plaklar diş eti iltihaplarının meydana gelmesinde en etkili unsurdur. Diş plakları ince bir bakteri tabakasıdır. Ağız hijyen ve bakımında gereken hassasiyetin gösterilmemesi bu plakların zaman içerisinde sertleşmesine ve tartar olarak adlandırılan diş taşlarına dönüşmesine yol açar. Tartarlar burada yerleşerek diş eti iltihaplarını meydana getirirler. Bu iki durum kontrol altına alınmazsa diş eti çekilmesi yani diş etlerinin dişlerden ayrılması durumu söz konusu olabilir. Günde iki defa dişlerimizi ve dil yüzeyini fırçalamak, ağız bakım suyu kullanmak ve diş ipi kullanmak diş eti iltihaplarına karşı alabileceğimiz önlemlerdir.

Diş eti iltihaplarının farklı nedenlerini de sıralamamız gerekirse:

  • Kırık dolgular
  • Sigara ve tütün ürünlerinin kullanılması
  • Genetik etkenler
  • Hamilelik
  • Dişlerde gözlenen yapısal bozukluklar
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Diyabet

Diş Eti İltihabı Türleri

Gingivitis yani diş eti iltihapları genellikle iki başlık altında incelenir. Bunların ilki diş eti plağı ile gelişen iltihaplardır. Bu başlık altında sistemik faktörler, kullanılan ilaçlar, plak oluşumu ve yetersiz beslenme gibi durumlar etkili olmaktadır. Plaklardan kaynaklı olmayan lezyonlar ise ikinci tür diş eti iltihaplarıdır. Bu iltihaplar bakterilerden, mantarlardan veya virüslerden kaynaklanır. Bu grubun içerisinde genetik etkenler, yaralar, alerjik reaksiyonlar veya takmak dişlerden kaynaklanan diş eti iltihapları yer alır. Hastalığın tedavisi için iltihabı meydana getiren etken tespit edilmeli ve hastalığın türü anlaşılmalıdır.

Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konulur?

Genellikle hastalar diş hekimine, diş etlerinde şişlik, iltihap, hassasiyet ve ağrı gibi şikayetlerle başvururlar. Diş hekiminin gerçekleştireceği fiziksel muayenenin ardından kolayca diş eti iltihabı teşhisi konulabilmektedir. Diş hekiminiz bu muayene sırasında önceden geçirdiğiniz diş tedavileriniz, semptomlarınız ve tıbbi öykünüzü de dikkate alır. Diş etleri, dişler ve ağız detaylı şekilde kontrol edilir. Diş cepleri ve diş aralarındaki oyuklar değerlendirilir. Eğer hastada derin cepler varsa bu durum, hastanın kemik yapısının değerlendirilmesi için röntgen çekilmesine karar verilebilir. Muayenelerin amacı diş eti iltihabının altında yatan nedenin tespit edilmesidir. Zira ağız ve diş sağlığımıza dair bazı sorunların altında başka hastalıklar yatabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastanın başka tıbbi uzmanlara yönlendirilmesi gerekebilir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemen her hastalıkta olduğu gibi diş eti iltihabında da erken aşamada teşhis, tedavinin başarı şansını arttırmaktadır. Erken evrede tespit edilen diş eti iltihaplarının ciddi diş eti hastalıklarına neden olması ve kişinin diş kaybı yaşamasının önüne geçilebilir. Uygulanacak tedavinin yanı sıra hastanın iyi bir ağız bakım rutini oluşturması gerekir. Hastalığın tedavisinde profesyonel diş eti bakımı yapılır. Diş temizliği ve diş taşı temizliği tedavinin ilk aşamasıdır. Diş ve diş eti yüzeyindeki tüm plaklar, tartarlar ve diğer bakteriler temizlenir.

Gereken durumlarda diş restorasyonlarına başvurulabilir. Dişlerdeki yapısal bozukluklar giderilir.

Diş hekiminiz profesyonel bir temizlik ve bakım yaptıktan sonra evde uygulamanız gereken bakım yöntemleri detaylı şekilde anlatılır. Ağız hijyeninizi sağlayarak diş eti iltihabının tekrarlamasını önleyebilirsiniz. Antiseptik ve antiinflamatuar içerikli ağız bakım sularının kullanılması ağız hijyeninize önemli bir katkı sağlayacaktır.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Eti Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü