Küretaj

Sayfa İçeriği

Küretaj tedavisi, diş eti hastalıklarının ilerleyişini durdurabilmek için başvurulan derinlemesine bir temizlik uygulamasıdır. Küretaj işlemi zaman zaman diş taşı temizliği ile karıştırılsa da küretaj tedavisinde diş yüzeyinden ziyade diş köküne doğru ilerleyen 4-6 mm derinliğindeki enfeksiyonlar temizlenir. Diş etinin dişlerle birleştiği noktada cep oluşumuna yol açan tartar ve plakların giderilmesi amaçlanır. Derin ceplerin ortadan kaldırılması için uygulanır. Küretaj tedavisi pembe estetik yani diş eti estetiği için de büyük önem taşır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum küretaj tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Genellikle diş etlerinde kanama veya şişme şikayetleri ile diş hekimine başvuran hastalara uygulanan küretaj işlemi genellikle semptomları görmesine rağmen tedaviye başlamakta geç kalan hastalara uygulanır. Yani diş taşı temizliğinde geç kalınıp sorunlar ilerlediğinde daha komplike bir tedavi olan küretaj işlemine başvurmak gerekir.

Eğer 6 aylık periyotlar halinde diş taşı temizliği yapılırsa derin ceplerin oluşması önlenir ve küretaja gerek kalmaz.

Küretaj Nedir?

Diş eti üzerinde uygulanan küretaj tedavisi, hasara uğrayan hastalıklı yumuşak dokuların diş eti duvarı içerisinden tümüyle temizlenmesini sağlar. Periodontoloji kapsamına giren bu tedavide ilaç uygulamaları ve ölçeklendirme yapıldığında son derece verimli sonuçlar elde edilmektedir.

Diş eti iltihabı ilerlerken ağız ve diş sağlığı için de büyük bir tehdit haline gelir. Diş eti iltihabı erken dönemde temizlenmezse dişlerin kaybedilme riski ortaya çıkar. Kaybedilen dişlerin yaklaşık yüzde yetmişinde diş eti sorunları etkili olmaktadır.

Küretaj Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Küretaj uygulaması genel olarak diş hekimine diş etlerinde şişme, morarma ve kanama gibi semptomlardan dolayı başvuran kişilere uygulanmaktadır. Bu semptomların zamanında fark edilmemesi enfeksiyonun ilerlemesine neden olur. Erken aşamada diş taşı temizliği ile halledilebilecek sorunlar geç fark edildiğinde küretaj uygulamasına ihtiyaç duyulur. Eğer düzenli olarak altı ayda bir diş kontrolüne giderseniz ilerleyen aşamada oluşabilecek diş eti enfeksiyonlarını başlamadan önleyebilirsiniz.

Küretaj Tedavisinin Avantajları

Uygulama sırasında eğer ihtiyaç duyulursa lokal anestezi uygulanır. Tedavi sırasında hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmez. Hassas ekipmanlarla gerçekleştirilen küretaj tedavisinde diş etinde meydana gelen cepçikler, antiseptik bir malzeme ile derinlemesine şekilde temizlenir. Bir süre dişlerde hassasiyet hissedilse de bu sorun kısa süre içerisinde kendiliğinden geçecektir.

Küretaj tedavisinin avantajlarını sıralamamız gerekirse:

  • İlerleyen dönemde yaşanabilecek diş kayıplarını önler
  • Diş etlerinin sağlığının korunmasını sağlar
  • Enfeksiyonu ortadan kaldırır
  • Ve genel anlamda ağız ve diş sağlığını korur.

Diş Eti Küretajının Çeşitleri Nelerdir?

Küretaj işlemi kimi zaman tek diş bazlı uygulanır. Ancak gereken durumlarda tüm çene için de uygulanabilmektedir. Diş eti cebinin içerisinde biriken diş taşları temizlenir. Dişlerin kök yüzeyi ve diş eti yüzeyi derinlemesine şekilde temizlenir. Genellikle tek seanslık uygulama yeterli olurken bazen ek seanslara ihtiyaç duyulabilmektedir.

Diş eti çekilmesi, diş eti şişmesi veya diş etinde kanama gibi semptomlar gösteriyorsanız geç kalmadan diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Küretaj Tedavisi Nasıl Yapılır?

Küretaj işlemi çoğunlukla lokal anestezi ile birlikte uygulanır. Hasta anestezi etkisi altındayken ölü doku ve bakterilerin temizlenmesi için diş eti ceplerine kesici bir aletle müdahale edilir. Bu işlem hastanın diş etlerindeki tüm cepler için uygulanır. Tüm diş taşları, bakteriler, ölü dokular ve enfeksiyonlar temizlenir. Tedavi sırasında ağız bir solüsyon yardımı ile sürekli olarak temizlenir. Küretaj tedavisinin sonunda diş etleri tartar ve bakteri oluşmasını önleyecek şekilde düzeltilir.

Küretaj Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Tedavi sonrasında diş etleri temiz kök yüzeyine yeniden bağlanır. Küretaj sonrasında diş fırçalama ve diş ipi kullanımı özenle sürdürülmelidir. Bunun yanı sıra

  • İlk 24 saat süresince hasta ağır ve eforlu fiziksel aktivitelerden kaçınmalı
  • 48 Saat süresince sigara içmemeli
  • Alkol kullanımını sınırlandırarak iyileşme sürecine katkı sağlamalı
  • Diş etlerini olası travmalara karşı korumalı
  • Aşırı sıcak, soğuk veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Küretaj Sonrası Bakım

  • Diş hekiminiz hassasiyet sorununuzu veya rahatsızlığınızı gidermek için bazı ilaçlar reçete edebilir.
  • Tedavi uygulanan bölgenin karşı tarafıyla çiğnemeye özen gösterin. İlk günler daha yumuşak gıdalarla beslenmeyi tercih edin.
  • Ağzınızı gün içerisinde üç kez ılık ve tuzlu suyla durulayın.
  • Tedaviden sonraki ilk gece, uygulama bölgesini hafif şekilde fırçalamaya özen gösterin. Sonrasında diş ipi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tedaviyi takiben ilk haftanın sonunda diş etleriniz sağlıklı görünüme kavuşacaktır. Ancak tam iyileşme süresi ortalama yirmi gündür. Diş eti şişmeleri giderilir ve dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken yaşanan kanamalar sona erer. Beklenmedik bir durumla karşılaşırsanız diş hekiminize danışmanız gerekir.

Pembe Estetik ve Küretaj İlişkisi

Pembe estetik tedavisi uygulanabilmesi için diş eti sağlığının çok iyi olması gerekir. Bu yüzden diş temizliği ve küretaj uygulamaları pembe estetik tedavisinin ilk basamağını oluşturur. Diş etlerinde meydana gelen şişlikler giderildikten ve diş eti sağlığına kavuştuktan sonra gereken estetik uygulamalara geçilir.

Yani pembe estetik uygulamalarının temel adımı küretaj ve diş temizliğidir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Eti Tedavisi

Sanal Doktor Görüşü