Yetişkinlerde İlk Diş Muayenesi

Sayfa İçeriği

Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen ve kişinin diş ve diş etleri ile ilgili sorunların tespit edilmesini sağlayan muayeneler, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşır. İstisnasız her insan düzenli aralıklarla diş muayenesinden geçmelidir. Sorunların erkenden tespit edilmesi ve hatta meydana gelmeden önce önlenebilmesi için rutin diş muayeneleri gerekir. Unutmamak gerekir ki sindirim süreci ağızda başlar. Tükettiğimiz besinlerden kalan artıklar, ağzımızın içerisinde çok sayıda mikroorganizmanın üremesine neden olur. Ağzımız bu bakterilerin üremesi için uygun bir zemin sağlar. Bakteriler zamanla diş ve diş eti hastalıklarına neden olur. Rutin diş hekimi muayeneleri ile bu sorunlar erkenden tespit edilip tedavi altına alınabilir. Adana Dentrum Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, ilk diş muayenesi nedir, nasıl ve ne zaman yapılır sizler için anlattı.

İlk Diş Muayenesi Nasıl Yapılır?

İlk diş muayenesi kendi içerisinde birkaç farklı aşamadan meydana gelir. Bunları tek tek incelememiz gerekirse:

Şikayetlerin Alınması

Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bu şikayetler, muayenenin sonraki aşamalarını da şekillendirecektir. Şikayetlerin haricinde hastanın ağzı ve diş sağlığına ilişkin tıbbi öyküsü, eski hastalıkları ve öncesinde geçirdiği tedaviler de dikkate alınır.

Fiziksel Muayene

Hastaların şikayetlerine göre fiziksel muayene gerçekleştirilir. Özel aletler ve ekipmanlar kullanılarak hastanın diş ve diş etleri kontrol edilir.

  • Çürükler, renk değişimleri, aşınmalar veya kırılmalar kontrol edilir.
  • Diş etlerinde şişlik, kızarıklık veya çekilme olup olmadığı araştırılır
  • Ağız içerisinde genel kontrol gerçekleştirilir. Dil, damak ve diğer dokularda herhangi bir anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Bu kontroller farklı hastalıkların teşhis edilmesinde büyük katkı sağlar.
  • Hastanın ısırma fonksiyonu ve çene eklemleri kontrol edilerek hizalama sorunu olup olmadığı anlaşılır.
  • İlk diş muayenesinde yapılacak kontroller hastanın şikayetlerine ve semptomlarına göre şekillenmektedir.
Röntgen Çekimi

Hastanın şikayetleri ve gerçekleştirilen fiziksel muayenenin sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda röntgen filmine başvurulur. Diş röntgeni, hastanın dişlerinin genel durumu, çürüklerin özellikle de ara yüz çürüklerinin tespitinde büyük rol oynar.

Değerlendirme ve Tedavi Planlaması

Tüm bu muayene ve taramaların ardından hastalıklara ilişkin teşhis konulur. Ardından hastanın özel durumları dikkate alınarak tedavi planlaması gerçekleştirilir. Eğer farklı tedavi yöntemleri arasında tercihte bulunulması gerekiyorsa hasta diş hekimi tarafından bu yöntemlerin artı ve eksileri üzerine hastaya bilgi verilir.

Diş Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılır?

Sağlıklı diş ve diş etleri için en önemli hususların başında rutin diş kontrolleri gelir. Rutin diş muayeneleri için en makul periyot altı aylık aralıklarla olmalıdır. Altı ayda bir diş hekimi muayenesine gitmek muhtemel diş ve diş eti hastalıklarının erken evrede tespit edilebilmesi ve koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile henüz bazı sorunlar meydana gelmeden önlenmesi için yeterlidir.

Ancak akut olarak meydana gelen bir diş ve diş eti sorunu yaşadığınızda doğrudan diş hekimine gitmeniz gerekir. Bazı özel ve sürekli tedaviler sırasında da hastanın daha sık aralıklarla diş muayenesine gitmesi gerekebilir. Yalnızca yetişkin bireyler değil aynı zamanda çocuklarda altı ayda bir diş hekimi muayenesine gitmelidir. Bu kontroller olası diş ve diş eti hastalıklarının tedavisini çok daha başarılı ve kolay hale getirir.

Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ülkemizde düzenli diş muayenesine gitme alışkanlığı ne yazık ki yeterince yaygın değil. Birçok insan ilk diş muayenesine 20’lik dişlerinde ağrı hissetmeye başladığında gider. Bariz bir sorun yaşamadan diş muayenesine gitmekten imtina etmek yapılabilecek en vahim hatalardan biridir. Ağız ve diş sağlığı bir yana genel sağlık durumumuzu da olumsuz etkileyen bu tutum çürüklerin ve daha birçok sorunun ilerlemesine neden olur. Hal böyle olunca basit tedavilerle çözülebilecek sorunlar bile kompleks hale gelebiliyor. Çocukluktan kalma yanlış inanışlar bu tutumun en büyük nedeni konumunda. Diş muayenesinin acı vereceğinin sanılması büyük bir yanılgıdır. Rutin bir muayenede acı verici herhangi bir uygulama yoktur.

Tedavilerde ise lokal anestezi ve sedasyon gibi tekniklerle hastanın hiçbir acı hissetmemesi sağlanır. Günümüzde diş tedavileri son derece konforlu uygulamalardır. Bu yüzden hiçbir endişe duymadan diş muayenesine gidebilirsiniz. Çocukluk yıllarından başlayarak 6 aylık periyotlar halinde diş muayenesine gitmek, ağız ve diş sağlığınızı korumanızı sağlayacaktır.

Diş Muayenesi Yapılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Diş muayenesine gelindiğinde ilk olarak hastanın diş hekimine şikayetlerini iletmesi gerekir. Kimi zaman dişlerde yaşanan hassasiyet veya diş fırçalarken yaşanan kanamalar gibi basit semptomlar, hasta tarafından dikkate alınmayabilir. Fakat tüm bunlar diş hekiminizle paylaşmanız gereken önemli ipuçlarıdır. Bu semptomlar ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Bununla birlikte hastanın diş hekimini mevcut hastalıkları ve kullandığı ilaçlar hakkında da bilgilendirmelidir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Muayenesi

Sanal Doktor Görüşü