Tomografi

Sayfa İçeriği

Dental tomografi, çene kemiklerinin ve dişlerin detaylı şekilde görüntülenebilmesi için diş hekimliğinde kullanılan bir çeşit radyografi tekniğidir. Dental CT veya tomografiden elde edilen görüntüler, hem dişlerin hem de çene kemiklerinin yapısına dair, diş hekimlerine detaylı veri sağlar. Bu teknoloji sayesinde diş hekimleri, implantların yerleşimine doğru karar verebilir, endodontik tedavi gereksinimini, dişlerin ve çene kemiklerinin yapısını değerlendirebilir. Adana ağız ve diş sağlığı kliniği Dentrum, diş hekimliği alanında son teknoloji ürünü ekipmanlarla hizmet vermektedir. Peki dental tomografi kimler için kullanılır? Neden gerekli ve önemlidir? Nasıl çekilir ve kullanım alanları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

Dental Tomografi Nedir?

Dental Tomografi (Dental CT)’den elde edilen görüntüler; çok sayıda düşük dozlu x-ışını taramasından meydana gelmektedir. Gerçekleştirilen tüm taramalar bir döngü içerisinde toplanırlar. Dental CT makinesi, bir tüp ve bir detektör yardımı ile oluşturulan döngü olarak tasarlanır. Detektör ve tüp, hastanın çenesi üzerinde dönerek düşük dozlu x-ışını taraması yapar. Tüm bu taramaların neticesinde üç boyutlu ve ayrıntılı bir görüntü elde edilir.

Dental tomografi görüntüleri diş hekimlerine pek çok konuda veri elde etme şansı tanır. Bu sayede tanı ve tedavi süreçleri doğru şekilde yönetilir.

Dental Tomografi Kimler İçin Kullanılır?

Dental Tomografi ağız ve dişlerle ilgili tıbbi tabloların incelenmesi için kullanılan bir çeşit radyografi tekniğidir. Dental tomografi ile diş etlerinin sağlık durumu analiz edilebilir, dişlerin doğru yerleşimi hakkında veri sağlar ve diş çekimleri, diş implantları gibi tedaviler için doğru planlama imkanı sunar.

Dental tomografi teknolojisi ile ağızda yer alan büyük metal obje ya da diş çekiminden dolayı radyografi tekniğinin kullanılamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Ağız içerisinde görülemeyen yerlerdeki problemlerin teşhisinde de büyük fayda sağlar. Dental tomografi genel olarak diş hekimliği uygulamalarının planlama aşamasında önemli katkılar sunar. Bunun yanı sıra ağız içerisindeki tümörlerin veya dişlerdeki bazı anormalliklerin tespitinde de dental tomografiden faydalanılmaktadır.

Dental Tomografi Neden Önemli ve Gereklidir?

  • Dental tomografi diş hekimliğinin en önemli tanı araçlarından biridir. Zira dişler ve kemiklerin görüntülenmesi konusunda en yüksek verim veren teknolojidir. Diş hekimi hastanın diş yerleşimini dental tomografi sayesinde daha doğru analiz eder ve en doğru tedavi planlamasını gerçekleştirir.
  • Dental tomografi bununla birlikte radyografi yapılamayan vakalarda (büyük metal objelerin varlığında veya diş çekimi gibi durumlarda) başarı ile kullanılabilmektedir.
  • Dental tomografi, ağız ve dişlerdeki sorunların teşhisinde, ve tümörlerin tespit edilmesinde büyük bir başarıya sahiptir. Dental tomografi sonuçları tedavi için yol gösterici niteliktedir.

Dental Tomografi Çekimi Nasıl Yapılır?

  • Dental tomografi tetkiki diş hekimleri tarafından, klinik koşullarda gerçekleştirilir.
  • Dental tomografi diş hekimliğinin en önemli tanı araçlarından biridir. Zira dişler ve kemiklerin görüntülenmesi konusunda en yüksek verim veren teknolojidir. Diş hekimi hastanın diş yerleşimini dental tomografi sayesinde daha doğru analiz eder ve en doğru tedavi planlamasını gerçekleştirir.
  • İlk olarak hasta, radyografi çekimi yapılacak alana yönlendirilir.
  • Dental tomografi bununla birlikte radyografi yapılamayan vakalarda (büyük metal objelerin varlığında veya diş çekimi gibi durumlarda) başarı ile kullanılabilmektedir.
  • Sonrasında hastanın ağzının içerisine yerleştirilen bir çeşit kafes yapısındaki dental tomografi cihazı, çekim yapılacak alana yerleştirilir.
  • Dental tomografi, ağız ve dişlerdeki sorunların teşhisinde, ve tümörlerin tespit edilmesinde büyük bir başarıya sahiptir. Dental tomografi sonuçları tedavi için yol gösterici niteliktedir.
  • Hasta uygun pozisyona getirilir. Bu sayede görüntülenmek istenen alana dair daha sağlıklı veriler alınır.
  • Dental tomografi cihazı ilk olarak görüntülenmek istenen alanı tarar, ve görüntüleri üretmeye başlar. Birkaç saniye gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan bu işlem sırasında hastanın nefesini tutması beklenir.
  • Dental tomografi çekimi tamamlandıktan sonra elde edilen görüntüler diş hekimi tarafından incelenir ve analiz edilir.
  • Diş hekimi, dental tomografinin sunduğu görüntüler üzerinde yaptığı analizlerin ardından tedavilerin nasıl uygulanması gerektiği konusunda hastayı bilgilendirir.
  • Dental tomografi tetkiki, hasta açısından ağrısız, sıkıntısız ve konforlu bir işlemdir. Fakat radyasyona karşı aşırı hassasiyeti olan bazı hastalar minimal düzeyde de olsa rahatsızlık hissedebilirler. Bu gibi durumlarda diş hekimi tarafından bazı özel önlemler alınarak hastanın rahatlatılması sağlanır.

Dental Tomografi Ne Zaman Çektirmeliyim?

Dental tomografi çekimi diş hekimiz tarafından, gerekli görüldüğünde uygulanan bir tetkiktir. Özellikle tedavinin planlandığı aşamada ihtiyaç duyulur. Özellikle implant tedavileri öncesinde dental tomografi çekimi büyük fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte dişlerde gözle görülmeyen anormalliklerin ve ağızdaki tümörlerin tespiti için de dental tomografiye başvurulmaktadır.

Dental Tomografi Kullanım Alanları Nelerdir?

Dental tomografi teknolojisi dişler ve kemiklere dair detaylı görüntüler elde etmek için kullanılmaktadır. Dental tomografinin kullanım alanlarını tek tek incelemek gerekirse:

Diş Çekimleri

Dental tomografi, diş çekimlerinden önce dişlerin ağızdaki yerleşimini analiz etmek için kullanılmaktadır. Diş hekimi bu sayede detaylı bir inceleme yaparak doğru tedavi planlamasını gerçekleştirir.

Diş İmplantları

İmplant tedavisi uygulanmadan önce diş etlerinin ve çene kemiklerinin tedaviye uygunluğunu değerlendirmek için dental tomografiye başvurulur. Ardından implantların yerleşimine karar verilir.

Ağız İçerisinde Bulunan Büyük Metal Objeler

Dental tomografilerin en önemli kullanım alanlarından biri de ağızda yer alan metal objelerin yerinin tespit edilmesidir.

Ağız ve Dişlerdeki Anormalliklerin Tespiti

Ağız ve dişlerde meydana gelen anormalliklerin tespitinde kullanılan en önemli teknoloji dental tomografidir. Dental tomografi sayesinde söz konusu anormallikler erken aşamada teşhis edilebilir ve zamanında, doğru tedavi gerçekleştirilebilir.

Ağız İçerisinde Bulunan Tümörlerin Tespiti

Dental tomografi teknolojisi, ağızda yer alan tümörlerin teşhis edilmesi açısından diş hekimlerine büyük avantaj sağlamaktadır. Tümörlerin erkenden tespit edilip, olumsuz sonuçlar doğurmadan evvel tedavi edilebilmesini sağlar.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Muayenesi

Sanal Doktor Görüşü