Çocuklarda İlk Diş Muayenesi

Sayfa İçeriği

Yetişkinlik döneminde ağız ve diş sağlığı açısından bir sorun yaşamamak için çocukken diş hekimi kontrollerine gitmek büyük bir önem taşıyor. Pek çok insan çocukluk yıllarından kaynaklanan diş hekimi korkusu yüzünden kontrol randevularını ihmal eder ve ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalır. Oysa doğru zamanda, doğru koşullarda gerçekleştirilen ilk diş muayenesinin ardından korku gelişmez ve ilerleyen yaşlarda sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün olur. Süt dişleri adını verdiğimiz ilk dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte çocukların diş bakım ve temizliğine dair alışkanlıkları kazanması gerekir. Zira süt dişlerinin sağlıklı şekilde sürmesi, daimi dişlerin düzgün şekilde çıkması için önemlidir.

Aileler zaman zaman “nasıl olsa dökülecek” düşüncesi ile süt dişlerine gereken özeni göstermezler. Süt dişlerinin bakımı ve temizliği ihmal edilir. Bu hata ilerleyen aşamalarda çocukların büyük sorunlarla karşılaşmasına yol açar. Düzenli şekilde diş hekimi kontrollerine götürülen çocukların ciddi sorunlarla karşılaşma riski daha düşüktür.

Çocukların ilk diş muayenesinde gereken kontroller yapılır, çocuğun korkusunu yenmesi sağlanır. Burada asıl amaç çocuğun sonraki kontrol randevularına daha rahat gelmesini sağlamaktır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, çocuklar için ilk diş muayenesine dair bilinmesi gerekenleri anlattı.

Çocuklarda Diş Kontrollerine Erkenden Başlamanın Avantajları

Çocuklarda erken başlayan diş hekimine gitme alışkanlığının sürdürülebilir ve en az müdahale ile olabilmesi adına şunlara dikkat etmek gerekir.:

  • Diş hekiminize düzenli gidiniz. Çürüklerin ilerlemeden tespiti ve müdahalesi ileriki süreçte ortodontik tedavi ihtiyacı gibi daha kapsamlı tedaviler için önlem olur.
  • Düzenli gittiğiniz diş hekiminde sürekli kayıtların güncellenmesi, her şeyin kontrol altında gitmesini sağlar. Düzenli gitmeniz, her seferinde ara yüzde çürük tespiti için film çektirmenizi ve çocuğunuzun gereksiz yere radyasyona maruz kalmasını engeller.
  • Ancak bunun için ara yüz çürük tespitinde dijital tarama ile bu işi film çektirmeye gerek kalmadan yapabilen ve bu olanaklara sahip hekimleri tercih etmeniz gerekir.  bu uygulama özel bir ekipman gerektirir.
  • 6 ayda bir yapılan bu işlem görüntüleri saklanabildiğinden yeni kayıt alındığında  önceki ile kıyaslanma ve ilerleme olup olmadığına objektif olarak karar verebilme şansı verir.

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Öncesi Aileler Neler Yapmalı?

  • Diş hekimine gitmeden önce çocuklara konu ile ilgili, yaşlarına uygun bazı video veya animasyonlar izletilebilir. Bu sayede çocuk neler ile karşılaşacağını bilir. Bilinmezliğin korkusuna kapılmaz. Bu korku gelişme riskini azaltır.
  • İlk diş muayenesinin çocuklar için keyifli bir deneyim olması gerekir. Bu yüzden çocuğun kendisini iyi ve keyifli hissettiği bir gün seçilmelidir. Bu sayede çocuğun daha istekli şekilde muayeneye gelmesi sağlanır.
  • Çocuklarınızı korkutmak veya cezalandırmak için “seni dişçiye götürürüm, sana iğne yaptırırım” gibi ifadeler kullanmaktan kaçınılmalı, tedavi ve muayenenin çocukların zihninde bir ceza gibi kodlanmasından sakınılmalı.

Çocukların İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Ailelerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi, çocukların ilk diş muayenesinin ne zaman yaptırılması gerektiğidir. Bu soruyu Dünya Sağlık Örgütü, “ilk dişlerin sürmeye başladığı dönem” olarak yanıtlıyor. Bu da çoğun ilk altı ay ve 1 yaş arasında yer alan dönemde diş hekimine götürülmesi gerektiği anlamına gelir. Süt dişleri çıkmaya başladığında çocuğunuz için ilk diş hekimi randevusunu alabilirsiniz. 

İnsan sağlığı açısından birçok problem, erken aşamada tespit edilirse tedavinin başarı oranı artar, tedavi süresi de kısalır. Sadece dişlerin kontrolü değil aynı zamanda çene eklemi sorunları da diş hekimi kontrolleri sayesinde erken aşamada teşhis edilebilir. Yanlı çene kapanışı ve benzeri sorunlar aileler tarafından fark edilemeyebilirken diş hekimlerinin yaptığı muayene ile sorun, kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Bu da erkenden tedaviye başlanmasına ve çocuğun ilerleyen yıllarda sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak sağlar. İlk diş muayenesinde çocuklara ağız ve diş temizliğini nasıl yapacakları da detaylı ve eğlenceli şekilde anlatılır. Bu konuda bilinç kazandırılır.

Çocukların İlk Diş Muayenesi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuzu ilk diş muayenesine götürmeden önce dikkat etmeniz gereken konuları sıralamamız gerekirse:

  • Çocuğunuzu rahatlatmak için “acımayacak, korkma, çok canın yanmayacak, geçecek” gibi cümleler kurmaktan kaçının. Zira bu gibi cümleler çocuklarda ters etki yaratır. Korkulacak bir durum olduğunu ve ailesinin kendisini teselli etmeye çalıştığını düşünür. Yani bu cümleleri kurarsanız farkında olmadan çocuğun zihnindeki korkuyu yaratmış veya pekiştirmiş olursunuz.
  • Diş muayenesinin öncesinde çocuklara ödül veya hediye vaatleri verilmemeli. Bu da çocuğun zihnindeki korku duygusunu pekiştirecektir.
  • Çocukların deneyimlemedikleri ve bilmedikleri bir durumdan korkmaları son derece anlaşılır bir durumdur.
  • İlk randevuya çocuk, anne ve babasıyla gelmelidir.
  • Muayeneye gelirken aksi belirtilmediği sürece çocuğun tok gelmesi tavsiye edilir.
  • Bu muayene sırasında çok fazla işlem yapılması için herhangi bir ısrarda bulunulmamalıdır.
  • Zira işlem süresi uzadıkça çocuk huzursuz olmaya ve sıkılmaya başlar.

Çocukların İlk Diş Muayenesinde Neler Yapılır?

İlk diş muayenesinde çocuklar detaylı bir kontrolden geçirilir. Sadece dişler değil aynı zamanda ağzın kapanışına dair herhangi bir sorun olup olmadığı da incelenir. Eğer çene eklemi ile ilgili bir sorun varsa, aile bu durum hakkında bilgilendirilir. İlk muayenede çocuğun korkmasına neden olacak zorlayıcı veya acı verici herhangi bir işlem yapılmaz. Bu yüzden ailelerin de en az çocuklardan bekledikleri kadar rahat olması, gerginliklerini çocuğa yansıtmaması gerekir.

Çocuklar Kaç Yaşında Diş Hekimine Gitmeye Başlar?

Çocukların altıncı ay ile bir yaş arası dönemde süt dişlere çıkmaya başlar. Bu dönem çocuğun ilk diş muayenesine gitmesi gereken dönemdir. Süt dişlerin çıkması iki buçuk yaşına kadar devam eder. İlk süt dişlerin çıkması ile birlikte çocukta ağız ve diş bakımı alışkanlıklarını edinmesi gerekir. Diş hekimleri çocuk ve aileyi bu konuda bilgilendirir. Bu kontrol randevuları sırasında önleyici, koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile çocukların büyük bir sağlık sorunu yaşaması engellenir.

Siz de süt dişleri çıkmaya başlayan çocuğunuzu ilk diş muayenesi için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’u ziyaret edebilirsiniz. AHALE

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Muayenesi

Sanal Doktor Görüşü