Tam Diş Protezi
Tam diş protezi veya bir başka deyişle total protezler, doğal dişlerin kaybından dolayı çiğneme ve konuşma fonksiyonu zarar gören hastalar için uygulanan bir tedavi yöntemidir, implant seçeneği olmayan hastalara uygulanır, alt ve üst çenede tüm dişleri içerir. İyi çiğneme, besinlerin sindirilebilmesi açısından büyük önem taşır. Total protezler, çiğneme fonksiyonunun yeniden kazanılması, hastanın konuşabilmesi ve gülüş estetiğinin sağlanması için tam diş protezi uygulanır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, tam diş protezlerini sizler için anlattı.
Tam Diş Protezi (Total Protez) Hangi Durumlarda Kullanılır?
Tam diş protezleri travmadan, çürüklerden veya kemik erimesinden kaynaklı olarak dişlerinin tamamını kaybeden hastalara uygulanır. Alt ve üst çene üzerine dokudan destek alınarak oturtulur. Hareketli protezlerdir.
Tam Diş Protezi (Total Protez) Kimlere Yapılır?
Diş, alveol kemiği, diş eti ve çevre doku kayıplarını tamamlayan aparatlar diş protezi olarak adlandırılır. Kimi zaman tek bir diş veya diş parçası kaybedilirken kimi zaman da çenenin geniş bir bölümü kayıp yaşayabilir. Prostodonti hekimleri total protezleri, doğal dişlerinin tamamını kaybeden hastalara çiğneme ve konuşma fonksiyonunu yeniden kazandırmak için uygularlar. Tam diş protezleri aynı zamanda hastaların gülüş estetiğini de yeniden kazanmasını sağlar.
Tam Diş Protezleri (Total Protez) İle Estetik Görünümü Sağlamak Mümkün Müdür?
Tam diş protezlerinde dudak ve yanak dolgunluğu sağlanmış olur. Bu sayede hasta daha genç bir görünüm kazanır. Bunun yanı sıra tüm dişler estetik ölçülere uygun şekilde dizildiği için bütünlüklü bir gülüş estetiği de sağlanmış olur.
Tam Diş Protezlerinin İlk Kullanıldığı Sırada Hastayı Neler Bekler?
Total protez ilk kullanıldığında hastanın ağzında yabancı bir cisim hisseder ve protez hastaya büyük gelebilir. Bununla birlikte yanak ve dudaklarda dolgunluk hissedilir. Total protezler ne kadar ince yapılasalar da hasta ağzında şişkinlik hisseder. Alt protez daha çok hareket eder ve zaman zaman yerinden çıkabilir. Hastaların alt proteze alışma süreci, üst proteze alışmasından daha zorlu olmaktadır. Ve daha uzun zaman alır. İlk günler salgı bezleri uyarıldığı için hasta ağzında daha fazla tükürük hisseder. Bu durum zamanla normal seviyelere iner. Tam diş protezi kullanan hastalar diş hekiminin verdiği randevulara giderek gereken düzeltmeleri yaptırmalıdırlar. Birkaç haftalık kullanımın ardından ağız içi dokular total proteze uyum sağlar.
Tam Diş Protezlerinin Sabit Durmaları Sağlanabilir Mi?
Tam diş protezleri özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırıldığında kullanım şikayetlerini azaltır. Ancak bu sorunu kökünden çözmek için en ideal yöntem implant üstüne özel tutucular ile yerleştirilen protezlerdir.
Overdenture Porotez Yapımı İçin Kaç İmplant Gerekir?
İmplant sayısına hastanın mevcut kemik miktarı ve kemik yoğunluğuna göre karar verilir. Genellikle iki ila dört implant yeterli olmaktadır. Hem ağız içi dokulardan hem de implant dokusundan destek alan bu protezleri kullanmak daha konforludur. Konuşma sırasında ağızdan çıkma sorunu veya yemek yerken protezin yerinden oynama sorunu bu sayede çözülebilmektedir. Ayrıca bu protezlerde vuruk olasılığı da son derece düşüktür.
Tam Diş Protezlerinin (Total Protezlerin) Yapımı Kaç Gün Sürer?
Total protez tedavisi genellikle beş seans içerisinde tamamlanabilmektedir. Bu beş seans ise on-on beş günlük bir zaman dilimine yayılır. Provalar sırasında dişlerin şekline ve rengine hastanın istekleri dikkate alınarak karar verilmektedir.
Tam Diş Protezlerinin Bakımı ve Kullanımı Nasıldır?
Protez kullanan hastaların protezleri uyumadan evvel muhakkak çıkartması gerekir. Protezler su dolu bir kapta bekletilmelidir. Zira protezler hiç çıkarılmadığı takdirde kişinin damaklarında mantar enfeksiyonu yaşanabilmektedir. Çıkarılan protezler peçeteye sarılmalı ve kuru bir ortamda bekletilmemeli su dolu kapta bekletilmelidir. Su içerisine özel temizleyici tabletler bırakılabilir. Fakat protezlerin de tıpkı doğal dişler gibi günde iki defa fırçalanması gerekir. Hijyen ve bakıma özen gösterildiği takdirde hiçbir renklenme olmadan uzun yıllar kullanılabilmektedir.
Total protezlerin kullanım ömrüne dair kesin bir süreden bahsetmek doğru değildir. Hastaların yaşayacağı ani kilo kayıpları, kemik erimesi rahatsızlığı ve benzeri faktörler protezde bollaşma yaşanmasına sebep olabilmektedir. Hijyen ve bakımın doğru yapılması da protezlerin kullanım ömrünü uzatabilmektedir.
Bollaşan ve Kırılan Tam Diş Protezlerinin Tamiri Mümkün Müdür?
Hastanın kullandığı tam diş protezinde diş aşınması veya benzeri sorunlar yoksa özel beslenme materyalleri kullanılarak protezler yeniden damaklara uyumlu hale getirilebilir. Protez kırıldığı veya dişlerden biri düştüğü takdirde de protez tamir edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda protez bir, iki gün içerisinde tamir edilerek hastaya teslim edilebilmektedir.
Tam Diş Protezlerinde (Total Protezlerde) Yemek Yeme ve Çiğneme Fonksiyonları
Protezler yeni kullanılmaya başlandığı dönemde hasta ilk olarak yumuşak gıdalarla beslenmelidir. Besinler küçük parçalara bölünerek ve yavaşça çiğnenerek tüketilmelidir. Yemek yediğiniz sırada çenenizin her iki bölümünü ve arka dişlerinizi de kullanarak çiğnemeye özen gösterilmelidir. Protez kullanımında yeterince tecrübe edinmeden sert gıdaları çiğnemeye çalışmayın. Protezlerle çiğnemeyi öğrenmek biraz zamanınızı alabilir. Örneğin ağzınızda protez varken etin kemiğini hissedebilmeniz kolay değildir. Kemikli yiyecekleri tabakta kemiklerinden ayıklamalı ve sonrasında çiğnemeye başlamalısınız.
Tam diş protezleri ile eskiden olduğu gibi normal şekilde yemek yiyebilmeniz için 6-8 haftalık bir alışma sürecine ihtiyacınız olabilir. İlk haftalarda ön dişlerinizle ısırmaktan kaçınmanız tavsiye edilir. Bu durum protezin arka kısmının, ağız içi dokulardan uzaklaşmasına yol açar. Başlangıç aşamasında yanak ve dudaklarınızı ısırabilirsiniz. Bu yüzden mümkün olduğunca dudaklarınız kapalı şekilde yemek yemeniz gerekir. Unutmamak gerekir ki protezlerle sahip olduğunuz çiğneme gücü, doğal dişlerinize kıyasla 1/3 veya 1/6 oranında daha azdır.
Tam Diş Protezlerinde (Total Protezlerde) Konuşma Fonksiyonu
Protez kullanmaya başladığınızda konuşma fonksiyonunu sağlamanız bir miktar zaman alabilir. Yüksek sesle okuma çalışması yaparak alışma sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Kelimeleri doğru telaffuz edemediğinizde sürekli olarak tekrar çalışması yapabilirsiniz. İlk zamanlar güldüğünüz veya öksürdüğünüz zamanlarda protez yerinden oynayabilir. Bu gibi durumlarda tekrar yerine oturtmak için dişlerinizi yavaşça sıkabilir ve ardından yutkunabilirsiniz.
Tam Diş Protezlerinin (Total Protezlerinin) Kontrolü
Tam diş protezi kullanan hastalar da tıpkı diğer herkes gibi belli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gitmelidir. Protez altındaki dokular zaman içerisinde bazı faktörlerden dolayı değişebilmektedir. Bu gibi durumların hastanın genel sağlık durumu ile yakın bir ilişkisi vardır. Zaman içerisinde protez, hastanın ağız içi dokuları ile uyumunu kaybedebilir. Bu durumu zamanında fark edemezseniz dokularınız zarar görebilir. Bu durum ağız içi lezyonlarına neden olabilir. Bu yüzden yılda en az bir defa diş hekimi kontrolüne gitmeniz gerekir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.