Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Sayfa İçeriği

Protetik diş tedavisi, zarar gören veya eksilen dişlerin kaybettiği işlevselliği ve estetiği yeniden kazanmaları için uygulanan bir dizi işleme verilen genel isimdir. Protetik tedaviler hastanın ağzına göre özel olarak tasarlanan yapay diş ve kaplamalarla gerçekleştirilir. Köprüler, protezler ve implantlar protetik tedavide kullanılan bazı araçlardır. Kişinin ihtiyaçlarına en doğru cevabı verecek uygulama tercih edilir. Protetik tedavilerde hastanın ağız yapısı detaylı biçimde analiz edilir ve sonrasında diş hekimi tarafından tedavi planlaması gerçekleştirilir. Sonrasında hastanın ağzından ölçü alınarak ona özgü tasarlanan protetik yapılar üretilir. Protetik tedavi sonrasında hasta hem fonksiyon hem de estetik kaybını gidermiş olur. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, protetik tedavilere dair bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Halk arasında protez diş tedavisi olarak da bilinen protetik tedavi, hastanın yaşam kalitesini arttırmak, kaybedilen dişlerin yarattığı işlevsel bozukluğu gidermek ve gülüş estetiğini yeniden kazandırmak için uygulanır. Protetik tedavi sonrasında konuşma ve çiğneme gibi dişlerin temel işlevleri sağlanmış olur. Hasta hem fiziksel hem de psikolojik açıdan kendisini daha iyi hisseder.

Dişlerimiz kimi zaman çevresel etkenler kimi zaman da genetik faktörler nedeniyle kalıcı veya geçici şekilde zarar görebilir. Özellikle dişlerin kaybedilmesiyle sonuçlanan durumlarda kaybedilen dişin işlevinin yeniden kazanılması ve estetik sorunların giderilmesi için protezlere gereksinim duyarız. Protezler hareketli veya sabit olmak üzere 2 ye ayrılır.

Protetik Diş Tedavisi Neden Yapılır?

Protetik diş tedavileri kaybedilen dişler yerine protez konularak hastanın diş fonksiyonlarını kullanabilmesini sağlamak ve gülüş estetiğini tamamlamak için yapılır. Bunun yanı sıra, ses tınısının anlamlı şekilde çıkmasında diş minelerinin etkisi vardır. Mine tabakasında meydana gelen hasarlar protetik tedavi ile giderilebilmektedir.

Pürüzlü, kırık, şekilsiz veya kötü görünen mine bölgesinin yeniden estetik görünüme kavuşmasını sağlar.

Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Protetik tedavi diş kaybı yaşayan kişilere, dişlerinden doku ve madde kaybeden kişilere uygulanmaktadır. Travma veya hastalıklar neticesinde diş kaybı yaşayan kişilere de protetik tedavi uygulanmaktadır.

  • Mine kayıplarından ötürü fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayan kişilere
  • Her türlü diş eksikliği olan kişilere
  • Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilere
  • Mine kaybı yaşayan kişilere
  • Diş fonksiyonlarında sorun yaşayan kişilere
  • Çene kemiğinde şekil bozukluğu sorunu yaşayan kişilere protetik diş tedavisi uygulanabilmektedir.

Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız içi restorasyon uygulamalarında genellikle sabit, hareketli ve implant üstü protezler kullanılır. Kullanılacak materyale karar verilirken, hastanın ihtiyaçları ve ağız yapısı dikkate alınır. Sabit protez uygulamaları şu şekilde gerçekleştirilir:

  • İlk olarak hastadan ölçü alınır. Restorasyon uygulanması düşünülen dişin orijinal formuna uygun biçimde laboratuarda protezler tasarlanır. Tasarım ve üretim sırasında mine rengine de özen gösterilir.
  • Sonrasında bir ön prova alınır.
  • Son provada laboratuarda üretilen porselen yapının hastanın tüm diş ve dokularıyla uyumu kontrol edilir. Protez; ağırlık, doku, renk ve estetik kriterlere göre değerlendirilir. Hastanın fonksiyonlarını geri kazandığından ve estetik bütünlüğünün tamamlandığından emin olunur. Mine yapısının parlatılması için de son olarak laboratuar ortamında cilalama işlemi yapılır.
  • Cila ve simantasyon aşamasının ardından sabitleme öncesi son kez hastanın onayı alınır. Sonrasında da özel yapıştırıcılar ile protez sabitlenir, fazlalıklar giderilir ve restorasyon işlemi tamamlanmış olur.
  • Bu aşamanın sonunda hasta kişisel kullanım ve bakım konusunda bilgilendirilir.

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Sabit Protez Türleri Nelerdir?

Metal Destekli Porselen Kaplama

Bu kaplamaların dışarıdan görünümü porselendir. Ancak iç kısmı metal kaplamalardan üretilir. Bu malzemenin ışık geçirgenliği minimal seviyededir. Estetik amaçlı restorasyonlarda ilk tercih değildir. Daha ekonomiktir.

Seramik Kaplama

Estetik görünümü önceleyen hastalar için en sık tercih edilen yeni nesil kaplama malzemesi olarak öne çıkar. Seramik kaplama, porselen malzemenin güçlendirilmiş bir versiyonudur. Bunun yanı sıra doğal ve estetik görünümünden dolayı ön dişlerin restorasyonunda tercih edilmektedir.

Zirkonyum Odaklı Kaplama

Doğal diş görünüme yakın restorasyon malzemesidir. Metal desteli porselen restorasyonlara alternatif olarak kullanılabilir. Ağzında metal istemeyen veya metal allerjisiolan hastalarda, geniş dişsiz boşluklarda tercih edilebilir. Metal destekli. porselenlerde alt yapı malzemesi metalken, zirkonyum restorasyonlara alt yapı malzemesi zirkondur. Her ikisinde de üst yapıda aynı porselen malzeme kullanılır. Işık geçirgenliği metalden daha iyidir ancak seramiklerden kötüdür. Zirkonyum insanlarda değerli bir malzeme algısı yarattığından ’en iyi restorasyon zirkonyumdur’ diye yanlış bir algı vardır. Bir de yeterli bilgiye sahip olmayan ne yazık ki zirkonyuma yatırım yapmış teknisyenlerin yanlış yönlendirmesine maruz kalıp hastalarını doğru yönlendirmeyen hekimler bu duruma sebep olmaktadır. Bu tedaviyi size öneren hekiminize neden zirkonyum sorusunu sorun, mantıklı bir cevap aldığınızda ilerleyin. Aksi taktirde uzman bir görüşe başvurun. Unutmayın, önceliğiniz estetik ise en estetik malzeme seramiktir. Ardından zirkonyum gelir ve son sırada da metal destekli porselenler yer alır. Lamina dişlerin yalnızca ön yüzeyi aşındırılır. Tümüyle estetik amaçlıdır. Laminada kullanılan malzeme ise cam seramiktir.

İmplant

Eksik dişlerin varlığında ve diş eksikliklerinin giderilmesi için sağlıklı dişlerinin kesilip destek olarak kullanılmasını istemeyen hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir.Çene kemiğine yerleştirilen ve titanyum malzemeden üretilen implantların üzerine zirkonyum ve porselen malzeme kullanılarak üretilir.

Protetik Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  • Hastanın kaybettiği çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını yeniden kazanmasını sağlar.
  • Estetik açıdan bir bütünlük yaratır. Gülüş estetiğini sağlar ve yüz mimiklerinin rahatça kullanılabilmesine olanak sağlar.
  • Sosyal ve psikolojik açıdan hastanın kendisini iyi hissetmesini sağlar.
  • Ağız sağlığının korunmasına ve bazı hastalıklara dair risk faktörlerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Protez Dişlerin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Protez dişlerin üretiminde kullanılan materyale ve hastanın protezlerine nasıl baktığına göre kullanım ömrü değişmektedir.5 yılda bir protezlerinizin değiştirilmesi gerekir söylemlerine itibar etmeyin.

Protetik ve Protez Aynı Şey Mi?

Hayır. Protetik kavramı tedavi işlemlerinin tümünü kapsarken, protez kelimesi ise sadece kullanılan malzemeyi ifade eder.

Protetik Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Protetik diş tedavisinin ne kadar süreceği her hasta için farklılık göstermektedir. İlk olarak çekilmesi gereken dişler varsa doku ve boşluk alanlarının hazırlanması için 2-3 aylık bir zamana ihtiyaç duyulur. Ardından protez için gereken ölçüler alınır, provalar yapılır ve hastanın onayı alınır. Protetik diş tedavisi genellikle 4 seans içerisinde tamamlanabilmektedir. Başlangıçtan itibaren iki ila üç hafta içerisinde protetik diş tedavisi tamamlanır.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Protetik Diş Tedavileri

Sanal Doktor Görüşü