Sabit Diş Protezi

Sayfa İçeriği

Sabit diş protezi eksilen dişleri kalıcı olarak telafi etmek için uygulanan bir diş tedavisidir. Sabit diş protezleri diş implantı veya köprü yardımı ile uygulanır. Doğal dişlere benzeyen, estetik ve işlevsel açıdan çözüm sunan etkili bir tedavidir. Sabit diş protezleri, kaybedilen dişlerden kaynaklanan tüm sorunların giderilmesini sağlar. Sabit diş protezi uygulandıktan sonra hasta yeniden estetik bir gülüşe ve güçlü bir çiğneme fonksiyonuna sahip olur.

Sabit Diş Protezi Nedir?

Köprü, kaplaman veya kron olarak da adlandırılan sabit protezler, hastanın ağzında az sayıda diş kaybı varsa tercih edilir. Destek dişler kesilerek laboratuarda hazırlanan protezlerin bu noktaya yapıştırılması ile uygulanır. Bu protezler hasta tarafından çıkartılamazlar ve dışarıdan bakıldığında görünen kısımlara uygulanır. Takılıp çıkartılabilen hareketli protezlere kıyasla hasta tarafından kabul edilmesi ve kullanılması çok daha kolaydır. Buna karşın sabit protez uygulanabilmesi için bazı koşulların oluşması gerekir. Ölçü alındıktan sonra üç-dört seans içerisinde dişler hazırlanmaktadır. Bu süreç genellikle bir hafta içerisinde tamamlanır. Protez metal destekli seramik, porselen ve porselen laminate gibi farklı malzemelerden üretilebilmektedir. Hastanın ağzına en uygun malzeme diş hekimi tarafından seçilir.

Sabit protezler üretilirken dayanıklılık özelliğinden dolayı alt yapıda metal malzemeler tercih edilir. Bunun yanı sıra üst yapıda estetik görünümünden dolayı seramik malzeme tercih edilmektedir.

Sabit Diş Protezi Nasıl Yapılır?

Sabit diş protezi tedavisi uygulanırken ilk evre diş hekimi hastanın genel sağlık durumu ve ağız yapısına dair detaylı bir analiz ve değerlendirme yapar. Bu noktada dijital tarama ve görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. İmplant destekli protez uygulamalarında ise diş implantlarının diş hekimi tarafından uygun bölgelere yerleştirilmesi gerekir.

Protetik tedavinin hazırlık evresinde diş hekimi, protez için hastanın ağız içinden ölçüler alır. Sonrasında da hasta ile uyumlu form ve renk tercihinde bulunur. Sonrasında dental teknisyenler, kişiye özel olarak hazırladıkları protezi üretirler. Sonrasında da diş hekimi hastanın ağız yapısına uygun biçimde protezi yerleştirir.

Son kontrollerin ve şekillendirmelerin tamamlanması ile birlikte hasta estetik, fonksiyon ve kullanım rahatlığına kavuşmuş olur.

Sabit Diş Protezleri Hangi Durumlarda Uygulanır?

Sabit protezler birçok diş sorununun tedavisi için etkili bir çözüm niteliğindedir. Sabit protezlerin kullanılabileceği durumları sıralamamız gerekirse:

Sabit protezler bunların yanı sıra çok sayıda farklı diş probleminin tedavisinde de kullanılmaktadır. Fakat her hastaya sabit protez uygulanamaz. En doğru tedavi planlaması ihtiyaçlarınız doğrultusunda diş hekiminiz tarafından yapılır.

  • Hastanın bir veya birden fazla diş kaybı yaşadığı durumlarda, eksik dişlerin kalıcı olarak telafi edilebilmesi için uygulanmaktadır.
  • Diş eksikliğinin yol açtığı estetik kusurları ortadan kaldırmak, doğal ve estetik bir görünüm kazandırmak için kullanılır.
  • Dişlerin kaybedilmesinden dolayı bozulan çiğneme fonksiyonunun yeniden kazandırılması için uygulanır.
  • Kaybedilen dişe komşu olan dişlere dayalı bir köprü oluşturarak sabit protez kullanılır.
  • Çene kemikleri uygun olduğu zaman implantlar üzerine sabit protezler uygulanabilir.
  • Aşınan, çürüyen veya hasar gören dişlerin restorasyonunda sabit protezlerden faydalanılmaktadır.

Sabit Protezlerin Avantajları Nelerdir?

Sabit protezler, diş kayıplarının neden olduğu işlevsel ve estetik problemler karşısında çok sayıda avantaj sağlamaktadır. Bunları sıralamamız gerekirse:

  • Porselen ya da seramik materyal kullanılarak üretilen sabit protezler, adeta doğal dişler gibi estetik bir görünüm kazanmanızı sağlar.
  • Sabit protezler, diş kayıplarını kalıcı şekilde giderir. Dolayısıyla hareketli protezlere kıyasla çok daha güçlü bir çiğneme fonksiyonu sunmaktadır.
  • Diş implantları veya köprüler yardımı ile sabitlenen bu protezler, hareketli protezlere kıyasla çok daha dayanıklıdır ve uzun kullanım ömrüne sahiptirler.
  • Hastanın konforu ve uyumu açısından da büyük avantaj sağlamaktadır.
  • Sabit protezlerin dişlere zarar verme olasılığı çok daha düşüktür. Sabit protezlerin komşu dişler üzerindeki etkisi de minimal düzeydedir.
  • Estetik kusurları giderirken aynı zamanda dişlerin fonksiyonlarını da iyileştirmektedir.
  • Sabit protezlerin bakımı da tıpkı doğal dişler gibidir. Bakımı da daha kolaydır.
  • Tüm bunların yanı sıra implant destekli sabit protezler, çene yapısını da desteklemektedir.

Sabit Diş Protezi Çeşitleri

Sabit diş protezleri, geniş bir yelpazede karşımıza çıkar. Porselen kaplama köprüler, metal destekli porselen kron ve köprüler, implant destekli protezler, metal seramik protezler, kombine protezler v.s

Bunlar arasında porselen kaplama köprüler, doğal diş rengine en yakın görünümü sağladığı için estetik açıdan birinci tercih konumundadır. İmplant destekli protezler ise çene yapısını güçlendirmek isteyen hastalar için eşsiz bir çözüm niteliğindedir. Metal destekli porselen kron ve köprüler ise dayanıklı olması ile öne çıkar. Tam seramik protezler de estetik açıdan kusursuza yakın sonuçlar verir.

Kombine protezler ise aynı anda hem dayanıklılık hem de estetik arayan hastalar için önemli avantajlar sağlar. Sabit protez türlerinin her biri hastanın gereksinimlerine göre tercih edilir ve kullanılır.

Sabit Diş Protezlerinin Bakımı ve Temizliği

Sabit diş protezlerinin temizliği ve bakımının düzenli olarak yapılması, protezin kullanım ömrünü uzatmaktadır. İşte sabit protezlerin bakım ve temizliği için dikkat edilmesi gereken konular:

Diş İpi Kullanımı

Diş ipi kullanmak protezler arasındaki ve diş eti çevresinde biriken besin artıklarını, plakları temizlemek için en etkili yöntemdir.

Yumuşak Diş Fırçası Tercih Etmek

Yumuşak kıllı diş fırçaları protezlerin ve diş etlerinin hasar görmesini engeller.

Özel Protez Fırçası Kullanmak

Piyasada satılan ve protez temizliği için özel olarak tasarlanan fırçaları tercih etmek daha etkili bir temizlik sağlayacaktır.

Düzenli Diş Kontrolleri

Protez kullanan insanlar da tıpkı doğal dişlerini kullanan insanlar gibi düzenli aralıklarla diş hekimi randevularına gitmelidir.

Sağlıklı Beslenme Rutini

Protez kullanırken yapışkan ve şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Bu sayede protezler üzerinde biriken plaklardan korunabilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Protetik Diş Tedavileri

Sanal Doktor Görüşü