Diş Dolgusu Nedir?

Sayfa İçeriği

Modern diş hekimliğinin temel uygulamaları arasında yer alan diş dolgusu; çürümüş, kırılmış veya hasar görmüş dişlerin tedavi edilmesidir. Diş dolgusu, kişinin sağlığının korunması ve estetik açıdan büyük öneme sahiptir. Diş dolgusu yapılırken öncelikle dişteki çürük veya hasarlı bölge temizlenir.

Daha sonra boşluk dolgu maddeleriyle doldurularak dişin yeniden fonksiyonel hale getirilmesi sağlanır. Dolgu maddeleri gümüş dolgu (amalgam), beyaz dolgu (kompozit reçine), altın veya porselen gibi malzemelerden yapılabilir. Hangi dolgu malzemesinin kullanılacağı, hastanın ihtiyaçlarına, dişin konumuna ve diş hekiminin önerilerine bağlı olarak değişebilir. Adana Ağız ve Diş Polikliniği Dentrum, diş dolgusunda merak edilenleri anlattı.

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu; çiğneme fonksiyonunu yitirmiş, estetik bakımdan hoş görünmeyen, çürümüş, kırılmış, aşınmış ya da çatlamış dişlerin çeşitli materyallerle tedavi edilmesidir. Madde kaybına uğramış dişlere tekrar fonksiyon kazandırılması hedeflenen bu uygulamada, boşluklar kapatılarak, çürüğün daha fazla ilerlemesi ve diş kaybı engellenir.  

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş hekimliği uygulamalarından biri olan dental işlem; ağız, diş ve diş etlerinin sağlığını koruma, tedavi etme ve estetik görünümünü iyileştirmeyi amaçlıyor. Dental bir işlem olan diş dolgusu, çürük veya hasar görmüş dişlerin onarımını içeriyor. Diş dolgusu; muayene, çürüğün temizlenmesi, dişin hazırlanması, dolgu materyalinin uygulanması,  şekillendirme ve parlatma gibi adımlardan oluşuyor.

Muayene aşamasında; diş hekimi dişteki çürüğü ve hasarı değerlendirir, gerekli durumlarda röntgen isteyebilir. Daha sonra lokal anestezi koşullarında dişin sağlıklı dokusu korunarak; çürük ve hasarlı alanlar, dişin hasarlı kısımlarını alan özel bir cihaz yardımı ile ya da lazerle temizlenir. Diş, özel bir solüsyonla temizlenip dolgu için hazır hale getirilir. Sürecin sonunda dolgu materyali katmanlar halinde dişe tatbik edilir.

Dolgu sırasında dişin yapısına uyumlu farklı malzemeler tasarlanabilir. Her katman, özel bir ışık kaynağı ile sertleştirilir ve diş doğal yapısına uygun biçimde şekillendirilir. Cilalama yapılarak dolgunun doğal diş formuna uyumu ve estetik görünümü sağlanır. Diş hekimi, dolgunun ısırma ve çiğneme işlevini kontrol eder.

Ağız açıp kapatmada rahatsızlık uyandıran bir belirti olup olmadığına bakılır. Hastayı rahatsız eden bir çıkıntı, fazlalık ya da sivrilik varsa dolgu yüzeyi yeniden gözden geçirilir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Diş dolgusu çeşitleri, kullanılan malzemeye ve dolgunun uygulanma yöntemine göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde yaygın olarak amalgam, kompozit, altın ve seramik (porselen) içerikli dolgu çeşitleri tercih ediliyor.

Amalgam Dolgular:  “Gümüş dolgu” olarak da bilinen amalgam dolgu; gümüş, çinko, cıva, bakır ve kalay gibi bazı elementlerin karışımından elde edilen bir malzemedir. Bu seçenek, çiğneme kuvvetlerine karşı son derece dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Gri, metalik bir görünümü sahip amalgam dolgular, diş renginde olmadıkları için arka dişlerde kullanılabilir. Ama hastalar genel olarak estetik kaygılardan ötürü bu yöntemi çok fazla tercih etmiyor.

Kompozit Reçine Dolgular: Dişin doğal rengine uyumlu estetik ve renklendirilebilen ideal bir diş dolgu malzemesidir. Plastik ve cam karışımı bu alternatif kırık ya da çatlak diş vakaları için düşünülebilir. Amalgam dolgulara oranla daha az dayanıklıdır ve zaman içerisinde, aşınabilir ve renk değiştirebilir. Özellikle büyük diş boşluklarında çok fazla tercih edilmeyebilir.   

Seramik (Porselen) Dolgular: Porselen veya diğer seramik malzemelerden üretilen bu dolguların en belirgin özelliği renk kaybına uğramamalarıdır. Alerjik reaksiyon riski taşımaması, estetik, dayanıklı ve doğal diş rengi avantajlarını sunan seramik dolgular, laboratuvar ortamında hazırlanır. Diğer dolgu çeşitlerine kıyasla maliyeti yüksektir ve yapılması daha uzun sürer.

Altın Dolgular: Altın alaşımından yapılan altın dolgular, dayanıklı, uzun ömürlü, daha az hassasiyet oluşturur ve dişle uyumludur. Dişlerin çürük ya da kırık bölümlerini doldurmada ihtiyaç duyulan bu malzeme, pahalı ve estetik açıdan doğal görünüm sergilememesi nedeniyle fazla tercih edilmiyor.

Cam İyonomer Dolgular:  Akrilik ve ince cam tozu karışımından elde edilen cam iyonomer dolgular, diş rengindedir ve flor salınımı yaparak dişi çürüğe karşı korur. Geleneksel dolguların aksine ışık kullanılmadan sertleşebilen bu çeşitler dişe kenetlenerek olası sızıntıları önler. Dayanıklılığı düşük olduğu için genellikle süt dişlerinde veya diş eti çizgisi altında kullanılır.

Kompozit Dolgular: Estetik görünümleri ve dayanıklılıkları sebebiyle oldukça popüler olan kompozit dolgular, dişlerin doğal rengine uygun faydalarıyla dikkat çekiyor. Kolay uygulanabilen ve sertleştirilebilen bu dolgular, ön dişlerde ya da görünür bölgelerdeki çürükler ile kırıkları tedavi etmek için tasarlanır.    

Dolgu Türü Neye Göre Seçilir?

Diş dolgusu çeşidinin seçimi hekimin önerileri ve hastanın beklentileri çerçevesinde belirlenir. Diş dolgusu tercihinde şu faktörler dikkate alınır:

Dişin Konumu: Diş dolgusu seçiminde dişin konumu önemlidir.  Ağız ve çene yapısının en arka kısmında yer alan azı dişleri besinleri ezme ve öğütme işlevi görür. Bu yüzden azı dişlerde amalgam ya da kompozit dolgu gibi daha dayanıklı malzemeler kullanılır.

Hasarın Büyüklüğü: Dolgu çeşidi planlanırken dişteki hasarın büyüklüğü ve küçüklüğü de belirleyici bir faktördür. Büyük hasarlarda seramik içeriği yüksek kompozit dolgular kullanılırken, küçük hasarlar için kompozit dolgular tercih edilebilir.

Hastanın Tercihi:  Kişinin tercihi de dolgu malzemesi seçiminde rol oynar. Kimi hastalar estetik görünüme daha fazla önem verebilir. Bazıları dolgunun dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını isteyebilir.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Diş dolgusu prosedürü kişi özgü planlanır, farklıdır. Dolayısıyla işlem süresi değişebilir. Dişte çürük varsa öncelikle bu alanın iyileştirilmesi gerekir. Dişteki çürük oranı, dolgunun ağız içindeki pozisyonu, dolgu sayısı, materyalinin hazırlanması ve hastaya uygulanması gibi faktörler süreyi belirleyen faktörlerdir.  

Diş Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dolgu tedavileri genellikle lokal anestezi ortamında gerçekleşir. Dolayısıyla anestezi etkisi geçmeden katı ve sıvı besin tüketimi yapılmamalıdır. Aksi halde dil ya da dudak ısırılması sorunuyla karşılaşılabilir. Bu konuda hekimin uyarıları dikkate alınarak hareket edilmesi yararlı olacaktır.

Diş Dolgusu Sonrası Diş Hassasiyeti Normal mi?

Dolgu işlemi sonrası dişte 10-12 saate kadar ağrı ve hassasiyet görülebilir. Böyle tablolarda diş hekiminin reçete ettiği ilaçlar kullanılabilir. Söz konusu süreyi aşan şiddetli ağrılarda mutlaka hekime başvurulmalıdır. Ayrıca dolgunun büyüklüğü ve canlı dokuya yakınlık durumuna göre birkaç ay soğuk ve sıcak besin tüketiminde duyarlılık şikâyetleri gelişebilir.

Diş Dolgusu Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Diş dolgusu fiyatları, kullanılan malzemenin özelliğine, diş hekiminin deneyimine, klinikte sunulan genel hizmetlerin kalitesine göre değişebilir. Adana Ağız ve Diş Polikliniği Dentrum’un diş dolgusu uygulamaları hakkında bilgi edinmek için web sayfamızda yer alan telefon numaralarıyla iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Diş Dolgu Uygulamaları

Sanal Doktor Görüşü