Yirmi Yaş Dişleri (20’lik Dişler) Çektirilmeli Mi?
Çenenin her iki tarafında, en sonda yer alan üçüncü büyük azı dişlerine yirmi yaş dişleri veya yirmilik diş adı verilir. Ortalama 16 ila 20 yaş aralığında ortaya çıkar. Daimi dişler arasında en geç çıkan olduğu için kişinin ağzında yirmilik dişler için yeterli boşluk olmayabilir. Bu da yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmasına neden olur. Peki 20’lik dişlerin neden olduğu sorunlar başlamadan bu dişler çekilmeli mi? Adana özel ağız ve diş sağlığı polikliniği Dentrum, yirmilik dişlerle ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.
Dişlerin sağlık sorunlarına yol açtıkları zaman çekilmesi gerektiğini herkes bilir. Ancak bu durum yirmi yaş dişleri için biraz farklı. Tüm dünyada diş hekimleri henüz herhangi bir sorun yaratmayan yirmilik dişlerin çekilmesinin gerekli olup olmadığı üzerine tartışma halindeler. Pek çok aile çocuklarının yirmi yaş dişlerini herhangi bir sorun yaratmadan evvel çektirmek istiyor. Ancak uzmanlar henüz bu konuda bir fikir birliğine varmış değiller.
Yirmilik Dişler Neden Var ve Neden Sorun Çıkarıyorlar?
Üçüncü azı dişi olarak tanımlayabileceğimiz yirmi yaş dişler genel olarak onlu yaşların sonuna doğru ortaya çıkarlar. Toplamda dört adet yirmi yaş dişi vardır. Üst ve alt çenede, sağ ve sol tarafta birer adet bulunur. Yirmilik dişlerin erken evrede çekilmesini destekleyen uzmanlar, 15-25 yaş aralığında bu dişlerin çekilmesinin daha kolay olduğu fikrindeler. Genç yaşta diş köklerinin daha küçük olması, bu dişlerin daha kolay çıkartılmasını mümkün kılıyor. Bu durum hem daha güvenli bulunuyor hem de iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşiyor. Fakat başka uzmanlar da bu işlemin bazı riskler barındırdığı görüşünde. Üstelik yayınlanan akademik makalelerde yirmi yaş dişlerinin erkenden çekilmesinin, kanıtlanmış herhangi bir yararı olmadığını ileri sürüyor. Bu yüzden de diş hekimleri bu konuda fikir birliğine varabilmiş değil.
20’lik Dişlerin Çekilmesi Neden Diğer Dişlerin Çekilmesinden Daha Zordur?
Sanıldığının aksine tüm yirmilik dişlerin çekilmesi zorunlu değildir. Yirmi yaş dişlerini çektirmeden ve herhangi bir sorunla karşılaşmadan yaşantısına devam edebilen çok sayıda insan vardır.
Yirmilik dişler çene kemiğinin en arka kısmında bulunduğu için, bu dişler pek çok vakada normal çıkışlarını tamamlayamazlar. Bu dişler sağlıklı şekilde çıkamadığı için gömülü kalırlar. Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmesi kemik engelinden ötürü oldukça zordur. Bu yüzden cerrahi operasyonla çıkartılması gerekebilir.
Çeneler Küçüldü ve Yirmi Yaş Dişlerine Yer Kalmadı Mı?
Bilindiği gibi eski çağlarda atalarımız, bugün bizim yaptığımız gibi işlenmiş gıdalarla beslenmiyorlardı. Çiğ et ve sebzelerin parçalanabilmesi için daha farklı bir çene ve diş yapısı gerekiyordu. Bin yıllar içerisinde küçülen kafatasımız içerisinde yer bulmakta zorlanan yirmilik dişlerin gömülü kalması veya enfeksiyon benzeri sorunlara yol açması da doğal bir sonuç olarak öne çıkıyor.
Uzmanlar çene kemiğindeki ve kafatasındaki küçülmenin yanı sıra florür sayesinde diş çürüklerinin azalmasına da dikkat çekiyorlar. İnsanlar geçmiş yıllara kıyasla çok daha az diş kaybediyorlar. Bu da yirmi yaş dişleri için ağızda yeterince yer kalmamasının bir başka nedeni olarak öne çıkıyor.
Yirmilik Dişlerin Ağrısı Vücutta Hangi Bölgelere Etki Eder?
Yirmilik dişlerde yaşanan ağrı ve enfeksiyon vücudun başka bölgelerine de sirayet edebilmektedir. Bu yüzden tehlike arz eden durumlarda geç kalmadan müdahale etmek gerekir. Bu sayede enfeksiyonun çene kemiğine, oradan da vücudun başka kısımlarına yayılmasının önüne geçilebilir.
Çene kemiğinin en son kısmında bulunan yirmi yaş dişleri kulak önünde şiddetli ağrılara neden olabilir. Özellikle kulak ve boyun bölgesinde şiddetli ağrılara yol açan yirmi yaş dişleri, kişinin ön dişlerinde de sıkışma hissi yaratır. Bu da hastanın çene ucuna kadar basınç hissi yaratır.
Sağlıksız hale gelen yirmilik dişler çekilmediği taktirde diş etinde enfeksiyonlara, apseye ve yüzde şişmeye kadar uzanan çok sayıda olumsuz duruma yol açabilirler. Ayrıca çıkmaya çalışan yirmi yaş dişinin yarattığı baskı, diğer dişlerde çapraşıklığa ve düzensizliğe neden olabilir.
20’lik Dişlerin Sağlam Kalabilmesi İçin Hangi Önlemler Alınabilir?
Yirmi yaş dişlerinin doğası gereği çürümeye mahkum olup olmadığı da insanların merak ettiği konular arasında. Daha nadir görülse de yirmi yaş dişlerinin sağlıklı bir şekilde yaşam boyu işlevini sürdürdüğü vakalar da mevcuttur. Ağız hijyenine ve bakımına önem veren, günde en az iki defa dişlerini fırçalayan, diş ipi ve ağız bakım suyu kullanan, altı aylık periyotlar halinde düzenli diş muayenesine giden insanların 20 yaş dişlerinin sağlıklı kalması olasıdır.
Yirmi Yaş Dişleri Ömür Boyu Ağızda Kalabilir Mi?
Yazının başında da ifade ettiğimiz gibi yirmi yaş dişler her zaman sorun yaratmazlar. Ağızda düzgün şekilde çıkan, çürümeden sağlıklı şekilde korunan veya gömülü kalan yirmi yaş dişleri, nadiren de olsa sorunsuz şekilde korunabilir.
Yirmi Yaş Dişleri Erken Aşamada Çekilmeli Mi?
İlk olarak yapmamız gereken şey diş hekimi randevularımızı aksatmamak. 6 ayda bir düzenli olarak kontrole gittiğimiz süre olası tehlikelere karşı her zaman birkaç adım önde oluruz. Hasta herhangi bir sorun oluşmadan yirmilik dişlerini çektirmek isteyebilir. Özellikle yurt dışında çok sayıda genç birey, yaz tatillerinde yirmilik dişlerini çektirmeyi tercih ediyorlar. Fakat kimi hastalar ise, bir soruna neden olmadan önce yirmilik dişlerini çektirmeye yanaşmıyorlar. Elbette üçüncü azı dişleri tümüyle işlevsiz değildir. Bu yüzden hijyenini ve sağlığını koruyabildiğimiz, diğer dişler üzerine baskı yapmadıkları sürece ağzımızda kalmalarında bir sakınca yoktur. En doğru kararı hasta, kendi diş hekimiyle birlikte alabilir.
Ağız ve diş sağlığınız hakkında ipuçları ve tavsiyeler almak için bizi takip etmeye devam edebilirsiniz.
Adana 20’lik Diş Çekimi Fiyatı
Adana’da 20’lik diş çekimi fiyatları diş kliniğine bağlı olarak değişmektedir. 20’lik diş çekimi fiyatlarını belirleyen etkenler ise diş kliniğinin hizmet verdiği ilçe, semt, tedaviyi yapacak dentistin tecrübesi, dişin durumu ve operasyonda kullanılacak malzemelerin kalitesine göre değişmektedir.