Retreatment Kanal Tedavisinin Yenilenmesi

Sayfa İçeriği

Kanal tedavisinin tekrarlanmasına retreatment adı verilir. Bu işlem kök kanal içerisine uygulanan tedavinin uzaklaştırılması ve yeniden kanal anatomisine uygun biçimde tamamlanmasını kapsar. Kanal tedavisi gören dişler bazı nedenlerden ötürü tekrar ağrı, şişlik, ve işlev bozukluğu gibi semptomlar gösterebilmektedir. Böyle durumlarda kanal tedavisinin yenilenmesi gerekebilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Retreatment (Kanal Tedavisinin Yenilenmesi) hakkında merak edilenleri anlattı.

Kanal Tedavisinin Yenilenmesine Neden İhtiyaç Duyulur?

Tedavi esnasında yaşanabilecek bazı olumsuzluklar, dişin üst yapısında meydana gelebilecek bazı restoratif sorunlar, tedavi uygulanmasına karşın oluşan kemik lezyonları, iltihaplar ya da kırılmalar; kanal tedavisinin tekrarlanmasını gerektirebilmektedir. İlk olarak endodontik tedavinin aşamaları ve amaçları hakkında bilgilendirme yapmamız gerekir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kök kanal tedavisi, diş kökünün içerisinde yer alan ve kanal diye adlandırdığımız borucuklar içinde sinir ve damarlardan oluşan pulpa dokusunun hasar görmesi üzerine gündeme gelir. Çoğu zaman dış faktörler pulpa dokusunun hastalanmasına, bakteriler tarafından enfekte edilmesine, dişte şiddetli ağrılara, sıcak ve soğuk hassasiyetinin gelişmesine ve abse oluşumuna yol açabilmektedir.

Pulpa dokusunu etkileyen dış faktörlere örnek vermemiz gerekirse travma sonucu oluşan diş kırıkları, geçmişte yapılan derin dolgular, derin diş çürükleri ve kök yüzeyi açığa çıkmış, hassasiyet düzeyi yüksek dişler ve protetik nedenler sıralanabilir.

Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Kanal tedavisi birkaç farklı aşamadan oluşur. Kanal tedavisi, bakterilerin kanalın içine sızmasını engellemek ve bu bölgede bir enfeksiyon yaratmasının önüne geçmeyi hedefler. İlk aşamada çürük, eski dolgu veya kuronlar gibi tüm dış etkenlerin dişten uzaklaştırılması ve kanal girişi için gereken kavitasyon sağlanmaktadır. Ardından kök kanallarına özel ekipmanlarla giriş sağlanır. Dişin içerisinde yer alan pulpa dokusu, artık materyaller ve bakterinin üzerinde tutunabileceği bütün dokular çıkartılır. Kullanılan ekipmanlar kanal içi anatomisine uygun biçimde, kök kanalı sınırları içerisinde hareket eder. Tedavinin bu aşamasında özel yıkama solüsyonlarından faydalanılarak kanalın içerisi derinlemesine şekilde dezenfekte edilir. Bu sayede tüm artık materyaller dişten uzaklaştırılmaktadır.

Tedavinin son aşamasında dezenfekte edilen kanal kurulanır ve kök ucuna kadar kanal doldurulur. Bu sayede kanal tedavisi uygulanan dişin hem dış yüzeyi hem de kök ucu tümüyle tıkanmış olur.

Kanal Tedavisinin Yenilenmesi Nasıl Gerçekleştirilir?

Hastaların birçoğu kanal tedavisinin yenilenip yenilenmeyeceğini merak ederler. Tedavinin herhangi bir aşamasında meydana gelecek olumsuz bir durum, kanal tedavisinin başarısına etki edebilmektedir. Dişerin köklerindeki anatomik sorunlar, tedavi basamaklarının herhangi birinin doğru şekilde yapılmasına engel olabilir.

Bu duruma bir örnek vermemiz gerekirse: diş hekiminin kök ucuna ulaşamadığı vakalarda bakterilerin tamamen temizlenememesi ve dişteki enfeksiyonun varlığını sürdürmesinden söz edebiliriz. Bu gibi durumlarda tam bir iyileşme sağlanamaz.

Kanal tedavisi esnasında çalışma alanı görülemeyen bir alandır. Diş hekimi bu alanı görebilmek için röntgen, büyütme sitemleri ve kök ucu bulucular benzeri özel yardımcı ekipmanlardan faydalanırlar. Tedavi sırasında diş hekimlerinin en çok özen ve çaba gösterdiği konu dişin mevcut anatomisine sadık kalmaktır. Bu anatominin neden olduğu zorlukların üstesinden gelmek gerekir. Kanal tedavisinin tekrarlanması gereken vakalarda da önceden yapılan tedavinin çözemediği inatçı bir enfeksiyon söz konusudur. Bu enfeksiyonu ortadan kaldırmak için yine özel ekipmanlar kullanılır ve önceki tedavide meydana gelen kanal içi deformasyonu aşabilmek amaçlanır.

Kanal tedavisin tekrarlanması gereken dişlerin kök ucunda genel olarak lezyon adı verilen kemik içi iltihaplar söz konusudur. Bu iltihaplar sekonder iltihap adı verilen ve daha inatçı bakterilerden oluşan enflamasyonlardır. Bu yüzden kanal tedavisinin tekrarlandığında ilk seansın sonucunda, diş akut bir alevlenme süreci geçirebilir. Ancak bu durum tedaviden sonraki birkaç gün içerisinde sakinleştirilebilmektedir.

Bu gibi vakalarda dişin kemik seviyesinde tam olarak iyileşebilmesi birkaç aylık bir zamana yayılabilmektedir. Bu süreç belli periyotlarda röntgenlerle kontrol edilmektedir. Kanal tedavisinin tekrarı da tıpkı kanal tedavisi gibi hastanın doğal, daimi dişinin ağzında kalmasını ve fonksiyonunu korumasını hedefler. Eğer ihtiyaç duyulmasına rağmen kanal tedavisi tekrarlanmazsa bu kez cerrahi bir konsültasyon gerekebilmektedir.

Retreatment işlemini rubber dam adı verilen özel bir ekipmanla gerçekleştiirilmesini sağlayan diş hekimini tercih edin. ağız içindeki mikrobiyal ortamdan, enfekte dişi izole etmeye yarayan bu basit ekipmanın kullanımı çok kritiktir. kanal tedavili dişlere. bir şans daha vermek adına yapılan bu retreatment işleminin rubber dam kullanılmadan yapılmasına müsaade etmeyin.

Yenilemeden Sonra Dişler Nasıl Korunmalıdır?

Kanal tedavisinin tekrarlanmasının ardından, tedavi uygulanan dişler, hastanın diğer dişlerine kıyasla daha kırılgan olabilmektedir. Bu yüzden, ikinci defa kanal tedavisi uygulanan dişlerinizi basınca karşı korumalı ve üzerlerine fazla kuvvet uygulamaktan kaçınmalısınız. Dişlerinizin tedavi sonrası kırılmasına engel olmak için restorasyon yaptırabilirsiniz.

Kanal Tedavisinin Yenilenmesinden Sonra Diş Kaybedilir Mi?

Tekrarlanan kanal tedavisinin ardından dişin kaybı yaşanmasını engellemek ve dişin olabildiğince uzun süre kullanılmasını sağlamak mümkündür. Ancak ağız ve diş bakımının aksatılması veya tedavinin başarısız olması halinde dişin çekilmesi gerekebilir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Kanal Tedavisi (Endodonti)

Sanal Doktor Görüşü