Pediatrik Zirkonyum Nedir?
Pediatrik zirkonyum, çocuklarda diş tedavisi için uygulanan bir çeşit dental restorasyondur. Estetik ve dayanıklılık açısından sağladığı avantajlar ve biyouyumlu bir malzeme olması, zirkonyumun diş hekimliğinde sıkça kullanılmasını sağlıyor. Çocuklardaki diş travmaları, çürükler veya farklı sebeplerden ötürü yaşanan hasarların tedavi edilmesinde zirkonyum, son derece etkili bir uygulamadır.
Zirkonyum hasar gören veya çürüyen dişlere uygulanan bir çeşit kaplama malzemesidir. Çocuğun kendi diş ve ağız yapısına göre tasarlanan zirkonyum kuronların rengi de doğal dişlerle uyumlu hale getirilir. Sonuç olarak çocuk, hasara uğrayan dişinin yerini hem estetik hem de işlevsel açıdan doldurmuş olur.
Pediatrik Zirkonyum Kuron Avantajları
- Zirkonyum, son derece dayanıklı bir madde olduğu için uzun bir kullanım ömrü sağlar.
- Işığı geçirebilen yapısı sayesinde görsel açıdan doğal dişlere yakın bir görünüm sunar.
- Biyo uyumlu bir madde olan zirkonyum, insan bedeninde herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz.
- Renk stabilitesi son derece yüksek olan zirkonyum kuronlar, zaman içerisinde renk değiştirmez.
- Çocuklarda zirkonyum tedavisinin hangi yaşta uygulanacağına karar verirken çocuğun diş gelişimi, tedavi gereksinimi ve diş sağlığı gözetilmelidir.
- Her çocuğun durumu, sorunları ve ihtiyaçları farklı olduğu için buna ancak Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) uzmanı karar verebilir.
- Çocuklarda daimi dişler genellikle 6 yaş itibariyle çıkmaya başlar. Bir çocuğa zirkonyum kuron uygulaması için daimi dişlerin tamamının çıkması ve diş gelişiminin tamamlanması beklenir.
- Eğer çocukta ciddi diş travmaları, ağır çürükler veya başka büyük problemler varsa diş hekimi, erken yaşta zirkonyum kuron uygulanmasına karar verebilir.
- Bilhassa ön dişlerdeki estetik kaygılar çocuğun psikolojik durumuna, öz güvenine ve yaşam kalitesine olumsuz etki eder. Bu gibi durumlarda çocuk, aile ve diş hekimi fikir birliğine varırsa zirkonyum kuron uygulamasına karar verilebilir.
Süt Dişlerine Zirkonyum Kuron Uygulanır Mı?
Evet, gerektiğinde süt dişlerine de zirkonyum kuron uygulanabilir. Zira süt dişlerinin varlığı, yerlerine gelecek daimi dişlerin doğru biçimde konumlanması açısından kritik önem arz eder.
Pediatrik Zirkonyum Kuron Nasıl Uygulanır?
Çürüyen dişe lokal anestezi uygulanır. Sonrasında çürükler ve varsa diğer sorunlar temizlenir. Ardından dişin ölçüleri alınır. Bu ölçülere ve isteklere göre, uygun boyut ve renkte zirkonyum kaplamalar hazırlanır. Elde edilen zirkonyum kuronların dişe yapıştırılmasının ardından tedavi tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplamalar estetik sonuçlar doğurduğu kadar, dayanıklı ve uzun ömürlü çözümler sağlar.
Pediatrik Zirkonyum Kuron Uygulaması Ağrılı Mıdır?
Lokal anestezi ile bölge uyuşturulacağı için çocuk operasyon boyunca hiçbir acı hissetmez. Ancak tedavi sonrasında kısa süreli olarak sıcak ve soğuk içeceklere karşı bir hassasiyet yaşayabilir.
Zirkonyum Kaplama Özel Bir Bakım Gerektirir Mi?
Zirkonyum kuronun sağlıklı şekilde kullanılabilmesi için en önemli bakım düzenli olarak diş fırçalamaktır. Çocuğa ağız hijyeni ve diş bakımı alışkanlığı muhakkak kazandırılmalıdır. Bununla birlikte altı aylık periyotlar halinde düzenli diş hekimi kontrolleri de aksatılmamalıdır.