Koruyucu Diş Hekimliği Nedir? Uygulamaları Nelerdir?

Koruyucu Diş Hekimliği Nedir? Uygulamaları Nelerdir?

Tüm tıbbi alanlarda koruyucu sağlık uygulamaları önem taşır. Diş hekimliğinin de temel taşı, koruyucu diş hekimliği uygulamalarıdır. Dişleri sağlıklı halde korumak ve zaman içerisinde oluşabilecek sorunların, henüz yaşanmadan önlemini almak, koruyucu diş hekimliğinin esas yaklaşımıdır. Örnek vermemiz gerekirse yetişkin bir hastanın diş arasında başlangıç evresinde bulunan bir çürük, minimal ve tek yüzlü bir dolgu ile tedavi edilebilir. Ancak tedaviye geç kalındığında bu defa ancak kanal tedavisi ile veya dişin çekilmesi ile sonuç alınabilir. Hem çocuk hem de yetişkin bireyler için koruyucu diş hekimliği uygulamaları büyük önem taşır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?

Koruyucu diş hekimliği, diş eti iltihapları ve diş çürükleri gibi yaygın karşılaşılan diş hastalıklarının henüz gerçekleşmeden veya erken aşamasındayken fark edilip tedavi altına alınmasını amaçlar. Bu ancak altı aylık periyotlar halinde gerçekleştirilen düzenli diş hekimi muayeneleri ile mümkündür. Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamalarını tek tek inceleyecek olursak:

Fissür Örtücü

Daimi dişlere ve azı dişlerine koruma amacıyla uygulanan fissür örtücü, çürük riskini önemli ölçüde azaltan bir işlemdir. Fissür örtücüler diş yüzeyindeki girinti ve çıkıntıların kapanmasını sağlar. Özellikle ağız ve diş bakımına dair bilinci henüz gelişmemiş olan çocuklar için son derece önemlidir. Ancak yetişkin bireylerde de fissür örtücü uygulanmaktadır.

Profesyonel Diş Temizliği

Dişlerde biriken tartar ve plakların temizlenmesi ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşır. Ancak tüm bu tartar ve plaklar profesyonel bir diş temizliği ile giderilebilir. Diş eti çizgisi başta olmak üzere ağzımızdaki bazı alanlar diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken ulaşılması zor bölgelerdir. Rutin diş hekimi muayeneleriniz sırasında diş hekiminiz gerekli gördüğü taktirde profesyonel diş temizliği yapar. Bu sayede olası tehditlere karşı koruyucu bir önlem alınmış olur.

Florür Tedavisi

Normal koşullar altında florür, ağız içerisinde doğal olarak meydana gelen bir mineraldir. Florür minerali, dişlerimizi çürük tehlikesine karşı daha dirençli hale getirir. Hatta yeni oluşma evresinde bulunan çürükleri florür minerali kendiliğinden tedavi edebilme yeteneğine sahiptir. Yeterli florür sağlanamadığı durumlarda, diş hekiminiz florür tedavisi sayesinde dişlerinizi daha dirençli ve dayanıklı hale getirebilir. Hem çocuklar hem de yetişkin bireyler için uygulanabilen florür tedavisi koruyucu diş hekimliği uygulamalarından biridir.

Dolgu Macunu Uygulaması

Çoğunlukla arka dişler için uygulanan dolgu macunları, dişlerin çiğneme fonksiyonunu yerine getiren yüzeylerinde bir kaplama görevi görür. Dolgu malzemesi, diş yüzeylerinde oluşan çukur ve çatlaklarda bakteri oluşumunu ve dolayısıyla çürükleri önlemeye yardımcı olur.

Çürük Teşhisi

Diş hekimliği alanında teknoloji durmaksızın gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyor. Günümüzde diş çürüklerini erkenden teşhis etmek mümkün. Bu amaçla kullanılan lazer teknolojisi, erken evrede teşhis edilen çürüklerin derhal tedavi edilmesine, ağız ve diş sağlığının korunmasına olanak sağlıyor.

Yer Tutucular

Çocuklarda süt dişleri, çürük, travma veya herhangi bir nedenden ötürü erkenden kaybedilirse yer tutucular devreye girer. Aksi taktirde daimi dişlerin çıkabilmesi için uygun alan bulamaması gibi bir tehlike söz konusu olur. Kişiye özel olarak hazırlanan bu apareyler, daimi dişlerin doğru ve sağlıklı şekilde çıkmasına yardımcı olur.

X Işınları

Diş yüzeyinin altında neler olduğunu ve çenenin sağlık durumunu anlamamızı sağlayan X ışınları, diş hekimine hastanın durumu hakkında önemli veriler sağlar. Bu sayede pek çok diş hastalığını önceden fark edip tedavi altına almak mümkündür.

Siz de altı ayda bir Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’u ziyaret ederek, koruyucu diş hekimliği uygulamalarından faydalanabilir, sağlıklı gülüşünüzü koruyabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü