Gömülü Diş Tedavisi ve Gömülü Diş Çekimi
Gömülü dişler, ağız içerisinde gelişecek yeterli alan bulamadığı veya doğru pozisyona gelmediği için gömülü kalan ve çıkamayan dişlerdir. Genetik faktörlerin de etkili olabildiği gömülü diş vakalarında cerrahi diş tedavisi uygulanmaktadır. Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, gömülü diş tedavisi ve gömülü diş çekimi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.
Yazı İçeriği
- Gömülü Diş Nedir?
- Gömülü Dişlerin Belirtileri Nelerdir?
- Dişler Neden Gömülü Kalır?
- Gömülü Diş Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Beklemek ve Gömülü Dişi Takip Altında Tutmak
- Gömülü Diş Çekimi (Gömülü Diş Ameliyatı)
- Tel Tedavisiyle Dişin Ağız İçine Sürdürülmesi
- Gömülü Dişlerin Neden Olabileceği Komplikasyonlar
Gömülü Diş Nedir?
Gömüşü dişler yetercince alan bulamayan ve bu yüzden çıkamayan ya da yanlış yön ve pozisyon kazanan ve bu nedenle baş gösteremeyen dişlerdir. Her iki vakada da dişler gömülü kalır ve kendiliğinden çıkamaz. Gömülü diş vakalarının önemli bir bölümü yirmilik dişlerde ortaya çıkar. Buna karşın yirmilik dişlerin haricinde de gömülü kalan dişlerle karşılaşmaktayız. Herhangi bir şekilde diş etinden çıkamayan gömülü dişler, bazı durumlarda kısmen çıkabilirler. Her vaka kendisine özgü bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de tedavi de kişiye özel olarak planlanmalıdır.
Gömülü Dişlerin Belirtileri Nelerdir?
- Kötü ve rahatsız edici ağız kokusu
- Ağzı açmakta zorluk çekilmesi
- Kişinin ağzında kötü bir tat hissetmesi
- Ağızdaki diş sayısında bir eksiklik
- Kırmızı renkte, şişen veya kanayan diş etleri
- Ağzımızı açarken, ısırırken veya çiğnerken hissedilen ağrı
Dişler Neden Gömülü Kalır?
Dişlerin gömülü kalmasının temel nedeni, ağızda yetince yer olmamasıdır. Ağızda yer alan dişlerin fazla yer kaplaması, yirmi yaş dişlerinin doğru pozisyon alacak alan bulamaması, dişlerin gömülü kalmasına yol açar. Genetik faktörler de gömülü diş vakalarının azımsanamayacak bir bölümünde etkili olmaktadır. Ailesinde gömülü diş öyküsü olan kişiler risk grubunda yer alır.
Gömülü Diş Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yukarıdaki belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız geç kalmadan bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Diş muayenesinde çene röntgeni çekilir ve sonrasında gömülü dişin konumu tespit edilir. Dişin neden gömülü kaldığı araştırılır, nasıl çıkması gerektiği analiz edilir. Cerrahi tedavi seçeneğine başvurmadan önce değerlendirilmesi gereken bazı alternatif tedaviler vardır. Bu tedavi seçeneklerini gelin birlikte inceleyelim.
Beklemek ve Gömülü Dişi Takip Altında Tutmak
Gömülü halde bulunan diş, kişinin ağzında herhangi bir semptoma neden olmuyorsa, diş hekimi beklemek ve takipte kalmaktan yana tavır alabilir. Bu süreçte hastanın ağız ve diş bakımına özen göstermesi, düzenli aralıklarla diş muayenesine gitmeli ve diş hekimi ile birlikte gömülü dişin durumunu takip etmelidir. Dişin seyrine göre sonrasında cerrahi tedavi seçeneği değerlendirilebilir.
Gömülü Diş Çekimi (Gömülü Diş Ameliyatı)
Hareket halinde, kendiliğinden çıkamayan ve diğer dişler üzerinde baskı uygulayan gömülü dişler çekilebilir. Hasta şiddetli diş ağrısı yaşıyorsa bu yöntem tercih edilmektedir. Gömülü dişler, bulundukları noktadan çıkmak isterler. Hissedilen ağrı bu yüzdendir. Gömülü dişlerin çekilmesi veya bir başka deyişle gömülü diş ameliyatı ağız ve diş cerrahları tarafından gerçekleştirilir. Hastalar operasyonun ardından aynı gün evlerine dönebilir. Ortalama 45 dakika ila 1 saat arasında tamamlanan bu operasyon lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Hasta operasyondan sonra bir hafta içinde iyileşme sürecini tamamlar.
Tel Tedavisiyle Dişin Ağız İçine Sürdürülmesi
Bilhassa gömülü köpek dişlerinin çıkmasına yardımcı olmak için bu tedaviye başvurulmaktadır. Braketler ve diş teli kullanılarak çocuklarda ve gençlerde gömülü dişin sürdürülmesi sağlanır. Eğer bu tedavi ile sonuç alınamayacak bir vaka ile karşı karşıyaysak dental implant veya köprü ile gömülü dişin değiştirilmesi değerlendirilir.
Gömülü Dişlerin Neden Olabileceği Komplikasyonlar
Tümü ile gömülü halde bulunan dişler, hiçbir şekilde kendi kendilerine diş etinden çıkamazlar. Bu nedenle gömülü dişlerin bakımını yapmak veya temizliğini sağlamak imkansızdır. Buna karşın diş kısmi olarak gömülü halde bulunsa da yeterince temizlik ve bakım yapmak zordur. Gömülü dişler bu nedenle ağız ve diş sağlığı açısından risk oluşturur. Gömülü dişler tedavi edilmediği taktirde bazı komplikasyonlara neden olurlar. Bu olası komplikasyonları sıralamamız gerekirse:
- Dişlerde istenmeyen boşluklar
- Diş eti hastalıkları
- Diş çürükleri
- Enfeksiyonlar
- Çene kemiğinde veya diş kökünde erime,
Çene Kemiğine ve diş köklerine zarar verecek kist oluşumları