Endodontik Tedavide Başarı

Endodontik Tedavide Başarı

İnsan dişi, çok sayıda farklı tabakadan meydana gelir ve bu tabakaların tamamı farklı yapılara sahiptir. Dıştan içe doğru sıralamak gerekirse mine, dentin, pulpa ve sement tabakaları birbirleri arkasına sıralanır. Dentin, sement ve mine tabakaları sert yapıya sahiptir. Dişin iç kısmına gelindiğinde karşımıza çıkan pulpa dokusu ise yumuşak bir yapıdadır. Pulpa dokusu dişin içerisinde yer alan bağ dokudur. Kan damarları ve diş sinirleri bu dokudan geçer. Endodontik tedavi veya bir başka deyişle kanal tedavisi pulpa ve detin dokularında meydana gelen hastalıkların tedavisi ile ilgilidir. Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum Endodontik tedavinin başarısını sizler için anlattı.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir?

Pulpa dokusu dişin kök kanallarında ve tepesinde yer alır. Endodonti dişlerin hassasiyetini ve beslenmesini sağlayan sinir uçları, damarlar ve bağ dokudan meydana gelen yumuşak yapılı pulpa dokusunun tedavisiyle ilgilenmektedir. Kanal tedavisi olarak da adlandırılan Endodontik tedavi, çürükten etkilenen, enfekte olup iltihaplanan pulpa dokusunun tedavisi için uygulanır. Dişlerde travma sonrası meydana gelen kırık ve çatlakların ardından da endodontik tedaviye başvurulmaktadır. Endodontik tedavinin temel hedefi enfekte olmuş dişi ya da siniri tedavi etmek ve dişin hem varlığını hem de fonksiyonunu korumaktır.

Endodontik Tedavi (Kanal Tedavisi Ne İşe Yarar)

Endodontik tedavi, pulpadan geçen sinirlerin uğradığı hasarları gidermek için uygulanır. Diş çürükleri, kırıklar veya çatlaklar pulpa dokusunun hasar görmesine neden olabilmektedir. İltihaplanan pulpa tedavi edilmediği zaman pulpa nekrozu yani pulpanın ölümü ile sonuçlanabilmektedir.

Diş çürükleri, dişin en dış katmanındaki sert yapıları plaklardan etkilenerek aşamalı şekilde tahrip olmasıdır. Çürükler zamanında tedavi edilmediği taktirde ilerleyerek pulpa dokusuna ulaşabilir ve burada enfeksiyonlara neden olabilir. Enfeksiyon pulpa dokusunu etkisi altına aldığında, dişi kurtarmak için kanal tedavisine ihtiyaç duyulur.

Çevredeki başka diş ve dokuların zarar görmesi endodontik tedavi sayesinde engellenmektedir. Kimi zaman çürükler herhangi bir ağrıya neden olmadan ilerler ve fark edilmeyebilir. Bu yüzden herhangi bir şikayetiniz olmasa bile düzenli aralıklarla diş hekimi muayenesine gitmeniz gerekir.

Endodontik Tedavi (Kanal Tedavisi) Ne Zaman Gereklidir?

Çürükler veya travmalara bağlı şekilde, diş kökünde bir iltihaplanma meydan gelmiş fakat diş hala canlı ise endodontik tedavi gereklidir. Diş kökü iltihaplandığında diş sinirleri de bu durumdan etkilenir. Bu durum şiddetli ağrılara yol açar. Kişi sıcak ve soğuk yiyecekler ya da içecekler tükettiği sırada bu semptomlar kendisini hissettirir. Kimi zaman dişe dokunmak bile şiddetli ağrılara sebep olur. Kanal tedavisinde iltihaplanan doku özenle çıkartılır ve kök kanalları enfeksiyondan temizlenir. Bu sayede diş kayıplarını önlemek mümkündür.

Endodontik Tedavide (Kanal Tedavisinde) Başarı Oranı Nedir?

Endodontik tedavi uygulamalarında elde edilen başarı oranı, teknolojik gelişmelerle birlikte bu gün çok yüksek seviyelere ulaşmıştır. Deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilen kanal tedavisi uygulamalarında başarı oranı yüzde doksan-doksan beş seviyelerine kadar ulaşmaktadır.

Tedavinin başarısında en önemli noktalardan biri de kök kanalıdır. Karmaşık kanal şekillerine sahip olan dişler üzerinde endodontik tedavi uygulamak, temizlemek ve şekillendirme yapmak nispeten daha zordur.

Endodontik tedavideki kötü uygulandığında dolgu düşmesi, dişin çevresel etkenlere açık hale gelmesi, diş yüzeyinde bakterilerin hızla üremesi ve yeniden kök kanal sistemini iltihaplandırmasıyla sonuçlanabilir.

Kanal tedavisinde başarısızlık yaşandığında tedavinin yenilenmesi gerekir. Bu gibi vakalarda eski kanal dolgusu çıkartılır, diş yeniden temizlenir, biçimlendirilir ve ardından doldurulur. Eğer bu tedaviden sonuç alınamazsa cerrahi tedavi seçeneklerine başvurulabilir. Kök ucu rezeksiyonu olarak adlandırılan bu prosedürde diş köküne ulaşılarak cerrahi yöntemle bölge temizlenir ve kapatılır. Bu şekilde de tedavi sağlanamazsa dişin çekilmesi gerekebilir.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nasıl Yapılır?

Endodontik tedavi çeşitli etkenlerden ötürü iltihaplanan, enfekte olan pulpa dokusunun çıkartılması ve kanal boşluğunun temizlenerek biçimlendirilmesi esasına dayanır. Tedavinin son aşaması dolgu işlemidir. Bu işlemlerin tamamına kanal tedavisi adı verilir. Tedaviden önce röntgen teknolojisi kullanılarak dişin anatomisi analiz edilir. Tedavi sonrasında bakterilerin ve çeşitli zararlı organizmaların yayılmasına engel olmak için kök kanal temizliği gerçekleştirilir. Son olarak dolgu işlemi yapılır ve tedavi tamamlanır.

Endodontik Tedavi (Kanal Tedavisi) Ne Kadar Sürer?

Endodontik tedavinin ne kadar zaman alacağı dişin konumuna, enfeksiyonun şiddetine ve dişin kanal sayısına göre değişebilmektedir. Eğer pulpa dokusunda herhangi bir kist veya enfeksiyon olmadığı takdirde tedavi bir seans içerisinde tamamlanabilmektedir. Enfeksiyonlu dişler üzerindeki endodonti tedavisi iki seans sürebilir. Seanslar 45 dakikaya kadar uzayabilmektedir.

Siz de Adana’da hastalarına hizmet veren Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’u ziyaret ederek kanal tedavisi ile dişlerinizi ve fonksiyonlarını koruyabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü