Diş Sıkma (Bruksizm) Sorunu, Çözümü ve Önlemler

Diş Sıkma (Bruksizm) Sorunu, Çözümü ve Önlemler

Diş sıkma problemleri kimi zaman uykuda kimi zaman da uyanıkken ortaya çıkan, diş kayıplarına ve çene kemiği eklemleri üzerinde olumsuzluklara neden olabilen önemli bir sağlık sorunudur. Hastalığın erken fark edilmesi ve derhal tedavi edilmesi, ilerleyen aşamalarda ortaya çıkabilecek büyük sorunlardan korunmak için büyük önem taşımaktadır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Diş Sıkma Sorunu, Çözümü ve alınabilecek önlemleri sizler için anlattı.

Diş Sıkma Sorunu (Bruksizm) Nedir?

Bruksizm çiğneme fonksiyonu haricince dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması anlamına gelmektedir. Genellikle kişi uykudayken yaşanan bu problem bazı vakalarda uyanıkken de görülebilmektedir. Pek çok insan dişlerini sıktığının farkına varmakta zorlanır. Uyku sırasında gözlenen diş sıkma problemi ile uyanıkken yaşanan bruksizm arasında bazı farklılıklar vardır. Diş sıkma alışkanlığı çene ve yüzde ağrılara, çenede sertleşmeye, kasılmalara ve şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Hastalığın ileri düzeylerinde ise çene ekleminde bazı hareket kısıtlıkları meydana gelir. Kişi diş ve diş eti rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalır. Diş hekimleri bu gibi sorunlara karşı diş sıkma aparatlarından, atellerden ve ağız koruyuculardan faydalanabilir. Bruksizm tedavisinin temel amacı diş ve diş etlerinin hasar görmesini engellemektir. Ancak diş sıkma rahatsızlığına yol açan faktörlerin de tedavi edilmesi gerekir. Kişinin kullandığı bazı ilaçlar, yoğun stres unsurları ve uyku apnesi, bruksizmin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır.

Diş Sıkma Sorununun Uzun Vadedeki Etkileri Nelerdir?

Diş Sıkma Sorununun (Bruksizm) Çözümü

Bruksizm rahatsızlığının tedavisinde uygulanacak yöntem hastalığın tipine, şiddetine ve hastanın beklentisine göre şekillenmektedir. Diş sıkma sorununun çözümü için kullanılan tedavi yöntemlerini gelin birilikte inceleyelim.

Gece Plağı

Diş sıkma sorununun yol açtığı diş ve çene hasarını önleyebilmek adına kullanılan bu yöntemde, dişlerin birbirinden ayrık tutulması sağlanır. Hastanın üst ve alt dişlerine uygun biçimde özel olarak tasarlanan gece plakları sayesinde hasta, gece uyku esnasında farkında olmadan diş sıkma sorunlarının yaratacağı zararlardan korunmuş olur.

İlaç Tedavileri

Diş sıkma sorunundan kaynaklanan ağrı ve şişliklerin giderilmesi için diş hekimler bazı ilaçlar reçete edebilirler. Bazı vakalarda kas gevşetici ilaçlara da başvurulabilir. Bu ilaçlar çene kaslarının gerginliğinin azaltılmasında ve dinlenmesinde etki sağlar. Semptomları geriletir.

Biofeedback Terapisi

Bu terapi yöntemi kişinin istem dışı yürüttüğü yaşamsal fonksiyonları üzerinde kontrol sağlamasına yardımcı olur. Bu terapinin kişinin nefes alıp vermesinden kalp atış hızına kadar pek çok yaşamsal fonksiyonu kontrol edebilmesini sağladığı bu özelliği ile diş sıkma sorununa da çözüm olabileceği yönünde görüşler vardır. Ancak bu kanıtlanmış bir tedavi yöntemi değildir.

Botoks

Şiddetli diş sıkma vakalarında botoks toksini enjekte edilerek, dişlerinizi sıkmanıza neden olan kaslar bloke edilebilir. Bu sayede uyku sırasında kişinin dişlerini sıkmasının önüne geçilir. Ancak bu, kalıcı bir tedavi yöntemi değildir. Belirli aralıklarda etkisi azaldıkça tekrarlanması gerekir.

Esas Nedene Yönelik Tedavi

Genellikle psikolojik unsurlar, stres faktörü, uyku apnesi gibi sağlık sorunları diş sıkma problemlerine yol açar. Bruksizmin altında yatan bu esas nedene yönelik tedaviler ile kesin sonuç almak mümkündür.

Diş Sıkma (Bruksizm) Sorununu Önlemek İçin Neler Yapılmalı

Alkollü içeceklerden, kafeinden, sigara ve diğer tütün ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmak

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü