Diş Sağlığı İçin Şekerli Gıdalardan Uzak Durmak Yeterli Mi?
Bilimsel çalışmalar diş eti sağlığının diyabet, kalp hastalıkları ve hatta Alzheimer gibi çok sayıda hastalıkla ilişki halinde olduğunu gösteriyor. Birçok insan şekerli gıdalardan uzak kalmanın ağız ve diş sağlığını korumak için yeterli olabileceğine inanıyor. Peki bu doğru mu? Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum sizler için anlattı.
Çoğu insan dişlerine zarar veren gıdalara karşı bir hassasiyet gösterir. Ancak bunlarla birlikte ağız sağlığını korumamıza yardımcı olacak besinler de önem taşıyor. Fosfor, kalsiyum, C vitamini ve D vitamini diş sağlığımız için kritik bir öneme sahip. Örneğin C vitaminin kolajen sentezinde oynadığı rol dokuların korunmasında ve onarılmasında etkili olduğunu gösteriyor. C vitamini eksikliği yaşayan kişiler, daha yaygın şekilde diş eti kanaması şikayeti yaşıyorlar. D vitamini ise insan vücudunun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu tutmasına katkı sağlar. Bu da dişlerimizin korunmasında etkili olduğu anlamına geliyor. Bu yüzden C vitamini bakımından zengin turunçgil, biber, brokoli ve benzeri gıdaları beslenme rutinimize dahil ederek ağız ve diş sağlığımıza katkı sağlayabiliriz.
D vitaminini ise yumurta, et ürünleri ve yağlı balıklardan elde edilebilir. Yine de D vitaminini beslenme yolu ile tam olarak karşılamak zordur. Bu nedenle İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri NHS, bilhassa sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyesi alınmasını tavsiye ediyor. Bunun haricinde tam tahıllı gıdalar, süt ürünleri, et, fındık ve yumurta gibi besinler de fosfor ihtiyacımız açısından önemli.
Nisan ayında yayınlanan bir araştırma, beslenme alışkanlıklarının diş sağlığı üzerine etkileri hakkında ilginç sonuçlar barındırıyor. Örneğin işlenmiş karbonhidrat ve et ürünlerini daha az tüken kişilerde diş eti iltihabının daha az yaşandığını görüyoruz. Bununla birlikte yağlı asitler, lifli gıdalar, bitki nitratları, antioksidanlar, Omega 3, C ve D vitamini bakımından zengin bir beslenme rutini yaşayan kişilerde de diş eti iltihabına ve diş eti kanamalarına daha az rastlanıyor. Yine de bu araştırmanın dar bir hedef grupla yapıldığı, kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha geniş bir denek grubuna ihtiyaç duyulduğu da unutulmamalı.
Ağız ve Diş Sağlığı Açısından Zararlı Gıdalar Hangileri?
Gazlı içecekler ve şekerli yiyecekler, ağız ve diş sağlığımız açısından en büyük tehditlerin başında geliyor. Ancak riskli gıdalar yalnızca bunlar değil.
- Cips ve benzeri yiyecekler
- Limonlu sıcak su, diş minelerinin aşınmasına yol açıyor
- Fermente gıdalar
- Meyveli atıştırmalıklar
- Kuru meyveler
- Meyve çayları
Bu gibi gıdaları tükettikten hemen sonra zaman kaybetmeden ağzınızı su ile çalkalamalı ve mümkünse diş fırçası ve diş ipi kullanmalısınız.
Atıştırmalıklara Dikkat!
Nişastalı ve şekerli gıdaları her tükettiğimizde ağzımızdaki PH seviyesi de düşme eğilimi gösterir. Çünkü şekerden beslenen bakteriler asit salgılayarak diş ve diş eti sağlığını tehdit eder. Eğer otuzar dakikalık aralıklarla bir şeyler atıştırıyorsanız, bu durum ağzınızın durmaksızın aside maruz kalması ve çürüme riskinin arttığı anlamına geliyor.
Meyveler de tıpkı şekerli gıdalara benzer bir etki gösteriyor. Doğal şeker oranı yüksek meyveler de gün boyu tüketildiğinde diş çürüğü riski de bir hayli artıyor. Bu yüzden ara öğünlerin günde iki veya üç ile sınırlanması fayda sağlıyor. Şekerli ve asitli içeceklerin yemekle birlikte tüketilmesi, çiğneme sırasında daha çok tükürük salgılandığı için bu içeceklerin diş yüzeyine yapışmasını engelleyebilir.
Şekerli ve asitli gıdalardan uzak durup, D vitamini, C vitamini, Fosfor, Kalsiyum bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketip, diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstererek dişlerinizi çürük riskine karşı koruyabilirsiniz.