Diş Lekeleri Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?
Diş lekelerinin temel nedeni, diş minelerinde oluşan ren değişimleridir. Bu renk değişimleri zamanla dişlerde sarı, siyah, gri ve kahverengi lekelerin meydana gelmesine yol açar. Diş lekeleri çok farklı şekillerde oluşabilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Diş Lekeleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Diş Lekelerine Neden Olan Etkenler
Yetersiz Diş Temizliği
Dişlerin temizliğinin yeterince sağlanamaması, diş yüzeylerinde plak birikimine yol açar. Burada biriken plaklar zaman içerisinde sert bir tabaka haline gelir ve tartar adı verilen sarı ve kahverengi lekeler meydana getirir. Tartarlar dişlerin yüzeyini kaplar, estetik ve sağlık açısından olumsuz sonuç doğururlar.
Beslenme
Beslenme alışkanlıklarımız diş lekelerinde önemli bir etkiye sahiptir. Günlük hayatta boyayıcı maddeleri fazlaca tüketiyorsak, diş lekelerine karşı daha savunmasız oluruz. Çay, kola, şarap, sigara ve tütün ürünleri, kahve v.b yiyecek ve içeceklerin fazlaca tüketilmesi diş minesini aşındırır ve lekelenmeleri beraberinde getirir.
Antibiyotik Kullanımı
Çocukluk evresinde kullanılan antibiyotikler kimi zaman diş minesi üzerinde kalıcı lekelere neden olabilmektedir.
Travma
Dişlerin aldığı darbeler de kimi zaman renk farklılıklarına yol açabiliyor.
Genetik Etkenler
Kalıtsal olarak bazı kişiler diş minelerinde pigmentasyon farklılıklarına karşı daha savunmasız olabilirler.
Diş Lekelerinden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalarsanız, diş yüzeyinde plakların birikmesine de engel olabilirsiniz. Günde iki defa ve iki, üç dakika süresince dişlerinizi fırçalamak leke oluşumuna karşı alabileceğiniz en önemli tedbirlerden biridir. Bununla birlikte diş fırçasının ulaşamayacağı noktaları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Sigara ve kahve gibi boyayıcı maddelerin tüketimini olabildiğince sınırlandırmanız gerekir. Buna ek olarak şekerli ve asitli gıdaların, beslenme rutinimiz içindeki ağırlığını da azaltmamız gerekir. Bunun yerine lifli gıdaları beslenme rutinimize dahil edebiliriz.
Diş Lekelerine Karşı Hangi Tedaviler Uygulanır?
Diş lekelerinin her biri aynı değildir. Her lekenin farklı bir nedenden kaynaklandığını düşünürsek, her vakada farklı bir tedaviye gereksinim duyarız. Sizin için en doğru tedavinin hangisi olduğuna ancak diş hekiminiz karar verebilir. Diş lekelerinin giderilmesinde kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekilde:
Diş Beyazlatma
En yaygın kullanılan tedavilerden biri diş beyazlatma uygulamasıdır. Diş yüzeyindeki lekelerden kurtulmak için özel bir solüsyondan faydalanılır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’un diş beyazlatma uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Bonding
Diş yüzeyinde meydana gelen, küçük ölçekli lekelerde kullanılan tedavi yöntemine Bonding denir. Bonding sırasında özel bir reçine, hastanın diş yüzeyine uygulanır ve sonrasında ışıkla sertleştirilir.
Porselen Lamina
Dişlerin yüzeyinde daha büyük çaplı ve ciddi lekelenmeler söz konusu ise porselen lamina işlemi uygulanmaktadır.
Diş Kaplama
Lekeleri gidermekten ziyade kapatmak için kullanılan bir yöntemdir.
Her yaştan insanda gözlemlenebilen diş lekeleri tedavi edilebilen ve hatta önlenebilen bir sağlık sorunudur. Diş sağlığına dikkat etmek, diş ipi kullanmak, diş fırçalamak, şekerli, asitli ve boyayıcı gıdalardan uzak durmak sizi lekelere karşı daha korunaklı hale getirir. Siz de diş lekelerinden şikayetçiyseniz Adana’da estetik diş hekimliğinin başarılı adresi Dentrum ile iletişime geçebilir ve yeniden ışıldayan, sağlıklı bir gülüşe kavuşabilirsiniz.