Diş Eti Kanaması Nedir? Neden Oluşur?

Diş Eti Kanaması Nedir? Neden Oluşur?

Diş eti kanaması, diş ipi kullanırken veya dişler fırçalanırken ya da yemek yerken yaşanabilen bir durumdur. Diş eti kanamaları çoğu zaman diş eti iltihaplanmasına ya da diş eti hastalıklarına işaret etmektedir. Çoğu vakada diş eti kanamalarına hassasiyet, şişme veya kızarıklık gibi sorunlar da eşlik etmektedir. Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, diş eti kanamaları hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Diş eti kanamalarının sebepleri arasında en yaygın olanı, diş etlerinde meydana gelen plak birikimidir. Ağızda biriken plaklar, yiyecek artıklarından beslenen bakterilerden meydana gelen, yapışkan bir tabaka yapısındadır. Eğer düzenli olarak ağızda biriken plaklar temizlenmezse, bakteriler zamanla diş etlerinde tahribat yaratır ve iltihaplanmalara neden olur. Başlangıç evresinde gingivitis olarak adlandırılan diş eti iltihaplanması, kendisini diş eti kanamalarıyla gösterir.

Diş Eti Kanamaları Neden Olur?

Diş eti kanamalarına neden olan faktörleri sıralamamız gerekirse:

Diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken gereğinden daha agresif davranmak diş etlerinin kanamasına neden olur.

Kullanılan diş fırçasının aşınmış veya sert bir formda olması diş etlerini tahrip ederek kanamalara sebep olur.

Vücudumuzun yaşadığı hormonal değişiklikler, özellikle menopoz ve gebelik dönemlerinde diş eti hassasiyetlerine ve kanamalara yol açar.

Yetersiz veya yanlış beslenme alışkanlıkları bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da kanamalara neden olabilmektedir.

Sert ve kabuklu yiyecekler de diş etleri üzerinde baskı uygulayarak diş etlerine zarar verebilir. 

Sigara ve tütün ürünlerinin kullanılması da hem diş etlerini hem de ağız sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Diş eti hastalıklarının gelişmesinde sigara kullanımı etkili olabilir.

Diş Eti Kanaması Yaşayanlar Neler Yapmalı?

Dişerinizi günde en az iki defa, yumuşak kıllı diş fırçası ile fırçalamanız gerekir.

Diş aralarındaki plak ve besin artıklarının temizlenmesi için her gün diş ipi kullanılmalı.

Altı aylık periyotlar halinde düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmeli, profesyonel diş temizliği yaptırılmalı ve diş etlerinin durumu takip edilmelidir.

Beslenme rutinimizde C vitamini ve kalsiyum açısından zengin besinlere yer vermeliyiz. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini, diş eti sağlığı açısından da önemlidir.

Sigara ve diğer tütün ürünlerini bırakmak da diş eti hastalıklarının meydana gelmesini veya ilerlemesini önlemekte etkilidir.

Diş Eti Kanamaları Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Gingivitis

Diş eti kanamalarının en sık karşılaşılan sebeplerinden biri gingivitsitir. Diş etlerinde plak birikiminden, ve ağız hijyeninin yeterince sağlanamamasından kaynaklanan diş eti iltihaplanmalarına gingivitis adı verilir. Genellik diş ipi veya diş fırçası kullanılırken meydana gelen kanamalar, erken aşamadaki gingivitis rahatsızlığına işaret eder. Hastalık tedavi edilmez ve ilerlerse, bir sonraki aşaması olan Periodontitis’e dönüşür.

Periodontitis

Periodontitis, diş etlerinin ve çevre dokularının ciddi biçimde tahrip olduğu ve iltihaplandığı bir hastalıktır. Gingivitis rahatsızlığı doğru zamanda tedavi edilmez ve kontrol altına alınmazsa Periodontitis rahatsızlığı kaçınılmaz hale gelir. Diş eti çekilmesi, kemik dokusu kayıpları, diş eti ceplerinin meydana gelmesi, diş etlerinde gözlenen şiddetli kanamalar, Periodontitis hastalığının işaretçileridir. Periodontitis ilerledikçe diş eti kanamaları da daha yaygın ve şiddetli hale gelebilir.

Ağız Hijyeninin Sağlanamaması

Eğer ağız hijyeni sağlanamazsa diş eti kanamaları kaçınılmaz hale gelir. Bu yüzden ağız bakım suyu, uygun diş fırçası ve diş ipi kullanarak ağız ve dişlerin hijyeni sağlanmalıdır.  

Travmalar

Çeşitli kazalar veya kabuklu, sert gıdalar tüketmek ağız içindeki dokuların ve dişlerin fiziksel travma yaşamasına yol açabilmektedir. Bunun neticesinde de diş eti kanamaları gözlenebilir.

Kronik Rahatsızlıklar

Diş eti kanamaları doğru şekilde tedavi altına alınmazsa, vitamin eksikliği, lösemi ve trombosit eksikliği gibi kronik rahatsızlıklar görülebilir.

Vitamin Yetersizliği

Vücudumuzda bazı vitaminlerin yeterli düzeyde olmaması, bazı reaksiyonlara neden olabilir. Örneğin A vitamini eksikliği halinde ağız kuruluğu baş gösterir. Bu da ağız hijyeninin zarar görmesine, kemik ve diş büyümesinin yavaşlamasına yol açar.

D vitamini yeterli seviyede olmazsa özellikle çocuklarda raşitizm tehlikesi söz konusu olur. Yetişkin bireylerde kemiklerin yumuşamasına, ileri yaşlarda ise osteoporoz rahatsızlığına yol açar.

K vitamini eksikse dişler hızla zayıflamaya başlar.

Çoğu zaman diş eti kanamaları ağız hijyenindeki sorunların ve diş eti hastalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Düzenli diş hekimi muayeneleri sayesinde diş etlerindeki olası problemler erkenden fark edilir ve daha ciddi problemlere dönüşmeden tedavi edilebilir.

 Ve doğru bir ağız-diş bakımı ile diş eti kanamalarının önüne geçmek mümkündür.

Aldığınız önlemlere rağmen diş eti kanamalarınız devam ediyorsa geç kalmadan Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçerek, ağız ve diş sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü