Diş Eti Kanaması Deyip Geçmeyin! Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir
Diş etinin hafifçe veya şiddetli şekilde kanadığı durumu ifade eden ‘diş eti kanaması’ ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Diş etlerinizde sürekli kanama yaşıyorsanız, mutlaka diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş eti kanaması diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkların bir göstergesi olsa da; vitamin eksikliği, lösemi veya trombosit eksikliği gibi kimi hastalıkların da habercisi olabilir.
Yaşam Kalitesini Etkiler
Bu rahatsızlık, diş etlerinde aşırı derecede plak birikmesiyle kendini gösterir. ‘Gingivitis’ isimli yapışkan ve renksiz bakteri plağı, diş etlerinde iltihaplanmaya yol açar. Zamanla kanamalara neden olan bu plaklar bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Aşırı plak birikimi kanamaların yanı sıra ‘periodontitis’ diye bilinen daha ciddi sağlık sorunlarına da zemin oluşturabilir. Bu nedenle diş eti kanaması ihmal edilmemeli ve tedavi sürecinde geç kalınmamalıdır.
Diş Eti Kanamalarının Nedenleri
Diş eti kanamalarının birçok nedeni olabilir. Sık görünen diş eti kanaması nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Diş Eti İltihabı: Hastalığın ilk aşaması olan diş eti iltihabı, diş etlerinin bakterilerle enfeksiyonlanması durumudur. Plak birikimi, yetersiz ağız hijyeni, sigara kullanımı, hormonal değişiklikler benzeri faktörler diş eti iltihabına neden olabilir. Kızarıklık, şişlik, kanama, ağız kokusu gibi semptomlarla hissedilir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek diş kaybını hızlandırır.
Sert Şekilde Fırçalamak: Diş etlerinin sağlıklı kalması için doğru fırçalama tekniği tercih edilmelidir. Diş fırçalarken aşırı kuvvet uygulamak diş etlerine zarar verebilir. Fırçalamanın daha nazik bir şekilde ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile yapılması önerilir. Diş fırçası hafif bir basınç ve dairesel hareketlerle dişlerin yüzeyine uygulanmalıdır. Rutin ağız temizliğine özen gösterilmelidir.
Hatalı Takılan Takma Dişler: Düzgün takılmayan protezler de diş eti iltihabını tetikleyebilir. Bu açıdan protezlerin uygun bir şekilde ağza oturması önemlidir. Düzgün takılmayan protezler diş etlerine baskı yapabilir; diş etlerinde tahriş, kızarıklık, şişme, ağrı ve kanamalara sebep olabilir. Bu durum diş etlerinde enfeksiyon ve iltihaplanma riskini artırabilir. Problemin önüne geçebilmek için protezler düzenli olarak temizlemelidir. Gece uyku öncesi ağızdan çıkarmaya özen gösterilmelidir. Sürekli bir rahatsızlık halinde protezlerin yeniden gözden geçirilmesi için diş hekimine müracaat edilmelidir.
Hamilelik Döneminde: Hamilelik sırasında yaşanan hormonal değişiklikler ve vücutta artan kan dolaşımının etkisiyle diş eti sorunları gelişebilir. Hamilelikte diş eti kanamalarını önlemek için dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Doğru fırçalama metodu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile ağız hijyenini sağlayın. Diş hekimi kontrollerini ihmal etmeyin.
Sağlıksız Beslenme: Sağlıksız beslenme diş eti iltihabı riskini yükseltebilir. Vücutta inflamasyon ve bağışıklık sisteminin zayıflaması diş eti iltihabının gelişmesini tetikleyebilir. Ayrıca işlenmiş gıdalardaki bir takım içerikler diş eti iltihabının oluşumunu kolaylaştırabilir. Antioksidanlar ve mineraller, diş etlerinin sağlığı için değerlidir. Bu öğelerinin eksikliği diş eti sağlığını olumsuz etkileyebilir. Sağlıklı bir diyet ve iyi ağız hijyeni alışkanlığının diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olacağı akıldan çıkarılmamalıdır.
Bazı İlaçlar: Bazı ilaçların diş eti sağlığı üzerinde etkileri olabilir. Örneğin; kan sulandırıcı ilaçlar kan pıhtılaşmasını zorlaştırır. Bu da diş etinde kimi problemleri ortaya çıkabilir. Bu sorunun yaşanmaması için ilaçlar uzman kontrolünde alınmalıdır.
Sigara Kullanımı: Nikotin, katran, formaldehit, benzen ve arsenik gibi birçok zararlı madde içeren sigara, diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu yüzden sigara kullanımından kaçınılmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçsüz bırakan stres dolayısıyla diş eti kanamaları görülebilir. Bu yüzden stres yönetimi konusunda bilinçli davranmada fayda var.